ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
-
@Emre-Kurtulmuş Teşekkür ederim hocam, BOA albany şubesinde bizde kolay hallettik banka hesabı işini. 1-2 ay sonra bizde AT&T geçmeyi düşünüyoruz.
-
5.ci yılımızdan bildiriyorum 🙂
Her şey gerçekten çok değişti. Çok yorulduğumuz, zorlandığımız dönemler oldu ama dönüp baktığımda hepsine değdiğini görüyorum. Defalarca “Biz neden geldik ki?” dediğim günleri de hatırlıyorum. Hatta bazı zamanlar “Ben Türkiye’de daha mutluydum” diye düşündüğüm de oldu.
Ama artık farkındayım ki burası da bizim evimiz olmuş. Türkiye bizim canımız, vatanımız, doğup büyüdüğümüz topraklar… Ama yıllar geçtikçe oranın da bıraktığımız gibi kalmadığını görüyoruz.
Bir önceki yazımda San Antonio’dan taşınmayı planladığımızı söylemiştim. Fakat sonrasında burada işler yavaş yavaş yoluna girince hâlâ San Antonio’da yaşamaya devam ediyoruz.
Bu süreçte bir Associate degree tamamladım, şu an da Bachelor’s degree’mi bitirmek üzereyim. Sonrasında da inşallah master yapmayı planlıyorum. Şu anda bir college’da Cyber Security departmanında çalışıyorum. Aynı zamanda üniversite öğrencilerine yardımcı olmak için teaching assistant olarak görev yapmaya başladım.
Eşim de Texas’ta emlak lisansını aldı. Ev alım-satım ve kiralama işleriyle ilgileniyor. Bunun yanında ufak ufak YouTube videoları çekiyoruz 🙂 Hem kendimizce eğleniyoruz hem de insanlara faydalı bilgiler vermeye çalışıyoruz. Anlattığımız şeyler tamamen kendi tecrübelerimiz ve yaşadığımız bölgeye göre geçerli olan deneyimlerimiz. İzlemek isteyen olursa Youtube’a “Cenk Barış Boylu” yazarak ulaşabilir.
San Antonio’ya ya da Texas’ın herhangi bir yerine taşınmayı düşünen olursa elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
Şükürler olsun şu an her şey yolunda olduğu için aslında çok uzun yazacak bir şey yok 🙂 Umarım herkes için hayat zamanla daha güzel ve daha kolay hale gelir.
Herkese tekrar başarılar ve güzel haberler diliyorum 🙏
-
27 Nisan’da ABD’ye giriş yaptık. 9 Mayıs’ta SSN kartlarımız, bugün ise (21 Mayıs) Green Card’larımız elimize ulaştı. Buradaki bir arkadaşımızın referans linki sayesinde Capital One’dan 500 dolarlık birer kredi kartı alabildik diğer bankalara yaptığım kart başvuruları reddedildi.
26 Mayıs’ta California ehliyeti için yazılı sınava girdim ve geçtim. Sınav için SSN, pasaporttaki giriş damgası ve iki adet adres kanıtı istediler. Adres kanıtı olarak kira sözleşmesi ile USPS’den gelen bir mektubu kullandım.
Sürüş sınavı için ise sigortalı bir araç ve yanında ABD ehliyeti olan birinin bulunması gerekiyor. Bu hizmeti sağlayan birkaç internet sitesi buldum. Yaklaşık 200–300 dolar karşılığında araç kiralayıp ehliyet sürecini bu şekilde tamamlamayı düşünüyorum.
-
@chemistontheroad rent a carlardan kiralık araçta kullanmayı deneyebilirsiniz sadede aracı kiralarken bu işlemi yapacağınızı belirtin buna karşılık izin verip vermediklerini sorabilirsiniz. California ehliyeti olan birini bulabilirseniz iyi olur ama pratikte çokta bakıp etmiyorlar bu duruma bilginiz olsun
-
@Emre-Kurtulmuş
Kiralamada fiyatlar çok daha uygun görünüyor deneyeceğim söylediğiniz şeyi. aracı biraz deneme şansıda olur. -
@chemistontheroad Gectigimiz agustos ayinda ehliyet icin behind the wheel testine girdim. California ehliyetli biri olmasi sarti gibi garip bir kural var. Bu yuzden rental yerine, yelp'teki surucu kurslarindan biriyle anlastim. Evden alma, 2 saat surus egitimi (girecegin DMVnin test guzergahinda pratik yapiyorsun) ve sinavda arabayi kullanma seklinde 250 dolar gibi bir ucret. Saniyorum, independent driving instructor dedikleri bir lisansi olan 60 yasinda bi amcayla calistim. Tabi california ehliyetli, zamani uyusan tanidik biri varsa ne ala.
-
Herkese merhaba uzun zaman oldu.. Yaşadıklarımı aktarıyorum. 23 Eylül 2025 yılında Thy ile Jfk Ny havalimanına geldim bunu daha önce paylaşmıştım.. Bundan sonrası yaşadıklarımı aktarıyorum, Long ıslan’da Dmv ofisinden yirmi soruluk ehliyet sınavına girdim monitör karşınızda ve burda çıkan trafik sorularının 14’ünü doğru yapmanız gerekiyor ama long ıslanda bu sınava Türkçe girebilirsiniz ben Türkçe sınav istiyorum dedim ve monitörde Türkçe dil desteği olduğunu söylediler sınavdan 18 doğru yaptım ve tek seferde geçtim. Gren kartım dahi tüm belgelerim bir ay içinde elime ulaştığını diğer iletimde belirttiğim için bunları es geçiyorum.
—
En zor şey şu olacak arkadaşlar ehliyet sınavı ve araba edinmek. Diğer anlattığım testi geçmek kolay ama ben burda ehliyete tam altı kez girdim ve sonunda aldım. Burda ilk etap için bir arabanız olması yoksa arkadaşınızın arabasıyla ya da kurs aracıyla gidebilirsiniz. Zorluk şu arkadaşlar başkasının arabasıyla girdiğim için açıkçası tedirgindim ve hatalar yaptım ilk üç sınav ücretsiz. Bundan sonra gireceğiniz her sınav için dmv sitesinden tarih ve saat belirleyip 2 hakkınız olan bu direksiyon sınavı için 10$ ücret yatırmanız gerekiyor.Bu iki hakkınızda geçemezseniz tekrar 10$ ödeyip işlemi tekrarlamanız gerekiyor. Ben bu süre zarfında bir araç bakıyordum ve sonunda maddi koşulun el verdiği şekilde Honda Ciciv 2009 model araç edindim 4 bin $ ödedim. Bu araçla girdim geçtim. Ama aracı direksiyonunda ilk gittiğinizde siz değil ehliyet sahibi biri olmalı ve sınav bittikten sonra yine o direksiyona geçmeli bunlar önemli. Hatta siz götüren kişi bile yanlış bir şey yapsa örneğin kemereni sınav yerinde araç park ederken takmamışsa ve fark ederlerse sınava giren kişiyi bu hatadan hiç sürmeden dahi bırakabilirler. Ben sınavı altıncı denemede geçtim ve ehliyetim iki hafta içinde geldi. Bu arada ben arabamla paket atıyor ve Smithaven School da ücretisiz dil kursuna gidiyorum. Burada bu süre zarfında çok kar yağdı arabam üç gün yattı, bir hafta yattığı zamanlar oldu, çok soğuk ve kar yağışından dolayı arabanın etrafınıdaki karı üç saat küreklediğim zamanlar yaşadım. Kurstan sonra paket atarken arabamın motoru düştü yolun ortasında kaldım çekici çağırdım arabam dört gün tamirde kaldı 260$ tamir ücreti. Sonradan motor aksı çatladı değişim 200$. Paket atarken teker patladı. Tüm bunları yaşadım ve atlattım. Mart ayında yakında olan bir oto yıkamada işe girdim şimdi paket işi nadir yapıyorum. Long ıslnda bu iş hiç iyi değil herkes bu işi yapıyor ve paket ücretleri aşırı düşük ve yaşadıklarımı göz önünde bulundurarak bu iş normal bir yerde çalışmaktan riskli çünkü arabanızla hem masrafı hem trafikde durumunuz sizi ilgilendiriyor. Geleli sekiz ay oldu yaşadıklarım bunlar. Geldiğime pişman değilim ama ne olursa olsun maddi bir durumunuz ilk yıl için her zaman kötü olacak demesi, buna göre kendinizi ayarlamanız ve psikolojinizi hazırlamanız lazım. Şimdilik yeni kıtadan bu kadar gelecek için umutluyum long ısland’ı seviyorum🫶
Umarım dileyen herkese gelmek nasip olur. -
@FıratD Samimi güzel bilgilendirici bir deneyim yazdınız teşekkürler
-
@T-C-Kubilay-Dikici, içinde söyledi: ABD'ye Yeni Taşınmış Göçmenlerin İlk Aylardaki Deneyimleri
@FıratD Samimi güzel bilgilendirici bir deneyim yazdınız teşekkürler
Rica ederim, farkındalık olduysa ne mutlu
-
herkese selamlar 11 mayıs 2026 tarihinde 3 defa kesin yerleşme niyetiyle şikago havalimanından abd ye giriş yaptım her green kartılıda olduğu gibi kafamda kurduğum sorular bu sefer abd den 11.5 ay ayrı kalmıştım süre çok uzundu.
ben 2024 talihlisiyim 2024 eylül ayında ilk girişi iowa eyaleti fairfield kasabasına yaptım 15 gün kaldım geri döndüm bize yetişmedi döndükten bir kaç gün sonra green kart geldi ama bana ve eşime ssn gelmedi 2025 yılı mayıs ayında 8.5 ay abd ayrı kaldığım süre sonunda şikagodan giriş yaptım sadece neden bu kadar ayrı kaldın diye sordular yazılı olarak işlerimi tasfiye ettiğimi mali müşavir olduğumu vs beyan ettim ve giriş yaptım oradan iç hat uçuşuyla iowa eyaleti des mioines şehrine geldim 15 gün kalabildim çünkü verilecek beyanlar ve işler vardı sonrası işleri azaltmak danışmanlık seviyesinden bırakmak ve abd takip edilecek şekle getirdim bu arada zaman geçmiş 11.5 ay abd den ayrı kalmışım bu sırada sayın gucarslanla irtibatim oldu onla konuştuktan sonra 11.5 ayı nasıl savunacağım konusunda makul gerekçeleri sıralayan mümkün olan en kısa savunma yazımı hazırladım ihtiyaç olursa gösterecektim şükür olmadı hatta pasaport memuru soru bile sormadı finişh dedi giriş yaptım iç hat seferi ile des moinese uçtum şimdi burada özellikle belirtmek isterim abd 6 aydan fazla ayrı kalma konusu çok döndü ben ilkinde 8.5 ay ikincide 11.5 ay kaldım hiç bir sorun yaşamadım belkide bu benim şansımdı iyi niyetli memurlara denk gelmişimdir
DES MOİNES GÜNLERİM
des moines havaalanında beni burak ve umut karşıladı ben burakla kalıyorum ilk iş büro işlerini yapmak için düzeni kurmak ayrıca yılan hikayesine dönen ssn işini halletmek ssn için ofise gittiğimde kapıdan girdiğimde kosova priştineli hemşerim görür görmez my friend diyerek karşılaması çok duygulandırdı anneannem kosova priştinelidir. 1 yıl sonra bile hatırlaması güzeldi bize bilgi verdi elinden geleni yaptı ama memurun karşısına çıktığımızda hiç başvuru olmadığı söyledi bakmadı bile yalancı 20 gün sonraya randevu oluşturduk ne ssn miş dedim ben bu işi türkiyede 10 saniyede sistemden alıyordum sonrasında bir sürpriz eski çalışma arkadaşım bir dönem ortağım olan süleyman muhlis aradı bileti aldım bende geliyorum dedi ertesi gün attığım konuma göre kapıda bitti ama talihsizlik yaşamış yolda cüzdani düsürünce kimlik ehliyet ve parasını kaybetmiş pasaportu kaybetmemiş araba kiralık yaptık bir program ssn randevusu gelene kadar çıktık kısa bir abd turuna önce minneeapolise polis karakoluna gittik orada kayıp ile ilgili ifade verdik bir sonuç çıkmadı ama polis memuru aracı kullanabileceğimizi söyledi bize kartını verdi sıkıntı olursa tel aramamızı istedi sonrası atlanta ya doğru yola çıktık atlantada bir gece kaldık çok tedirgin oldum kaldığımız bölge çok güvensiz olmalı ortalık evsizlerle doluydu oradan sout carolina myrt beach geçtik orada bizi erhan bey karşıladı oda bizim gibi green kartlı güzel bir türk kahvaltısı yaptık sonrası arabasıyla şehir turu attırdı kendisine teşekkür ediyorum iki gün otelde kaldık abd folk müziği yapan bir barda takıldık eski günler gözümüzde canlandı denize girmek istedim ama çok dalgalıydı uzaktan baktım tekrar yola çıktık north carolina carry doğru orada benim gibi mali müşavir olan arkadaşım mehmet i 2 yıl sonra görecektim üstadımın attığı konumdan direkt evine gittik özlemişiz ankarada sağlık ve mülakatta 2 günümüz geçmişti sofra hazırdı muhabbet ettim değerli eşi ile benim hanım zaten ankaradan tanışıyor telefonda muhabbet ettiler sonra üstad bize carry turu yaptırdı ben caryy çok beğendim benim ortağın plak sevdası vardı biraz uzaktı ama üstad bizi oraya götürdü bizim ortak abd ilk alışverişini plak alarak yaptı biz caryy de bir gün fazla kaldık ben istedim daha iyi görmek için bu arada serkan a söz sana gelemedik ama telafi edeceğim daha kuzeye çıkıp benim ortağın yakınları filedelfiyadaydı oraya gitmeliydik zamanımız kısıtlıydı son gün üstad bizi bir lokantaya götürdü türk usulü yemek güzeldi sonrasında cafede kahveleri içtik ve geçici olma koşuluyla yolumuza devam etti yolumuz baltimordan geçti hiç durmadan devam ettik sakat bir yer filedelfiyaya geldik ortağım ziyaretini yaptı artık des moinese geri dönüş yoluna girmiştik bu yolculuk belki çok erken oldu ama çok gezenin çok bildiği konusunun doğru olduğunu gördüm abd ye bakış açımı değişmişti ortağımı türkiyeye yolcu ettikten sonra ssn randevusuna gittim memur geçen seneki başvuruyu gördüğünü ssn numarasını olduğunu ekranda gördügünü söyledi bir kağıda yazdı numarayı verdi 10 gün içinde posta ile geleceğini söyledi geldi ve aldık türkiyde 10 saniyelik işi burada 1 ayda halledebildik bunada şükür. Böylece sıra ehliyete gelmişti bu konuda iowa zor bir eyalet sınav ingilizce ve tercüman yok 25 soru soruluyor 20 doğruyu bulduğunda sistem kendini kapatıyor yada 6 yanlışta kalıyorsun gene kapatıyor ben kitapçığı türkçe okudum ve önce sitesindeki soruları defalarda türkçe cevapladım sonra aynı sorulara ingilizce çözerek devam ettim hazır olduğunu hissettiğimde 1 temmuzda sınava girdim çalıştığım hiç bir soru çıkmadı başlangıçta taktik hatası yaparak 9 doğru 3 yanlıştayken nasıl olsa kaldım diyerek soruların hepsini görmeye garanti gördüğümü işaretlemeye kalanını skip etmeye başladım böylece işin sonunda 19 doğru 4 yanlış 2 skip te tabloya kaldım 1 doğru yaparsam geçecektim 2 soru içinde trafik levhasını seçtim belki 10 dakika düşündüm tercüme ettim olumlu olumsuz mu diye soruyu analiz ettim ve işaretledim ekran da 19 doğruyu gördüm ekran kapandı halbuki 1 soru daha hakkım vardı kötü bir başlangıç yapıp1 soruyla kaçırmak beni yıkmıştı kalktım yerime oturdum bu arada benim işleri takip eden hemşehrim dediğim boşnak memur çalıştığı bankodan işaret yapıyor beni çağırıyordu tebrik etti 20 doğruyu bulduğum için ben bu sınavı a2 ingilizce siyle geçtim konuşmakta sıkıntılıyım ama okuduğumu anlamada çok daha iyiydim birde şunu söylemek isterim osmanlı bakiyesi kosova bosna hersek hele ki yakınlığınız varsa hemşerilik abd de geçerli şimdi araba bakıyorum bu ay sonuna kadar direksiyona sınavına gireceğim ehliyeti aldığım gün abd geldiğim gündür şimdilik turistim sevgiler saygılar
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
11
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum