Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Türkiye'den gelen gelir için vergi

Taşındı Vergi Sistemi
142 46 22.7k 53

• Merhabalar, 2017 Eylül'de ilk girişi yaptım, 10 gün kaldım ve Türkiye'ye geri döndüm. Türkiye'de maaşlı çalıştığım işimi henüz bırakmadım. Bu yıl Şubat ayında tekrar gideceğim. SSN ve kartım mevcut. Acaba 2017 yılı için beyanname vermem gerekiyor mu?

• @alp bu konuda daha fazla bilgisi olan birileri yazar mutlaka ana ben sunu soyleyeyim, vergi beyaninda bulunursaniz ve senelik geliriniz $100bin dolarin altindaysa, abd'den vergi iadesi alma ihtimaliniz var, hem de amerikaya vergi odememis oldugunuz halde. Irs web sayfasindan bakarsaniz, ucretsiz web uygulamalarina link vermisler, onlardan birini secip yapabilirsiniz.

• @senay-sirin Türkiye'den gelen gelir için vergi içinde söyledi:

@alp bu konuda daha fazla bilgisi olan birileri yazar mutlaka ana ben sunu soyleyeyim, vergi beyaninda bulunursaniz ve senelik geliriniz $100bin dolarin altindaysa, abd'den vergi iadesi alma ihtimaliniz var, hem de amerikaya vergi odememis oldugunuz halde. Irs web sayfasindan bakarsaniz, ucretsiz web uygulamalarina link vermisler, onlardan birini secip yapabilirsiniz.

Senay Hanim, vergi iadesinin mantigi odediginiz fazla vergileri geri almak degil midir? Eger oyleyse vergi odemeden nasil vergi iadesi alinabiliyor? Ben mi yanlis anladim acaba yazdiklarinizi?

• @crazycells bana da cok sacma geliyor, ama aynen oyle, odemediginiz vergiden iade aliyorsunuz. Basimiza geldigi icin biliyorum. Biz vatandasiz ve cocuklarimiz var, onun icin mi oldu bilmiyorum ama turkiyede yasayip da tax return yapinca, amerika uste para gonderiyor. O zaman cok tuhaf geldigi icininternetten arastirmistim ve gercekten de tek biz degilmisiz alan. hala cok sacma geliyor ama, oh well :)

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@alp Türkiye'den gelen gelir için vergi içinde söyledi:

Merhabalar, 2017 Eylül'de ilk girişi yaptım, 10 gün kaldım ve Türkiye'ye geri döndüm. Türkiye'de maaşlı çalıştığım işimi henüz bırakmadım. Bu yıl Şubat ayında tekrar gideceğim. SSN ve kartım mevcut. Acaba 2017 yılı için beyanname vermem gerekiyor mu?

Resmi sayilari IRS'in sitesinden bir kontrol edin isterseniz, bir yilda belli bir ucretin altinda kazaninca vergi bildirimi yapmaniza gerek yok.

Ama ilerde hicbir soruya neden olmamak icin isterseniz vergi bildirimi yapabilirsiniz. ABD icindeki kazanciniz 0 oldugundan Turkiye'deki kazanciniz ~$100.000 altinda ise bir vergi odemeyeceksiniz.

• @senay-sirin öncelikle cevap için teşekkürler. IRS'in sayfasını baya inceledim. Ancak beyanname verip vermemem gerektiği konusunda emin olamadım. Sitedeki bilgilere ve limitlere göre beyanname versem de ödemem gereken vergi çıkmayacağı sonucuna ulaştım. Vergi iadesi alma konusuyla ilgili TR ve ABD arasında vergi anlaşması hükümlerine göre belirttiğiniz durum olmuş olabilir. Ama ben şansımı pek fazla zorlamak istemiyorum. Giden gitmiş artık geri dönmese de olur şimdilik :)

• @crazycells Bu arada faydalı olabilir diye bulduğum şu linkleri de paylaşayım:

Foreign Earned Income Exclusion

https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/foreign-earned-income-exclusion

Can I Exclude Income Earned in a Foreign Country? (Bu link altında vergi testi gibi bir test var faydalı olabilir)

https://www.irs.gov/help/ita/can-i-exclude-income-earned-in-a-foreign-country

• @alp amerikada FAFSA ya basvurup ogrenim kredisiyle universiteye gitmeyi dusunuyorsaniz, bence tax return yapin. Para almasaniz da borclu da cikmazsiniz. Yarim gununuzu alir en fazla. Tax formlarinda kullanilan dil bazan karmasik olabiliyor. HR block gibi sirketler bir kac yuz dolara tax return yapmaniza yardimci oluyorlar. Fafsa almayacaksaniz bence de ugradtiginiza degmez.
    Bize gonderdikleri tax refund cocuklar icindi sanirim.

• Merhabalar,
    Türkiye’de kazanılan faiz gelirleri için Amerika’da vergi verecek miyiz?
    Beyanname vermek için Mali müşavir ile görüştüm. Vergi çıkacak dedi. Ama yaptığım araştırmalarda ; kazanılan faiz geliri için Ameri̇ka oranlarına göre çıkan vergiden, Türkiye’de ödenen vergi düştükten sonra bir tutar kalıyorsa o ödenecek deniyor.
    Örnekle açıklarsak: Türkiye de 40.000 dolar faiz geliri var ve bunun için Türkiye’de 7.000 dolar vergi ödendi.
    Amerika’da 40.000 dolar için çıkan vergi 6.000 dolar.
    Türkiye’de 7.000 dolar ödendiği için Amerika’da vergi ödenmeyecek.
    İnternetten araştırmalarımda durum böyle gözüküyor.
    Bu konuda bilgi veren olursa sevinirim.

• Bu ileti silindi!

• @divionyedi ABD'de vergi beyanı yaparken kişinin yıllık toplam geliri üzerinden değerlendirme yapılıyor. Yani işlem bazında değerlendirmiyorlar. Türkiye'deki geliri beyan ettiğinizde elde ettiğiniz toplam gelir ile hangi vergi dilimine giriyorsanız ona göre vergi ödersiniz. Buna göre yıl boyunca ödediğiniz vergiye göre borç veya alacak çıkabiliyor.

Vergi dilimleri: https://taxfoundation.org/2018-tax-brackets/

• Teşekkür ederim. Ama benim sorum Türkiye’de ödenen vergi ile ilgili. Benim maaş veriyor faiz gelirim var sadece. Maaş geliri belli bir tutara kadar vergiden muaf.
    Faiz için ise Türkiye’de vergisini ödedim.
    Çifte vergilendirme olmaz diye biliyorum. Yada ödenen vergi düştükten sonra bakiye kalırsa ödenir diye biliyorum.

• @crazycells Son günlerde Türkiyeden yurtdışına para transfer edenler yandı gibi başlıklar var basında.

Green Card sahibi bir kişi Türkiyeden Amerikadaki kendi hesabina para gönderemez mi?

Para göndermenin bir kuralı yada bir sınırı var mi?

Teşekkürler

• @divionyedi Türkiye'den gelen gelir için vergi içinde söyledi:

@crazycells Son günlerde Türkiyeden yurtdışına para transfer edenler yandı gibi başlıklar var basında.

Green Card sahibi bir kişi Türkiyeden Amerikadaki kendi hesabina para gönderemez mi?

Para göndermenin bir kuralı yada bir sınırı var mi?

Teşekkürler

Evet, o haberleri ben de gordum ama ben onu sirketler icin yasalar olarak algiladim...Bireysel transferlerde de gecerli mi acaba onlar?

• Konu hakkında bilgisi olanlar yazabilirse bizde öğrenmiş olacağız.

• ⭐⭐

Türkiye'deki bir iş yerinde ücretli statüsünde ancak uzaktan (ABD'den) çalışarak düzenli maaş elde eden bir green card sahibi... 1) Bu maaş gelirini ABD'de beyan etmek zorunda mı? 2) Türkiye'de zaten kaynakta vergilendirilen bu maaşları için ABD'de ayrıca vergi öder mi? Öderse ne oranda öder? Bilgi verebilirseniz sevinirim.

• @saulgoodman Nerede kazanıldığına bakılmaksızın tüm gelir beyan edilecek.

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşma gereği, bir ülkede vergisi ödenen gelir diğerinde vergilendirilmiyor.

Geliri beyan etmek her zaman vergi ödemek anlamına gelmiyor. Türkiye'de vergiler yüksek olduğu için ABD'deki vergilendirilebilir kazancınızı düşürecek ve daha fazla vergi iadesi alabileceksiniz.

ABD dışındaki geliri ücretsiz beyan etmek mümkün değil. Muhasebeci kullanmadan yapmak da çok kolay olmayacaktır. Bu tür gelirleri beyan etmeye alışkın bir muhasebeci bulursanız iyi olur.

• ⭐⭐

1. Amerika'ya yerlestığımızde ,türkiyedeki evimizi kiraya verme durumunda ,aylık getirisi olacağından dolayı IRS'ye bildirmemiz gerekiyor mu?
      2.Sorum: Amerikaya girişte 10 bin dolar üstü paramızı ,Türkiye'de, TEB bankasında hesap açıp debit kart alıp ,amerika da günlük sanırım 500 dolar gibi çekme sansımız var mı ? tecrübesi olanlar var mı?
      YADA mesela yurt dısına çıktığımda bazen içinde nakit bulunan debit kartlarımla da alışveriş yapabiliyorum. Sanırım Dünyanın her yerinde mümkün sadece kartınızın yurtdısı ,döviz olarak harcamaya açık olması gerekiyor.

• @hockeyumpire2
    1- Evet, yasaya göre tüm gelirin beyan edilmesi gerekiyor. Kira gelirinin vergisi Türkiye'de ödendiği için ABD'de tekrar vergilendirilmiyor.
    2- ABD'ye girişte istediğiniz kadar para getirebilirsiniz. 10 bin dolar üstüyse beyan etmek gerekiyor, herhangi bir kısıtlama veya vergi yok.
    Cepteteb ile ilgili bilgiler: https://yesilkartforum.com/forum/topic/115/para-transferleri-ve-bankacılık-hakkında

• Merhaba , ben Agustos ayında göçmen vizesiyle ilk defa giriş yapacagım Abd'ye. Bu ay evimizi satıyoruz. Gayrimenkul gelirini Abd'de beyan etmemiz gerekmiyor değil mi? Pasaportumuzda 6 aylık göçmen vizesi basıldı ama green card'ımız girdikten sonra gelecek biliyorsunuz. Vergi mükellefiyetimiz Abd'ye girdikten sonra mı başlar? Evden alınan parayı girdikten sonra Abd banka hesabına transfer edeceğim. Vergi konusunda yorumunuz nedir? Normalde eskiden yani green card alınmadan önce kazanılmış paralara hiçbir vergi yok diye biliyorum. Bu para ne diye sorarlarsa ev satışından geldiği de belli sonuçta.

Benzer Başlıklar

• Work and Travel İçin Vergi İadesi

Taşındı Vergi Sistemi
    11
    1 Oy
    11 İleti
    2k Bakış
    Eren BülbülE
    Merhaba arkadaşlar, 2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim. W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde: Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $ Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $ Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor. Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor. WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi? Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu? Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
  • Bireysel Vergi Kimlik Numarası (ITIN)

Taşındı Vergi Sistemi
    39
    1
    8 Oy
    39 İleti
    6k Bakış
    M
    Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var. Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
  • Gelir vergisi / beyani

Taşındı Vergi Sistemi
    1k
    2 Oy
    1k İleti
    77k Bakış
    MySeaM
    @Ceren_gz Evet yapabilirsiniz. IRS websitesinden direct pay secin. Reason for pay olarak estimated tax secin. Odemeyi yaptiginiz takvim yilini secin. Mesela su an icin 2026 gibi. Receipt saklamayi unutmayin.
  • SSN den önce vergi numarası almış iseniz...

Taşındı Vergi Sistemi
    9
    3 Oy
    9 İleti
    2k Bakış
    S
    Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

6

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k