Avustralya'da bir ömür böyle geçti...
-
..bana market yerini satan sahis arkadasimin ogluydu, ticarete giristi isleri iyi gitti,disardan mal yaptirip getiriyor ve magazalara pazarcilara satiyordu,turkiyede cok yatirim yapti,yabanci bir hanimla yalnis evlilik yaptigini dusunuyorum,iki kizlari oldu,benim onun tezgahlarina baktigim zamanda ihanete ugradi,icerden vuruldu,kadin ortadan kayboldu,annesi ve babasi turkiyeye temelli olarak donmuslerdi,bebeleride gonderdiler,arkadasda islerini tasviye edip gitti, buyuk isini yine bildigim iki turk aldi.ekonomik krizmi oldu bende anliyamadim bir zaman sonra cantalarin cuzdanlarin yuzune bakan olmadi devir alanlar bir nevi iflas ettiler....
..ana isi devir alanlardan biri eski arkadasimdir gerci 10 yildan fazla gorusmeyi kestim arasira hatunlar bir birleriyle konusurlar,pazarci arkadasin cocuklari australyaya gelmisler,, pazarci arkadas islerini satip turkiyeye gitti, sonra kari koca yine bir araya geliyorlar,,,,,bir kac ay evvel eski arkadasim surpriz bir ziyaret yapti,kahvemizi icerken eskilere dogru gittik, konu o pazarci arkadasdan acildi, cocuklari geldi karisi geldi dedi, eee kendi niye gelmiyor dedim, bilmiyormusun yahu cok oldu kendini intihar etti dedi,birden shok oldum cok uzuldum,mali durumu cok iyiydi,,,,bir babanin bir ogluydu yazik etmis kendine....
....pazarciliga basladim,ilave temizlik isi aldim 3 tane araba kamyon galerisi,bir tane cimen kesme makineleri satan ve tamir eden fabrika bir tanede fayans cini tile deriz satan bir depo gunluk olarak temizlemeye basladik tabi resmen sirket kurduk,posta kutusu kiraladik.,bir ikide eleman tuttum,eh is adami olduk artik, sosyal servise gidip hatunun emekliligini iptal ettirdim....bir veya birbucuk yil pazarcilik fena degildi,hele cristmas yaklasirken cok satis yapardik,cumartesi ve pazar gunleri alis veris merkezleri acilinca pazar isleride yan yatti gibi,sabah 7,00 de gidip tezgahimizi hazirliyoruz saat 17,00 ye kadar kari koca tezgah basindayiz yani temiz olarak 50 dolar kazanirsak sansliyiz..millet pazara geliyor, geliyor ama bir dondurma yiyip ona buna bakip bir sey almadan gidiyor,tezgah yerlerini bir kac sefer satisa cikardim hic alici cikmadi..ilk zamanlar australyalilar pazarlik nedir bilmezlerdi, bir seyi beyendilerse pazarliksiz alirlardi,sonra onlarda pazarlik etmeye alistilar.bir ayakkabi fabrikasindan hatali ayakkabilari almaya basladim,yani ise ayakkabida ilave ettim,fabrika sahibi iyi adamdi sat oyle para getir derdi, epeyi factorycsecond ayakkabi sattim....
..iste kapildik akintiya gidiyoruz,temizlik isine basladik 3 ay sonra bir kamyon galerisi muduru telefon edip,ay sonunda isine son veriyoruz dedi, her halde yaptigimiz isi beyenmemis,iki ay gecmedi yine baska bir galeri den telefon geldi ay sonunda isine son veriyoruz dedi,, bunlarda bir kontrat yok devlet isi degil ozel is,kisa zaman icinde iki temizlik isi kaybettim,arasira kapi kapi is yerlerini dolasip is kartimi birakiyorum ama ariyan soran nadir, hali yikama makinem var turkler arasinda biraz ev halilari yikadim...marketten darbe yedik temizlikten darbe yedik gelirimiz iyicene azaldi bankadan kredi aldim borc odemeye mecburum yoksa evim elden gider,
....bir sene gecmedi bir is yeri efendim biz kucuk bir yere tasinacagiz, haftada 3 gun temizlik yaparmisin,okay yapariz, yine diger bir is yeri ayni sekilde kuculluyoruz haftada 3 gun istiyoruz filan,,,,evet geciniyoruz ama SIKINTILI bir gecinme oluyor,temizlik isini kari koca beraber yapmaya basladik, pazara ayni beraber gidiyoruz...
....bir tane buyuk araba galerisi vardi,iyi is yapiyorduk sag olsunlar 10 yil filan bizi tuttular ,bende fazla zam istemedim,10 yil sonunda nazikce ordanda kovulduk....insanlara bir seyler verdikce daha cok isterler....temizlik icin is yeri aldim her taraf pislik icinde tuvaletler pis masalar tozlu mutfaklar yag icinde,iyi temizlemeye baslayinca, oooo her kes cok memnun cok iyi temizlikciler iyi is yapiyor diyorlar, temiz gormeye alisiyorlar, ama sonrada bir yerde bir sinek pisligi gorseler mudure sikayet ediyorlar,boyeldir bu isler.
....temizligini yaptigim bir is yeri fayans depusu onlarda kuculduler haftada 2 veya 3 gun gidiyorum, fatura veriyorum 3 ay bekletiyorlar yahu hepsi 250 dolar bile degil,bir gun mudurlerine yahu benim faturalar niye bu kladar gecikiyor dedim, ertesi gun adam isime son verdi, elimde iki is kaldi. iki is ve pazarcilikla 9 yil filan devam ettik,ne diyelim ne olduk ne dirildik,kit kanaat gecindik,inislerimiz cikislarimiz oldu,faizler yavas yavas dusmeye basladi, bir ara borc odiyemiyecegim diye korkup evimi satisa cikardim daha uzak bolgeden ucuz ev alip borctan kurtulmak istiyordum,piyasalarda durgunluk var evim bir yil markete kaldi satilmadi,bazen iyi olmus diye dusunuyorum.
.arkasi gelir ,kalin saglicakla -
bu gun biraz degisik seyler olsun.
.australya eskiden guler yuzlu insanlarin ulkesiydi,simdi yine oyle sayilir,sokakta yururken millet birbirini selamlar,ben hep hello good day derim,bazen selam vermek isteriz adam kafasini obur tarafa cevirir,bazi gocmen guruplarindan olanlar yapiyor,
.australya sakin bir ulkedir, dunyanin her yerinde oldugu gibi burdada suclar islenir,evler soyulur is yerleri soyulur,is yerlerinden koruma diye harac alinir,kadinlar oldurulur, tecavuze ugrarlar,sucun her turu vardir,uyusturucu ceteleri vardir,kucuk capli saticilari vardir,diger ulkelere gore suclar azinliktadirlar....sydneyde meshur opera binasi vardir, yapilirken bir milli piyango cikarmislar binaya yardim olsun diye o zaman parasiyla buyuk ikramiye, bir sahis kazaniyor,baska birisi kazananin kucuk oglunu kacirip fidye istiyor, ne yazikki cocugu oldurmus,adami yakalamislar,buyuk olaylardan biri.... commonwealth diye devletler toplulugu vardir,baskanlari ingiltere kralicesidir, galiba her yil bir devlette toplanirlar,simdi irili ufakli toplumlarla sayilari 80 kadar olmus,ingiltere harbe giderse arkadakilerde yardimci olurlar, iste bir yil bu toplanti sydneyde yapildi,toplantinin yapilacagi otelin yakininda bir cop bidonuna bomba konmus patladi galiba bir copcu ile bir polis sehit oldu.
.....sydneyde doktor cheng diye meshur bir kalp doktoru vardi kalp nakli yapiyordu,bir kac malezyali adamdan buyuk para harac istiyorlar,adam dusunuyor, derken lanet ceteciler adami bir koseye kistirip kursunladilar,buyuk uzmani harcadilar, katiller yakalandi tabi ama ne fayda..
.....5-6 yil kadar evvel iran rejiminden kacan bir salak sydneye gelmis ,devlet kucak acmis,bir gun sydneyde buyuk mahkemelerin oldugu bolgede bir kahveye giriyor,av tufegi getirmis calisanlari ve kahvede oturanlari rehin aliyor,ne istedigide belli degil,daha sonra perdeleri filan kapattiriyor,gece yarisi polis baskin yapiyor terrorist ve olduruluyor bu arada iki kiside kurban olup yasamlarini yitiriyorlar.
.....her ulkeye geldigi gibi burayada yurt disindan uyusturucu geliyor,ne kadar onlem alinsada yinede geliyor,bagimli cok sayilir,uyusturucu ticareti lubnanli araplarin elinde,bol bol birbirlerini kursunluyorlar.ic bolgelerde marijuanas denen bitki yetistiriliyor turkce olarak tam ismini bilmem sigara gibi sarilip icilen lanet,bazi bolgelerde ev icinde buyuk isiklandirma ile bu bitkileri yetistiriyorlar,marijuanas bazi ulkelerde kontrollu serbest,burda satisi yasak icenlere pek kimse bir sey demiyor.
....evvelki yillarda evler daha cok soyulurdu,televizyonlar videolar calinirdi,simdilerde ev soygunlari daha az,arabalar yine caliniyor, daha cok bazi klasik arabalar vardir, parcalari bulunmaz,parca icin klasik arabalar calinir.
.....bu oturdugum eve yeni tasinmistim bahce on tarafa yola yakin 5 tane cam agaci alip diktim kucuk kucuk agaclar fidan gibi, bir sabah baktim besi birden gitmis,sonra yenilerini alip ektim kocaman oldular, -
..pazarciligia basladim station wagon arabam var,mecburen sattik ve eski bir minubus aldim ici bos,galiba son sahibi ben olmusum, 5 yil kullandim dokuldukce dokuldu,daha iyisini alacak durumumda olmadi....evde ehliyetli bir ben varim her yere kendim kosturmaya mecburum,pazarcilik yapiyorun, temizlik isi yapiyorum,her iki isdende darbe yedim,mali sikinti var, kizim liseyi bitirdi calismaya basladi,araba kullanmasini ogrettim biraz faydali olmaya basladi.
..iki karpuzu bir koltukta tasima gibi her yere kosturuyorum,,,,tatil hayatina bir cizgi cektik, her pazar pazara gitmeye mecburum 1997 yilina kadar devam ettik,temizlik isinde adam calistirsak bize bir sey kalmiyacak,mecburen kosturuyoruz,temizlik isini aldigim zamanlarda bir iki is yerinde eleman calistirdim,ogrendikki elemani bos birakirsan canina okur, 3 saatlik is veriyoruz adam yarim saat temizlik yapip kaciyor.
,,,kiz ehliyet alana kadar 5 kisi arabanin on koltugunda oturup pazara gidiyorduk,sansliymisiz hic polise filan yakalanmadik,,turkiyeye en son 1986 yilinda gitmistik yillar cabucak gelip gecmeye basladi,gidecek durumumuz yok,babam yasli ve yatalak olmus telefon ediyorlar gel baba gidici diyorlar,gidemiyorum,evde calan telefonlara bakamiyacak kadar strese girmistim....kizim ben turkiyeye gidecegim ailemi tanimak istiyorum bir kac ay kalacagim dedi, gonderdik,orda bir yabanci hava yollarinda is bulmus mudur asistanligi iste bu gidis tam 10 yil filan surdu bedava bilet ile avrupayi geziyor baska devletlere gidiyor,niye geri gelsinki,dayisinda kaliyor.,bu arada kiza da bir araba almistik, oda curuk pas icinde cikti......hayat oyle boyle devam ediyor,dertsiz basimiz derde soktuk katlanmaya mecburuz.....iki temizlik isi elimde kaldi biri haftada 3 gun digeri 6 gun pazardan kazanc yok gibi,her seylerimizi kistik,lazim olan seyi aldik.....diger arkadasim temizlik isine geri dondu,bir belediye binasinin temizlik isini almis, belediyenin birde araclarini tuttugu deposu var,buraya gecici olarak bir temizlikci istemisler kiralik yani, arkadas gidermisin dedi extra para gelecek giderim dedim,icinde kucuk kucuk binalari olan bir yer,kamyonlar makineler filan burda duruyor bende ofisleri temizliyecegim,gittik gorduk olur calisirim dedim....
....geceleri iki tane yetistirilmis kurt kopegi getiriliyor,hirsiz filan girmesin diye,eh kopekler her yere pisletiyorlar,sabah ilk isim kopek b.ku temizlemek oluyor,bir iki ay filan bu depoda kaldim iyi is yapiyorum, is bitti, kisa bir zaman sonra yine eleman aramislar , arkadasim bu sefer degisik bir eleman gondermis ,depo sefi bir kac gun sonra arkadasa hani siyah biyikli adam vardiya onu istiyorum bu adami istemiyorum demis, depo sefi beni istiyor,yine gittik,bu defa depodan cok disarlarda calismaya basladik altimizda araba var belediyenin cok binasi var,kutuphaneleri var,kimi gun gunluk kimi gun buyuk temizlik yapiyoruz, iskocya kokenli sefim var george iyi adam,bend iyi calisiyorum,beni birakmadi,banada iyi maddi gelir oldu,kiralik calisinca tatil parasi hastalik parasi filan yok.birbucuk yila yakin kiralik olarak calistim,benim gibi bir arkadas daha vardi,sef ikimizi cagirip depo sefiyle gorustum sizi devamli olarak belediyeye almak istiyorum dedi, ooooo guzel bir firsat,niye olmasin dedik, yine kendi sefimiz ufak bir mulakat yapti,birde HR dan hanim geldi, ondan sonra doktor muayenesine gonderildik,temiz ciktik ve bir hafta sonra resmen belediye elemani olduk,kimi gun cok calisiyuoruz kimi gun yatiyoruz,belediyenin kucuk salonlari coktu kutuphaneleri vardi,salonlar nisan dugun icin hafta sonlari kiralaniyor,bize cok temizlik isi cikiyor,hafta sonu iki gun kiralandiysa arada temizlik lazim, 10 dakikalik isde olasa 3 saat mesai veriliyor cumartesi ve pazar oldugu icin mesailer zamli oluyor,boylece mali durum yavas yavas duzelmeye basladi,...
..... turkiyeden telefon geliyor, baba gidici acele gel mezar yeri calismalarina bile baslamislar,yol cok uzak,bir yanda candan kimsem yokki isimi emanet edip gideyim,kahroluyorum ama yapacak bir sey yok o bir kac hafta ne kadar uzuldugumu allah bilir, pederin yasiyacagi varmis bir muddet daha yasadi,bu arada oglum 17 yasina girdi,ilk isi ehliyet almak oldu,bu sayede ailede ikinci sofer oldu, ilk geldigimiz yillarda hatuna biraz araba ogrettim ogrenci ehliyeti aldik,yagmurlu bir gunde giderken onumdeki araba birden durdu,bende cok ani fren yaptim ve on teker kaldirima vurdu ve patladi,hatun cok korktu ondan sonra ben araba filan kullanmak istemiyorum deyip ehliyet almaktan vaz gecti,bu gunde hala oyledir,onkoltukta otururken benden once frene basar,yanimizdan bir cankurtaran gecse rengi solar..1995 yilinda belediye iscisi olduk extra para gelmeye baslayinca biraz belimiz dogrulmaya basladi,faiz oranlari bir hayli dustu. -
....demir fabrikasinda calisirken valiant marka station arabam vardi,coluk cocuk kampa gitmek icind iyi oluyordu, 245 cc motor var,mubarek araba benzin yakmiyor sanki benzin iciyor,haftada is icin 250 km yol yapiyorum,, bir gun dusundum ya kucuk motorlu bir araba alirsam daha az benzin parasi veririm filan,ise gidip geliken yol kenarina konmus kucuk iki kapili bir araba gordum yaninda durdum baktim temiz araba gorunuyor,is yerindeki arkadasim tamircidirde arabalardan anlar, hadi gidip bu arabaya bir bakalim dedik,vitesli araba,bir kac yildir kendim vitesli araba kullanmadigi icin arkadas arabayi surdu bakti, cok iyi dedi.alalim oyleyse dedik sahibiyle anlastik bir gun sonra para getirip arabayi alacagim, araba is yerine cok yakin, arkadasimada yarin sadece senin arabayla gelelim,sen alacagim arabayi getirirsin bende senini dedim, oyle yaptik arabayi aldik,sabaha karsi is bitti eve donuyoruz aldigim araba arkadasin altinda ucuyor sanki,hmmmm iyi araba almisiz diye sevindim
.....bir iki hafta gecti araba hep beni yolda birakmaya basladi, oraya bak buraya bak,karburetore bak bujileri temizle, bakiyorum bujiler yag kaplaniyor temizliyorum bir kac gun sonra ayni hesap ise giderken yollarda kalmaya basladim, uye oldugum yol servisi var cagiriyorum,o zamanlar cep telefonu filan yok,,,,gercekte arabanin motoru olmus bitmis,benim arkadas nasil anlamadi hayret ettim........bir gece isden donuyoruz galiba sabah 4,00 paydos ettik kucuk arabadayim bizim muhitlerde calisan iki arkladas var onlarida evlerine birakacagim,her hafta araba paylasimi yapiyoruz. muhite biraz yaklastim,arkamdan bir araba sellektor yapti, bu tehlike var demek,allah allah ne istiyor bu adam dedim,kenara cekip durdum acaba arabamdami bir sey var,sellektor yapan araba 50=-60 metre otede duruyor icinden kimse cikmiyor, ford arabalarinin babalarindan ford fairlane araba,neyse yola devam ediyorum biraz sonra ayni araba uzunlari yakiyor yine duruyorum,icinden kimse cikmiyor, ilk arkadasi evine biraktim,araba hala pesimizde,auburn semtine geldim ordada diger arkadasi evine biraktim araba yine pesimde,,,auburnda yol uzerinde polis karakolu vardi,biraz geriye park ettim ince uzun bir tornavida vardi onuda belime sokup karakola yurumeye basladim arkamdaki arabadan izbandut gibi bir adam indi,yaklasti ozur dilerim arkadas oraya gitmene luzum yok dedi, ben detektifim dedi,, allahin cezasi niye beni takip ediyorsunki,, auburn muhitinda bir ev soyulmus,yanlari mavi ustu beyaz bir arabayi tarif etmisler detektifde onun icin pesime dusmus,neyse eve gittim, auburnda evine biraktigim arkadasda diger arabanin pesimde oldugunu gorunce atlamis arabasina beni takip etmeye baslamis ben degisik yola saptigim icin gorememis ve evime kadar gelmis evimin onunde arabami gorunce geri donmus...
.....australyada 3 sefer hakim karsisina ciktim,birincisi kucuk balik yakalamaktandi,arkadas kurbani olmustuk 25 dolar ceza odemistik tabi bir gunde isimizden kaybetmistik.....kucuk torona arabamin motoru gitmis 8 aylik rego var,en iyisi ben bu arabayi satayim dedim 200 dolara gazeteye koydum,sabahin er saatinde biri geldi, 170 dolara arabayi aldi, evine kadar goturdum,adam araba alip satarmis,kanun olarak araba alan ve satan kisi 7 gun icinde trafik ofisine bildirmeye mecburdur,ben bos ver ya adam bildirir, arabayi ustuna alir dedim,ben kendime baska araba aldim, arabayi sattiktan bir kac ay sonra eve mahkeme kagidi geldi, sehir icinde mahkemeye davet ediliyoruz,araba bir yerde park cezasi yemis ve ceza odenmemis,ruhsat hala benim uzerime polis mahkemeye vermis,yakin karakola gittim bu nedir dedim,boyle boyle biz bir sey yapamayiz mahkemeye git hakime derdini anlat dediler,araba bir galerideymis, neyse polisde arabayi uzerimizden cikardik.
..mahkeme gunu gittik bir bayan hakim boyle ufak tefek davalara bakarmis topluca salondayiz,sira bana geldi iste araba cezasi yemissin odememisssin filan, hakime hanim ben arabayi aylarca evvel satmistim filan,hakim kanun maddesini okudu,iste trafik ofisine bildirmen lazim filan dedi,cezayi affetti,eh bu da bana ders oldu,araba sattigim zaman hemen gidip trafik ofisine bildirdim, benim kucuk araba bir kac icinde bir kac el degistirmis,kimin ceza yedigide belli degil.
....pazarciliga baslayinca mavi renkli toyota minibus almistim bes yila yakin kullandim o dokuldu ben tamir ettim,ettirdim akuyu bosaltiyordu 3-4 sefer oto elektrikcisine goturdum problemi bulamadilar,...temizligini yaptigim buyuk araba galerisi evime yakin ve ana yol uzerinde 3 gidis 3 gelisli yol ordan cikinca bir km otesinde yan yol ayriliyor benim evimin sokagida bu yan yol uzerinde, sola donus yapmamiz lazim.yan yola yaklasinca yerde donus oklari var donus icin ayri bant line yapmislar, trafik lambasi var, isimiz bitti atladik arabaya yol kavsagina geldik,donus bantina girip lambanin yol vermesini bekliyorum onumde kucuk bir araba var,arkama bir station araba geldi icinde bir kac kisi var,bir kac saniye gecti gecmedi arkamizda koca bir patlama oldu,station benim arabaya vurdu ben onumdeki arabaya vurdum 1,5 tonluk arabam bircucuk araba boyu ileri gitti, yani dort araba birbirine girdi,ortalik ana baba gunune dondu, cankurtaranlar itfaiyeler polis arabalari benim minibusun onunde ve arkasinda ozel yapilmis tamponlar vardi,kendime baktim bir sey yok hatuna baktim bir sey yok indik cimenlerin uzerine oturduk,station arabadaklier yaralandi station arabaya vuran yaralandi,cankurtaran gorevlileri bize baktilar bir seyiniz yokk dediler, komsulardan biri battaniye getirip hatunun uzerine sardi,benim minibusun onu ve arkasi iyi darbe yedi,station hurdaya cikti zannediyom,,,, arkamdaki arabaya carpan bir australyali hapishaneden yeni cikmis arkadasiyla uyusturucu almislar, bindikleri arabanin on caminin yarisi renksiz plastikle bantlanmis, adamda ehliyet yok araba ruhsatsiz yani adam yola cikmis kafa kiyak hangi bantta gittigini bilmiyor
....ne olur ne olmaz diye hatunuda hastaneye goturduler,4-5 kisi hastanelik oldu, yine allah korumus kimse agir yaralanmamis.itfaiyeciler yerlere talas filan bir seyler doktuler ne olur ne olmaz benzin filan ondan sonra arabani cekebilirsin dediler,yavas yavas arabayi kullanarak eve geldim bu da son seferi oldu,iki gun sonra yakindaki karakola gidip durumu sordum kim suclu arabanin sigortasini kim odiyecek filan,ordakiler bilmiyorlar arastirdilar baska karakoldan ekipler gelmisler,baslarindaki polisle telefonla konustum, en arkadaki adamin durumnu anlatti,sigortasi filan yok dedi,simdi ayvayi yedik iste,bir kac ay evvel biri arabama arkadan vurmustu, adam inkar etti polise bildirdim sigortaya bildirdim sigorta masrafimi odedi, ama arabada cok pas varmis bu sefer arabanin sigortasini iptal ettiler, third party deriz degisik sigorta bir kaza yaparsdak sigorta sadece karsi tarafin masrafini odiyecek,bende tek tarafli sigorta yaptirmistim bir nevi sigortasiz gibi olduk......5-10 gun sonra polis memuru paul telefon etti,kaza yapan vatandas kayiplara karismis mahkemeden yakalama emri cikartacagim mahkemeye gelirmisin dedi,okay dedik mahkeme gunu gittik durumu hakime anlattik,adam kacmis gitmis yakalansada alacagimiz bir sey yok,hic bir seyi olmiyan adamdan ne alinirki....
evimin yakinlarinda bir kaportaci vardi, ya gel bu arabaya bir bak yapilacak durumu varsa yapalim dedim, adam geldi, yapilir ama astari yuzunden pahali olur degmez dedi,konusurken sigortan filan yokmu diye sordu... yook, third party var,iyi third parti varsa biraz para aliriz dedi, allah allah hic duymamistim,yaparim ama 500 dolar alirim dedi,arap kaportaci isimi halletti sigortadan adamlari filan varmis her halde 2000 dolar para geldi 500 unu kaportaciya verdim.pazarcilik yapiyoruz 3000 dolara hemen baska bir munubus aldim,oda son sahibini bulmus oldu.. -
.pazarcilikda beni en cok sinir eden iki millet vardi birileri vietnamlilar, digerleri hindistanlilar.vietnamlilar bir seye bakarlar misal olarak 100 dolarlik seye 25 dolar teklif ederler,al cantayi kafalarina vur, hindistanlilar bir canta indirtirler gozlerinin ucuna kadar yaklastirip incelerler, birakirlar baska canta indirtirler,her seyini incelerler sanki ingiltere kralicesine hediye gonderecekler, bes-alti canta indirtirler ya birakip giderler yada yari fiat teklif ederler,bikmistim bu insanlardan.
.oglum 17 yasina giriyor onada ogrenmesi icin ucuz yollu bir araba aldik,genclerin meshur arabalarindan gemini marka,ogrenci ehliyeti var,yaninda bir usta sofer olacak ve arabayi kullanacak, vaktim oldugu zaman ben dolastiriyorum, bazen kendi arkadaslari geliyor,bir sefer arabayi yalniz basina kullanmis farkina vardim,usta sofer gibi ogrenci kartlarinida plakalarin yanina takmamis eh yeni ayak 16-17 yasinda ,demir bahce kapisi var biz ise giderken arabayi oraya kapatip kapiyi kilitliyorum araba anahtarida bende,kendine yedek anahtar kestirmis,,, bir gun yine hatunla temizlik isine gittik,oglan demir kapinin menteselerini sokmus,arabayi alip kendi basina gitmis, mekadonyali bir kiz arkadasi vardi oglani delirtiyordu,onun yanina gitmis geri donuyor yan yoldan ana yola cikacak saga sola dikkat etmeyip firlamis,yukardan gelen arabaya carpmis vede elektrik diregine, diger arabada iki kadin var onlara bir sey olmamis, mucize bizim oglanda ufak siyrikla atlatiyor,hastaneden telefon ettiler kostuk,bir seyi yok o sirada ikide polis geldi,ehliyetsiz ciktigi icin 300 dolar ceza yazdilar.neyse arabayi eve cektirdik hurda olmus, diger kadinlarin arabalarida subaru marka araba oda hurdaya cikmis,,,araba sigortali,sigorta sirketine gittim forum doldurdum ,polisden kaza raporu almislar.,arabayi oglun kullaniyordu yaninda usta sofer yoktu size bir sey odiyemeyiz dediler, kendi arabamdan vazgectim 3000 dolarlik ama diger araba 12,000 dolar,kaldim arada, oglum arabayi calmis gitmis desem onun icin kotu olacak,karsi taraf avukat tutmus,bende bir avukata gidip danistim iki yol var, isde haftada bu kadar para oderim dedim tam parayi odemem yillarca surer,,,hatun bir kosede biraz para saklamis, diger sekilde 7000 dolarim var isterlerse verip helalleselim dedim,talihsizlik kadinlarinda hic sigortalari yokmus...7000 dolari kabul ettiler,kendi arabamda 3000 dolarlikdi bir anda 10,000 zarara girdik, gencligimde bende kendi babama cok yalnisliklar yapmistim,fazlaca oglumun uzerine gidip asagilamadik, genclik 10,000 i sineye cektik gitti.
-
.oglum bir tane gemini marka araba parcaladi,aradan bir kac ay gecti,temizligini yapmis oldugum ikinci el arabalar kisminda bir gemini araba gordum cok temiz,kendileri satmazlar baska yere gonderecekler kisim sefi ile konusup bunu bana satarmisin dedim, adam ucuz fiyata verdi,sahane jantlari vardi,bazi tatiller pazartesiye gelince uzun hafta sonu deriz,boyle bir gunde biraz kasindik, royal national park diye bir yer var, uzun yillar gitmemistik,hadi biraz degisiklik olsun oraya gidelim dedim 30 km filan uzakta olabilir,ogluma hadi sen kullan ben yaninda oturacagim dedim,ana yoldan parka sapilacak yere yaklasiyoruz, evvelden yolda tabela vardi, yerde donus oklari vardi, hic bir sey kalmamis yani son metrelerde donus yolunu gorebiliyoruz, neyse donus yoluna girdik nerdeyse durduk gibi,arkamizda iki patlama oldu, bizim araba yine ondeki arabaya vurdu,4 arabalik kaza oldu,allahtan buyuk yaralanan olmadi, oglan ve anasini hastaneye goturduler, bir kac saat musahade altinda kaldilar,oglanin dizi biraz yaralanmis,bizim araba yine hurdaya cikti,neyse en arkadan vuranin sigortasi varmis,zararimizi odediler, bak evlat bundan boyle bu eve gemini marka araba girmeyecek dedim....daha sonra hizli bir araba aldi,bir arkadasinin adeta muzelik gemini marka arabasi vardi birine satmisti, oda bakamiyor,sonunda oglum aldi, arabayi bastan asagi soydu yeniden boyatti, yeni motor yeni sanziman,araba 10 yil benim garajda yatti, parcalarida bulunmuyor 15 yilda topladi simdi klasik araba oldu kendi garajinda yatiyor....
.
-
...bir yerde fazla borca girmek yani finansal SIKINTI icine girmek aile yasam kosullarinida etkiler,kari/koca arasinda gerginlikler olur,kadin cocuklarina almak istedikleri seyleri alamaz,evde kavga gurultu baslar,kendimde maddi SIKINTI cektim,kari koca bir cok seylerden kistik,para bakimindan cok munakasa etmedik. SIKINTI yasadigimiz tatsiz gunlerden biriydi galiba hatunla biraz agiz munakasasi yaptik,mavi minibusum var,birden anahtari alip arabaya firladim yanimda cuzdan yok ehliyet yok para yok,ne olduysa birden bunalima girdim zannediyorum ,hatun bende geliyorum diye atladi arabaya,,,altimda bir esortman var uzerimde t-shirt,bir kac ara sokaktan sonra bir hwy ye ciktim gidiyorum, hatun geri don,eve donelim diyor ben inadina gidiyorum,arabanin benzin gostergesine bakiyorum kirmizi yaniyor,iste simdi hapi yuttuk diyorum galiba 20 km filan gittik,eh benzin biterse ne olur, cepte ne para var ne ehliyet var ne de cep telefonu var,ilk donulecek yerden geriye dondum,araba ha istop eder ha eder diye gidiyorum,yaptigim gercekten delilik yani,, eve yakin bir yerde ana yoldan cikip yan yola girdim,bizim evin sokagi bu yol uzerinde, iste araba artik yurumuyorum dedi,benzin bitti.
.....yuruyerek eve gittik,bos bir bidon bulup yine 800 metre otedeki bir benzinciye gidip benzin aldim, arabayi calistirip eve donduk....evli cocuklarima hep tavsiye ederim oglum kizim hic bir zaman asiri borca girmeyiniz cok borc aile baglarini sarsar derim,bir yerde herkes kendi hayatlarini yasadiklari icin fazlada bir sey diyemiyoruz,kendim gocmen olarak geldim iki valiz ve cebimde 400 dolar vardi,biz kendi hayatimizi yasadik, cocuklarda kendi hayatlarini yasiyorlar,bizlerin cektiklerini cekmediler,oglum arkadaslariyla konusurken benden bahseder iste hic bir seyle buraya gelmis zorluklar cekmis filan falan....wog ..nedir bilirmisiniz.
..yabanci bir ulkede yasiyorsunuz o ulkenin insani degilsiniz size wog derler, manasi bir nevi gavur demektir, biz turkiyede ermenilere rumlara yahudilere nasil gavur diyorsak,ingilizce konusulan ulkelerde de bizlerin adi wog dur,yuzumuze soylemek suctur irkcilik olur,ama arkamizdan little wog veya bloody wog diye soylenir,ister hristiyan ol ister musluman o ulkenin oz vatandasi degilse onlar icin bir yerde wog oluruz.......is yerlerinde irkcilik yasaklanmistir,birisi size dininizden dilinizden veya irkinizdan dolayi irkcilik yaparsa suc isler,calisilan sirkete ceza bile verilir.ne yapsak arkamizdan konusulmayi onliyemeyiz,... yabancilara kaynasan cok yerli vatandas oldugu gibi, yabancilari hic sevmiyen insanlarda coktur. -
....1995 yilinda belediyenin kadrolu iscisi olduk,kisimda eleman az mesai cok,sef george de benim temiz is yaptigimi ogrendi,zaten bir bucuk yil casual calismistim,arkasina bicak saplamiyacagimida ogrendi....bu arada turkiyede babam hastalanmis gel gor diyorlar 9 yildir lanet islerim yuzunden gidememistim, adam yatalak olmus,allahtan annem ayni yasda olmalarina ragmen daha saglikliydi ve babama bakti, yakinda bacilarimdan biride oturuyordu her ikisi,babama bakmislar,adamda kafa yerinde ama vucut gitmis,kaslar artik ise yaramiyor kalkamiyor, fazla hareket yapamiyor,bir ara fenalasmis doktor adam gidiyor cenaze islerine baslayin demis, telefon geliyor bir sey yapamiyorum...
.....1996 yilinda oglum ehliyet aldi henuz 17 yasinda,hem otomatik vites hemde normal vitesli araba kullanmasini ogretmistim,bu arada belediyede bir senem doldu,sef george a sef babam hasta turkiyeye gitmek istiyorum dedim,bir yil dolunca 4 haftalik senelik izin oluyor.problem yok dedi,market ve temizlik isini hatunla ogluma birakip 4 haftaligine turkiyeye gittim,aradan 10 yil gecmisti,ilk defa bu kadar arayi acmistim,bir yerde mecbur olduk gidemedik girismis oldugum is elimi ayagimi bagladi.
...tabi her gidisde sudan cikmis balik gibi oluyoruz,cok seyler degismis,fazla gezmeden 4 haftayi anam ve babamla gecirdim,bu arada komsumun oglu 18- 19 yaslarinda,ben cuma gunu yola ciktim, pazar gunu cocuk garajimi soyuyor,bayagi takim vardi calmis uyusturucu bagimlisi bu ara kendi anasi babasida ingiltereye gitmisler kendi evlerinide soyuyor.....
..bir hafta sonra pazartesi gunu,hatun marketten biriken parayi kucuk canta ile yatak altina koyuyor,aksam uzeri temizlik isine gidiyorlar, firsatci kopek komsu cocugu bu sefer eve giriyor parayi goturuyor oglumun bazi markali giyecekleri vardi onlari goturuyor.hirsizlikta cok usta nerden girdi nasil girdi polisler bir parmak izi bulamadilar.altin kolye filan vardi onlarda gitmis,biraz altin bilezik vardi onlari bankada tutuyorduk, sansliymisiz, sigorta biraz calinanlarin paralarini odedi, ama nakit paranin isbati zor oldugu icin odemedi..yani 10 senede bir tatil yaptik, donuste burnumuzdan geldi garajda 20 bin dolarlik mal var iyiki onlari goturmemis.. oglan bagimli,diger kardesine oglum soruyor kardesin nerde diyor, teyzemin yaninda ciftlikde calisiyor diyor, oglan hapishanede yatiyormus,alismis girip cikti girip cikti,cogu zaman kapimin karsisinda dikiliyor,olurmusun oldururmusun.....1997 yilini baslarindaydik bir kac gunluk tatile gittim,is yerinden cok ariyorlar, sef george yi bulamazlarsa beni ariyorlar,bende telefonumu bir kac gunlugune kapattim,eve geldik bir iki saat sonra telefon caldi, turkiyedeki kizim ariyor, baba dedem bir kac gun evvel vefat etti diyor,iyiki gidip son defa gormusum.bu gunlere kadar gerek kendi ailemden gerek karimin ailesinden 15-16 kisi vefat etti,hep sonradan haber aldik,hatunun kalbi iyi degil diye onun tarafida hemen haber vermiyordu.
......1997 yilinda pazarcilik isi beni iyicene biktirdi,pazar gunleri george mesai veriyor market icin gidemiyorum,neyse yine pazar yerlerini stall deriz satiliga cikardim bir hindistanli geldi, 3000 dolar teklif etti, al git dedim,eee market ofiside satislardan komisyon alirmis iki stall icin 800 dolar markete odedik elimize 2200 dolar kaldi, 9 yil evvel 35,000 dolar vermistim tabi faizi ile beraber ne kadar odedik allah bilir,alan adam iki hafta muddet verdi bende her seyi yari fiatina koydum ona ragmen fazla bir sey satamadik,pazarcilik iside boyle bitmis oldu, ama elimde bir suru cuzdan deri canta anahtarlik ve ayakkabi kaldi..
..sefim george cok iyi bir adam,islerimiz cogalmaya basladi elemanlarda artmaya basladi,adam kalp hastasi arasira hastanelik oluyor, bir iki hafta gelemiyor,depo sefi george olmadigi zamanlar temizlikcilere sen bakacaksin sen idare edeceksin dedi, yazili imzali bir kagit verdi, bir nevi ekip basi olduk, olduk ama team leader kadrosu yok,bu sayede george olsada olmasada team leader ucreti vermeye basladilar,durum bir hayli duzelmeye basladi mesai cok,belediyenin parasi cok....yilbasi yaklasirken ben biraz evvel izine cikip kamp yapiyorum, ben gelince george gidiyor,bu arada bir iki araba degistirdik,pazarcilik isi bitince minibusu sattim,gerci para etmez yine birisi aldi, nissan navara diye dual cabinli pic up aldim,kamp icin iyi oluyordu, arkasina canopy koydurduk yani kapandi.
-
....biraz evvel normal doktor ziyareti yaptik sira beklerken cam kenarinda oturdum ve gunesden yandim,haziran ayi kis ama guzel gunler geciriyoruz.doktor covit-19 icin asi olun diyor,ben biraz daha beklemeyi tercih ediyorum...hukumettende asi olun diye mektup geldi,asi olmak hic icimden gelmiyor, daha evvel domuz gribi gelmisti o zaman asi olmustum..
....belediyede calistigim kisima
building service deniliyordu bir nevi insaat bolugu diyelim,bizim bulundugumuz bolumde marangozlar, su tesisatcilari yada tamircileri diyelim,boyaci elektrikci vardi,outdoor grubu denilince 130 kisi kadar disarlarda calisiyordu.turkiyede ve australyada sanayi makineleri arasinda cok dolastim biraz bilgim vardi,belediyede de marangozlara cok dikkat ettim ve tahta uzerine bir seyler ogrendim.kimi adam vardir bir vida SIKAMAZ, kimi adam vardir bir civi cakamaz,australyada kendi isimizi gormezsek ustalara cok para oderiz.
..benim sefi george a building servisinide verdiler adamin isi buyudu,tamizlikcilerin isleride benim omuzlarima kaldi gibi.isler cogaldi elemanlar cogaldi,insan yonetmek cok zordur,turkiyede is kaybetme korkusu vardir insanlar biraz dogru calisirlar burda biraz daha degisik oluyor, adam cogaldikca islerde zorlasiyor....deponun sefi 10 kisiye security ehliyeti almak istiyorum demis,benide saydilar,bir iki gun kurs gorup security guvenlikci ehliyeti aldik,300-400 metre otede ana belediye binasi var white house diyorduk,isimm icabi oraya da gidip gelmeye basladim, ana kapi acik oldugu zaman diger kapilari acacak sifreli anahtar verdiler,mesai saatlerinde kimseye sormadan girip cikabiliyordum....deponun butun ofislerinin master key denen anahtarini verdiler,Alarm numarasini verdiler,istedigim zaman depoya girebilecek durumda oldum,bazen hafta sonlari bir seye ihtiyac olursa bana telefon ediyorlar gidiyordum, tabi temizlikle ilgili,..
...belediyede biraz eskidik hem depoda hem ana binada taniyanlar cogaldi,sef george yine hastalandi,arasira baska seflere isi veriyorlar tabi temizlik kismi yine bana ait ben kosturuyorum,adamlarla ugrasmaktan basima agri girmeye basladi bir nevi stresse girmeye basladim, gunluk program yapiyoruz,iki kisi ise gelmiyr is yatiyor...
...george yine bir ara hastalandi belki bes alti hafta ise gelmiyecek dendi kalp krizi gecirmis galiba, daha sonras 4 lu by pass olmustu, george hastalaninca, atolyede jeff diye yasli bir marangoz vardi,eehhh george geri gelene kadar insaat servisini sen yonet dediler, adamda kabul etti,kendi arkadaslarinin basina sef oldu,belediyede kuvvetli sendika var ,kolay kolay isci cezalandirmiyorlar, 3 ihtardan sonra isci atabiliyorlar,yani adamlar gevsek calisiyorlar.
....ben kendi isimi organize ediyorum,muhim bir sey olursa jeff e soyluyorum, cok iyi adam ama o da kalp hastasiymis,jeff gecici sef oldu iki hafta filan gecmisti, pazar sabahi evde cep telefonum caldi,alo altan sizmisiniz evet benim siz kimsiniz,efendim ben jeff in hanimiyim, jeff pazartesi gunu ise gelemiyecek, allah allah ne oldu, cok uzgunuz jeff kalp krizi gecirdi hastanede yatiyor...
...pazartesi veya sali gunu ana belediye binasina gidiyorum, beni taniyanlar soyle bir bakip hey altan iyimisin kalbin filan iyi degilmi diye sakayla soruyorlar.gercekten lanet insanlarla ugrasmak kolay olmuyordu,her kes kaldiramiyor,adam sucuyu bir yere gonderiyor, sucu havuzda yuzuyor.boyaci bir yerde guya boya yapmasi lazim baska bir muhitte goruyorlar,her seyi sikayet edemeyiz.haftada 125 Dolar ekstra para geliyordu ama yavas yavas stressi de getiriyordu. -
@sir-altan Beni de her hafta ariyorlar veya message gonderiyorlar asi olmak icin. Ben de su an icin dusunmuyorum. Iyi birsey olsaydi, bedava yapmazlardi 😁
-
....hayat devam ediyor belediye isi fena degil,belediyenin cok binalari var toplum merkezleri komsuluk merkezleri spor sahalarindaki soyunma odalari, ozurluler icin bakim evleri bir kac cocuk yuvasi,,bazi yerler her gun temizleniyor bazi yerler kullanilisina gore haftada bir veya iki sefer bazi yerleri sadece 3 ayda bir genel temizlik yapiyoruz.bir sabah bir kutuphaneyi temizliyorduk,kapi onunde iki adam belirdi temiz giyimli filan...bir tanesi benim yanimda calisana altan nerde diyor oda beni gosteriyor, adam belediyedeki buyuk seflerden biriymis,yanima geldi elini uzatip tebrikler dedi, elinde,karton gibi kagit, siz toplum odulune layik goruldunuz size sertefika veriyoruz dedi. kagidi verdi, sevinip tesekkur ettim...
...neyse belediyeye sonra devam ederiz,,,oglumin gemini arabasi parcalandi, bur ara kendisinide bir ise yerlestirdim,cumartesi pazar ve paazartesi gunleri saat 15,30 da basliyan gece isi 3 gunluk calisma bir haftalik calismaya bedel oluyor, buyuk bir super marketin dagitim deposu....normal isci olarak basladi sonra daha iyi pozisyona geldi, bu arada okudu avukat oldu,ama isinide birakmadi iki isi birden yurutmeye basladi, ne varki kolay kolay hafta sonlari olmadi, yani ailece uzun yillar hafta sonu yasiyamadilar. bu sene nisan ayinda sirket eleman azaltmaya baslamis,tabi iyi maas verdikleri kisilerden basliyorlar,piyango ogluma da vurmus senide cikariyoruz demisler mayisin ilk haftasinda isi bitti, tabi 22 yillik tazminati verdiler....oglumda bir oh cekip en sonunda hafta sonlarini colugumla cocugumla gecirebilecegim dedi..
...bir tane eski model range rower araba aldik 8 silindir bir yil kadar bindik dokuldukce dokuluyor,hep ikinci el araba almanin zararlarini yasiyoruz, tabiki her ikinci el araba kotu degildir, dusuk km araba olur yasi genc araba olur.bu arabayida yok pahasina sattik, oglum baaabbaaaa yeni bir araba aldim ama param yok bankadan para alacagim kefil olurmusun dedi,bankaya telefon edip tamam dedim,burda cocuklar 25 yasin altinda olduklari zamanlarda arabalarinin sigorta pirimleride yuksektir,yeni soferlerin arabalari hep ya annelerinin ya da baba larinin uzerinedir, hatun araba kullanmadigi icin benim cocuklarimin arabalarida 25 yaslarina gelene kadar hep benim uzerime ruhsatli olmuslardir.....mitsubishi lancer diye ozel edition arabalar yapmis evo3, oglum bunlardan bir tane bulmus, satani zor yakaliyor neyse anlasip 24.000 e arabayi aliyor tabi ruhsat benim uzerime,araba turbo 1800 motor var ama cok hizli...
..arabayi oglum kullaniyor polisler pesinde bazen bahaneden durduruyorlar,bir gun ben aldim carsiya ciktim bakiyorum arabanin etrafinda polisler var, oglum kullanirken polis durduruyor yaklasirken eli tabanca uzerinde yaklasiyor, cezada yazmiyorlar,bir seferinde polis bu araba kimin diye soruyor oglanda babamin arabasi emanet aldim diyor, sakaci polis senin baban rev head mi diyor.....bir seferinde bir detektif arabayi durduruyor,oglan guzel konusur, sonunda detektif anlatiyor, arabayi bir italyan asilli sahistan almistik, araba daha evvel calinmis bir gunde 4 soygun yapilmis ve araba terkedilmis,sebeb oymus, daha sonra plakayi filan degistirdik,yine polisler uzaktan uzaktan gozlediler.
..... bir gun evin onune cekici kamyon geldi,baktim lancer araba uzerinde, arabayi indirdi, oglumun bir kac arkadasida var, evim biraz bayir yukari, arabayi bayir yukari itip garajin onune getirdiler, oglum on kaputu kaldirip motoru gosterdi, motorun her iki tafafinda kocaman delik olusmus,motoru patlatmis.boyle bir sey de ilk defa basimiza geldi, neyse ikinci el motor alip koydurduk,,, araba<, fast four.> ISIMLI bir araba magAzininde cikti.resim ceken magazine koyan allandirip ballandirmis,guzel arabaydi...
...bir gun kiz arkadasina gidiyor arabayi evin onune birakip sinemaya gidiyorlar,donuste araba yok, calmislar,gitti araba.... sigortaya bildirdik. sigortadan eve adam geldi araba benim uzerime -ya bana sorma ogluma sor en son o kullaniyordu dedim. oglan sigorta detektifine anlatti, sonra paramzi odediler......bu arabalardan bir kac yil sonra macclaren diye bir modelini yaptilar,cok az yapmislar,kiymetini bilen tutmus,bulunmiyan bir araba, gecen yil adelaide sehrinde biri bu arabalardan bir tanesini satiyormus,oglum arastirdi araba orijinal hic bir sey degistirilmemis yani klasik araba olmus,, 40,000 aud odeyip arabayi aldi, garajinda oturuyor,araba durdugu yerde para kazaniyor.arabayla sokaga cikarsa arabadan inmeden dolasip geliyorlar,parcalari icin her zaman calinabilecek arabalar.
..amerikada oldugu gibi australyadada klasik araba meraklilari coktur,garajlarinda milyonluk arabalar olanlar coktur,eski mustanglara cok masraflar ederler arabalar sahane olur.. -
@sir-altan Abi burada bazi haftasonlari klasik araba sahiplerinin arabalarini bir cesit sergiledikleri aktiviteler yapiliyor. Yakinlarda olursa gidip gezerim. Cok guzel arabalar getiriyorlar. Hepsi boyle itina ile korunmus oluyorlar. 1930-40 lardan bile arabalara sahip olanlar var ve hala mukemmel gidiyorlar.
-
@MySea, içinde söyledi: Avustralya'da bir omur boyle gecti
@sir-altan Abi burada bazi haftasonlari klasik araba sahiplerinin arabalarini bir cesit sergiledikleri aktiviteler yapiliyor. Yakinlarda olursa gidip gezerim. Cok guzel arabalar getiriyorlar. Hepsi boyle itina ile korunmus oluyorlar. 1930-40 lardan bile arabalara sahip olanlar var ve hala mukemmel gidiyorlar.
bende foxtel diye pay tv var,onda turbo kanali var, programlar hep amerikadan hastasiyim diyebilirim.oglumun arkadasi bir kaportaci var,ayni anda eski arabalari diriltir, adama araba getirirler, kaportaci once kac paran var diye sorar..burda gosford diye bir kasaba var orda klasik araba muzesi vardi hem sergiliyorlar hemde satiyorlardi,hukumet ile anlasamayinca kapattilar,sahane sahane klasik arabalar vardi,cogunun resimleri var, foruma resim yuklemesini pek beceremedim hevesim kirildi,arsivimde gezilerimden binlerce resim var.belki bir gun yuklemeye baslarim.
-
@sir-altan Benim mesajima reply yapin. Sonra sayfa icerisinde yukari yonlu ok olan sekle tiklayin (en sagdan ikinci sekil). Browse yaparak ekleyeceginiz resmi secip, ekleyin.
-
.hayat devam ediyor belediye fena degil ama huzurum kacti,sef george yine hasta bu defa hindistan kokenli bir adami buyuk sef diye basimiza getirdiler,mesailer yavas yavas azalmaya basladi.....poposu yere yakin bir tane filipinli var memleketinde okul muduruymus,burda benim gibi copculuk yapiyor, adamin gozu benim isimde,team lider olursa supervisor de olabilirmis mis mis,yani arkamizdan bicakliyor,diger calisanlarin beyinlerini yikiyor,dosyasida pek iyi degil,kendi kafasindan islerin nasil yurutulmesi lazim diye program yapip sef georgeye veriyor.yani sen bu isi bilmiyorsun ben daha iyi yaparim gibi,digerlerinin beyinlerini yilamakta bire bir usta,
..iki ozi var her gun yarim saat gec geliyorlar,kart basma isi yok idare ediyoruz, biri esinden ayrildi cocuklari filan var,problermi var, digeri 24 yasinda ayyas,bir iki sefer arkadaslar erken gelin baskalari kiskaniyorlar filan,,sikayet olunca hindistanli sefe soyledim yarim saatlerini kes dedi, oyle yaptim,yarim saatlik para kesintisini goren genc ayyas freddiye gidiyor, fredi de baska bir ozi var iri yari manyak onu doldurup uzerime gonderiyor,adam geldi hic alakasi yokken basti kufuru gitti.....
.....cantami alip eve gittim ordan aile doktoruna gittim bana boyle yaptilar stresse girdim dedim, doktoru uzun zamandir taniyoruz cok yardimci olmustu, no problem deyip 4 haftalik rapor verdi yaninda psikiyatris var bir kac seferde bu adami gor dedi,,,,, yani worker compo su oldu, oglumda guzel bir sikayet bir mektupu yazdi, belediyedekiler tutustular HR dan eve geldiler, kufur eden zaten baska bolumden surulmustu manyagin biri........bir ay yatip ise dondum parasi kesilende,kufur edende gelip ozur dilediler.aslinda adami ve belediyeyi mahkemeye verip tazminat isteyebilirdim yapmadim.
....bir gun grup mitingi yapacagiz dediler bizim sefler depo sefi butun insaat bolugu toplandik,her kes bir sey soruyor,fredy filipino ortaya cikip, depo sefine team leader kadrosu yok altan nasil team liderligi yapuyor dedi, ben bir forum doldurmustum dedim, depo sefi, bu kadroyu ilan ettik altan muracaat etti kazandi dedi, filipinli fredy oyle bir sey yok ben duymadim dedi, salak depo sefi komputerde sahte bir ilan yapiyor freddy gosteriyor,is sendikaya intikal etti.
.....tamam resmen kadro yok, dediler o zaman kadro yapalim ilan verelim, normalde lokal gazetelere ilan verilir,team leader kadrosu cikariyoruz ama extra para yok normal temizlikci saat ucreti olacak dediler, ben zaten ayrilmak istiyordum hic orali olmadim,disardan bir muracaat olmus fredy ile mulakat yaptilar,ekstra para olmadan isi kabul etti,sef george yine hasta, hindistanli sef isi birakti, yerine kralik gecici bir yunanli adam geldi..
.....eeeee fredi ekip liderligine basliyacak aman altan ona isleri ogret,baska birisi olsaydi bildigim her seyi ogretirdim ama fredy icin no way, ogretmem diyorum,kanunen ogretmen lazim basin belaya girer diyorlar,bende yarin doktora gider hasta raporu alip haftalarca gelmem diyorum, adama bir sey gostermedim,george geri geldi ve fredy asistani olarak basladi,fredy beni hep arkadan bicaklamisti bir iki acigini bulup sikayet ettim, benden ozur dilettim,yuzu pancar gibi olup ozur diledi.....kisa bir zaman sonra george emekli oldu
....belediyede 10 yilim doldu, 10 yil calisinca 13 hafta senelik izin kazaniyoruz 4-5 aylik hastalik paylarim birikmis,izinim cok, long service 13 hafta izin var,baktim yas 60 oluyor,bu kadar calistigin yeter artik dedim 2005 yilinin sonlarina dogru isden ayrildim istifa etmedim, doktoruma gidip hastalik raporlari aldim adam idare etti,4 haftalik 5 haftalik raporlar verdi, rapor bitince izin kullandim,yine hastalik filan bir yil calismadan maasimi aldim,hepsi bittigi zamanda gidip istifa dilekcemi verdim....bu arada cok ihtirasli fredi de bir yil kadar team liderligi yapmis,zaten idarece sevilen biri degildi,bir yalnisini bulup team liderligini elinden almislar, sehir merkezine CBD deriz ordada Bir gurup temizlik ve bakim elemanlari vardir frediyi oraya surgune gondermisler, biraderim otaraflarda oturur, bir gun gidiyorum yol kenarinda birisi elinde plastik bidon cop topluyor,baktim fredi, korna calip gulerek alayli selam verdim.belediyede 10 yil calisma sonunda bir saat hediye ettiler,kayisina yazi yazilmis,adi bir saatmis kullanmak nasip olmadi...birden bire 2005 yilina geldim , neyse aralari doldururum.
-
...evet hayat hikayelere gider derler,benimde 75 yillik yasamim oyle hikayelere gitti sayilir,computerin basina oturunca proglamli sekilde yazmiyorum o an aklima ne gelirse onu yazmaya calisiyorum,okuyan arkadaslara tesekkur ederim...70 yasima girdigim zaman cocuklara torunlarima, bakin yas 70 oldu bende is bitti,bundan sonra,benden is beklemeyin yardima cagirmayin, artik resmen emekli oluyorum dedim,kiz torun var yakinda otururlar 2 gunde bir okula gidecek otobusu kacirinca dedeeee hadi beni okula gotur der,yas 70 filan yinede kosar gotururum 70 den sonra her yas gunumde yine ayni seyi soylerim, tamam artik benden yardim istemeyin filan,hadi ya her yas gununde hep ayni seyi soylersin derler.evlatdirlar torundurlar.yardima ihtiyaclari oldukca kosarim,bu yilin baslarinda oglum evini satti baska bir eve tasindi,benim arabanin koltuklari yatiyor station gibi,valla dunyanin esyalarini tasidik,vucud saglam oldukca kosturuyorum belimin agrisi yeni yeni gecmeye basladi.
..uzun yillar yurt disinda yasiyoruz,vucudumuz iklime ,midemizde bu ulkenin yiyeceklerine suyuna alisiyor,1996 ve 1998 yillarinda turkiyeye tatile gidiyorum.bilemiyorum yiyeceklerdemi yoksa icecek sulardami bakteri var,ben oyle zannediyorum,iki gun sonra ishal basliyor,bagirsaklar acayip gaz yapiyor,tatilin tadi tuzu kaciyor,bir seferinde doktora gidecektim, bir kac tanidigimada ayni seyler olmus,belki hava kirliligi, belki bakterili icecekler,bir seferinde gazetedemi okudum hatirlamiyorum, istanbulun su islerine bakan biri soyluyor, buyuk cekmece golunde su azaliyormus,adamlar denizden deniz suyunu pompaliyorlarmis,yuh olsun demistim ..
.....turkiyede babam,in iki apartmani var birinde kucuk kucuk daireler digerinde iki daire ve iki dukkan,peder vefat ettikten sonra diger kardeslerim, anamizin hatirina hic birini satmiyalim dediler bizde uyduk..1997 de babam vefat etti, 1998 yilinda isimden izin alip dort haftaligina turkiyeye gittim,bu arada sigara kullaniyorum,evde icmiyorum arabada icmiyorum ama hatun kis gunu bile olsa yatak odasinin camini aciyor ya senin sigara kokundan nefes alamiyorum diyor,yani tutun kokusu uzerime siniyor,oylemi oyle deyip sigarami ve cakmagimi sokaga firlatip artik icmiyecegim dedim, 30 yildir tutun kullaniyorum, o gunlerde turkiyeye gidecegim, nikotinli sakizlar var bir kac paket onlardan aldim oyle turkiyeye gittim,canim sigara istedikce bir sakiz aliyorum, tabi biraz cignedikten sonra yavanlasiyor..netice olarak sigarayi biraktim,uzun yillar kullandiktan sonra birakmak kolay degil, canim her saniye sigara istiyor inad ediyorum,iki yil cok mucadele ettim allaha sukurler olsun sonunda kurtuldum, butun is azimle inat etmekmis,bazen keske daha evvel inad edip biraksaymisim derim kendi kendime..
.....anamin kendine ait bir daireside var, babam vefat ettikten sonra kucuk aparmanda yasiyor ust katta iki daire altta iki dukkan var, dairelere cikan yerde demir kapi var,kapiyi anam acar yada diger kiraci,eve baska kimse giremez anamin zili calsa camdan bakar ve kapiyi acar.velhasil uzun yolculuktan sonra turkiyeye gittim anama haber vermedim huyu kotudur gunlerce evvel camda beklemeye baslar,yasi 85-86 zannediyorum, kendi isini kendi goruyor,,,neyse gittik kucaklastik sohbet ediyoruz,
..ah oglum ah diyor anam, her gun saat 10.00 da baba ma kahve icirirmis,,,, babam vefat ettikten sonra,, ah oglum ah iste her gun saat 10 a yakin kapinin zili calarmis,anam camdan asagi bakar kimseyi gorememezmis, ah oglum ah iste babanin ruhu gelip kahve istermis diyor,,, yok anam sen boyle batil seylere inanma olmaz boyle bir sey diyorum,bir hoca efendiye danismislar , hoca efendide iste o saatte kahve yap bir kac kisiye dagit demis anamda turk kahvesi yapip saat 10.00 da bir kac kisiye dagitmis,ondan sonra kapi zili calinmamis, ben her ne kadar cocuklar yapmistir dediysemde, anam yok oglum yok babanin ruhu gelip zili caldi diyor,,,,,,babamdan cok eziyet gormesine ragmen severmis adami,adam yatalak bir 10 yil daha yasasaydi bakardim onu diyor...........bir kac gun gecti yine kucuk dairede oturuyoruz kucucuk bir daire,salon gibi yerin karsisinda daire kapisi var, cikinca sagiya dogru merdivenler var asagida agir demir kapi var,devamli kilitli durur kapinin saginda solunda birer dukkan var.anamla oturup kahvemizi iciyoruz ve sohbet ediyoruz,birden bire daire kapisi tak-tak-tak diye vuruldu,birden firladik,asagidan yukari sadece ablam gelebilir onda anahtar var ona ragmen haberli gelir.,yandaki dairede oturan gunduz calisyor,ben hemen firlayip kapiyi actim kimse yok yandaki kapida kimse yok,merdivenlere uzanip asagiya baktim demir kapi kapali kimse yok..anam biraz heyecanlandi ve basladi aglamaya bak iste babanin ruhu geldi kapiyi o caldi dedi,yok ana olmaz oyle sey diyorum....olmaz diyorum ama oldu iste,gercekten kapi bir kac sefer vuruldu hemde hizli sekilde,anami biraz teselli ettim ama kendimde etkilendim,cunku oturdugum koltuk ile kapi arasi birbicuk metre var yok kapi bir kac defa vuruluyor,,aradan iste uzun yillar gecti hala o olayi dusunurum ve bir cozum yolu bulamam.
-
....pazarciligi bitirdim biraz ozgur oldum,dogal olarak elimde bir hayli pazar mali kaldi,bir iki yil garajimda yattilar,bir miktar bayan ayakkabisi vardi,salvation army diye hayir kurulusuna verdim....
.ayakkabi dedik, cocuklugumda 9-12 yaslarim arasinda babamin ayakkabi dukkani vardir,hazir satardi erkek ayakkabilarini tamir ederdi,erkek ayakkabisi yapardi elde ayakkabi yapmakda sanat isterdi, ayakkabinin sayasi dikili olarak gelir gerisini babam yapardi,velhasil bir gun kepenk indirdi,babadan birazda bana gecmis,bende pazarda hatali ayakkabilar satmaya basladim.
.....buyuk kizim turkiyede 10 yil kadar yasadi evlendi esiyle geri geldi,calismaya basladilar 6 yil ,kadar evvel ben kendi kendimin sefi olmak istiyorum demis,en son babalar duyar misali benim bir seyden haberim yok, damadimin bir tanidigi varmis,iki bayan ayakkabisi satan dukkani varmis, eeee birini size satabilirim diyor,bir alis veris merkezi icinde,bizimkilerde hic kimseye sormadan dukani devir aliyorlar,ticarette biraz tecrubem olmustu, ticaret yapan arkadaslarimda vardi,,dukkani satan kisi, modasi gecmis ayakkabilari dukkana dolduruyor iyilerini kendi dukkanina goturuyor,bizimkiler banka kredisiyle dukkani aldilar, kirasi pahali,,bir bucuk yil kadar dukkan ancak kirasini cikardi, ondan sonra bas asagi gitmeye basladi 3 yillik kontrat var,2,5 yil olunca oglum gidip merkez yoneticileriyle gorustu ve dukkani bosaltacagiz dedi, kabul ettiler, isteselerdi ugrastirabilirlerdi...... 3 arabalik garajim var en sondakini kendime atolye yapmistim en bastakinde oglumun klasik arabasi 10 yil yatti, zar zor ondan kurtulduk,2018 in sonlarina dogru garajima 1100 cift ayakkabi geldi,onceleri biraz netten satis, marketlerde stall kiralama filan ancak bir kac yuz cift satildi,iste 3 yildir 800 cift kadar ayakkabi benim garajda uyukluyorlar.....ticaret yapmak kolay degildir ne is uzerine olursa olsun, ayakkabi dukkaninda 5000 cift ayakkabi nolur ama gelen musteri aradigini bulamaz....ayakkabi dukkani icin benim haberim olsaydi bir hayli arastirirdim,insanlar kaybettikcede tecrube sahibi olabiliyorlar,muhim olan zararin neresinden donulurse kardir derler falan filan......pazardan elimde cok canta ve cuzdan kalmisti belediye deposundaki buyuk sefe ya boyle boyle christmas geliyor,burda oglen saatlerinde canta cuzdan satabilirmiyim dedim, iyi adamdi okay dedi,kutu kutu getirdim, cok kisi hediyelik olarak aldilar, belediyenin ana binasinda charlie diye bir adam vardi,hem guvenlikci hemde belediyenin otolarinin giris cikislarina bakar,oda duymus, garaj kisminda bir kulubesi vardi-- getir cantalari dedi, belediyede calisan cok bayan var,bir kac kutu goturdum tabi her seyi yari fiatina satiyoruz,maksat elden ciksin,bir iki christmas oncesi bir hayli canta ve cuzdan sattim,hepsini bitirmek bir kac yil surdu,elimde kalanlarida yine hayir kurumuna bagisladim...
pazardan kurtulduk, garajda cadirim balik takimlarim kamp esyalarim kuflenmeye baslamisti,onlari cikarip kampa hazirladik,her sey tamam ama temizlik isi yaptigim icin yinede iki hafta kamp tatili yapamiyorum,1998 veya 1999 yiliydi temizlik yaptigim galeriye alman kokenli bir service menajeri geldi,diktator adam tam nazi,galiba banada kafayi takti,temizlik isine o karisirmis, bir aylik muddet verip isime son verdiler,temizlik iside bitmis gibi oldu, aradan 3 ay filan gecmisti, baktim ayni service menajeri cepten beni ariyor, gel goruselim diyor allah allah dedim gittim,gelen temizlikciden memnun degillermis service menajerine biraz yuklenmisler ,gel, ise basla dedi,olur dedim bir yil bana dokunmiyacaksiniz dedim, yine galerinin temizligine basladik aksamlari 4 saatlik is,bir kac hafta sonra o menajer bye bye deyip ayrildi.
......pazar isi , belediye stresi temizlik isi stressi beni yormaya basladi,galeriyi temizlerken eskisi gibi canla basla calismadim, cogu zaman haftada 72 saat calisiyordum,bir yilin sonunda galeri yine bir aylik muddet verip notice deriz isime son verdiklerini soylediler,oyle olsun dedik, ayda 1700 dolar iyi paraydi ama bir yerde saglik lazim,ailece bir yerlere gidip dinlenmek lazim tatil yapmak lazim,galeri temizligi bitince bende yeniden kamp hayatina basladim,yilbasindan once veya sonra,genellikle onceleri cadir kampi yapmaya basladim,denize girdik ,balik yakalamaya calistik.
-
...temizlik isine giristigim zaman herseylerin resmi olmasi lazimdi,once sirketi resmi yaptik, consumer affairs olacak oyle bir kurulus var oraya gidip sirket ismi aldik-isim 3 yilda bir yenileniyordu,ayni eyalette ayni isi yapan sirket varsa ayni ismi koyamayiz,..matbaadan fatura defteri yaptirdik her sahife 3 kopya oluyordu galiba, kart bastirdik,sirket kari koca ortak sirket.postaneye gidip posta kutusu kiraladik,vergi dairesine muracaat ettik o zaman ozel cek gibi bir sey veriyorlardi,eger isci calistiriyorsam onlardan kestigim vergileri her ay vergi dairesine odemem lazimdi....ve hesabim olan bir bankadan cek defteri yaptirmak,aldigim temizlik malzemelerine cek veriyorum,tabi bankada karsiligi olmasi lazim.kucuk sirket kurmak problem degil 2 dolarlik sirket kurabiliyoruz. 2defa sirket ismi degistirdim.
.....bir programda izlemistim yasli bir koylu kadin nasil evlendigini anlatiyordu,babam veriverdi,kocami evlendigim gun ilk defa gordum diyordu,,,,bizde hatunla yildirim evliligi yaptik,dogru durust birbirimizin ailelerini tanima firsatimiz bile olmamisti,rahmetli kayinpeder sancaktepede bahcevanlik yaparmis,kartalda arsa almis ve ev yapmaya baslamis, o zaman baslangic olarak onde iki dukkan arkada iki kucuk dairesi vardi,caliskan adamdi yavas yavas binayi 4 kat yapmis,tas gibi bina kendi elleriyle yapti usta calistirip dikkat etti,,,,zaman ilerledikcede her cocuguna bir daire vermis,boylece turkiyede bir dairemiz oldu,belli bir zamana kadar kira filan almadik,tapuya serh koymus ben olmeden kimse daire satamaz diye,ilerki yillarda biraz kira aldik,kira odemeyen kiracilarimiz cok oldu.....
..kayin babanin sancaktepede buyuk bir arazisi varmis,bir emlakci kafasina girmis gel satalim burayi haci amca,bir kosesine cami yeri birakacagim filan demis, adam koca araziyi satmis,parasiylada 5 cocuguna degisik yerlerde birer daire almis,1991 den sonra iki dairemiz oldu.
....babaminda kucuk kucuk bir kac dairesi vardi sag oldu icin kimse bir sey diyemiyor,plansiz yapildigi icinde kimseye daire filan vermiyor, babam vefat ettikten sonrada biraz kira parasi gelmeye basladi,yani akmasada damlar gibi.........ailece araba kazasi gecirmistik oglumun dizi biraz zedelenmisti,tazminat icin avukata gitti, bir veya iki yil sonra 17.000 dolar tazminat vermisler,getirdi ceki bana verdi,iyi oyleyse degerlendirelim dedik biraz parada kendimiz katip banka kredisiyle 103,000 dolara bir daire aldik,icine kiraci koyduk.....
.....yan komsumla problem yasiyoruz,hirsiz cocuklari var,hafta sonu kapi onunde 9 tane araba oluyor,kendi evime bile girip cikarken zorlaniyorum,once oturdugum evi yiktirip iki katli bir ev yapmayi dusundum, cok show evleri var gittik gorduk fiatlarini ogrendik,bir tanesine iyicene niyetlendik, o zaman 130,,000 dolara iki katli ev yapacaklar,komsu problemi var cesaret edemiyorum,baska eski bir ev alip yikalim onun uzerine yapalim diyorum,tabi once kendi evimi satmam lazim filan,1998-1999 da hep baska bir ev projesiyle ugrastik,sonunda bu komsu burdayken ben burda iki katli ev yapamam dedim.....hazir yapilmis ev aramaya basladim, bir ev bakarken emlakci surda bir ev daha var dedi,geldik gorduk beyendik,bankaya gidip gecici kredi istedim, daireyede borcumuz var,banka her ikisini birlestiremem cok olur daireni sat dedi,aldigimiz fiattan 5-6 bin dolar fazlasina daireyi sattim,kira gelirimiz oldugu icin vergi de verince basa bas kaldik,dairenin yari parasini odemistik,daire kolayca satildi,elimize biraz Para kaldi,oturdugum evi satisa cikardim bu arada gordugum ev kacmasin diye deposit verdim banka bir yillik kopru kredisi verdi.....oturdugum eve bir arap musteri oldu 10,000 indirip yaptim adam deposit verdi evin fiati 220,000 alacagim ev 350,000,eski evi teslim etmeden yeni evimize tasindik,,,, settlement deriz, ev islerini avukatlar yaparlar belli bir tarih verirler bu gunde teslim edilir teslim alinir, evvelden ev alim satim muamelesi 3 ay surerdi, simdi 6 hafta,,,,gun geldi arap oglu bir turlu parayla gelmiyor,avukat para garantisi olmadan muamele yapmaz,bu adamlar bir turlu gelmiyorlar, ben aldigim evin faizini oduyorum......yemek saati gelmis, arkasini sonra yazarim.
-
....yurt disinda yasamanin avantalari oldugu gubu dezavantajlarida vardir.acil durumlarda kosup gidemeyiz,eskilerde internet yoktu,gorusmeler telefonle telgrafla mektupla oluyordu,bir mektup yazip gonderilir ve aylarca gelecek cevap beklenir...bazi turk tv programlarina bakarim,koca bir aile vardir,iste annem dayimlarla uzun zamandir gorusmuyor, ve ya babam ve amcam konusmuyorlar. annem teyzeme dargin...her ailede bir kara koyun bulunur ve tatsizliklar cikar aile ferdleri birbirlerini sevmezler,dedikodu yaparlar, benim gurbet avantajimda her seyden uzakta olmamdi,duymuyorduk ilgilenmiyorduk,yurt icinde yasasaydik belki kendimizde bazi olaylarin icine girip bazilarina arka cikip bazilarinin dusmanligini kazanabilirdik...
.....buyuk kizim lise bitirdi uni kazanamadi, bir kac yil tafe gidip muhasebeci kurslari gordu,,,oglum lise bitirdi uniye gitmedi,bes alti yil sonra neyin ne oldugunu anlayinca,uniye gitti, kendimin sahane bir ingilizcem ve bilgim olmadigi icin cocuklarima dersleri bakimindan yardimci olamadim,ayni zamanda tek basima calistigim icin cocuklarimi ozel okula gonderemedim,ogretmen tutamadim, kursa gonderemedim.ozel okullar ucuz degildirler, bu gunlerde feto nun okullari var talebe basina hemen hemen yillik 10,000 i buluyor, diger ozel okullarda durumlarina g0re daha fazla veya biraz asagi olabilir,sinif derecesine gore fiatlarda degisebiliyor.
.....ucuncu cocuk kiz oda liseyi bitirdi, uni icin en dusuk puani alabilmis, o puanla IT yapabiliyor,pentrith bolgesinde uni kampusu var,evden oraya gitmek icin once otobuse binip tren istasyonuna gitmesi sonra 25 veya 30 dakika tren,yani uni biraz sapa yerde, uniler haftada 3 gun filan egitim verirler,onlarinda saatleri belli degildirler, carsamba gunu saat 13,00 de gelin derler cuma gunu sabah dokuzda....en son cocugu bu universiteye yazdirdik gidip gelmeye basladi, sene sonunda kafama hic bir sey girmedi hic bir sey ogrenemedim dedi,oyleyse birak dedim....IT ogrenmek istiyor, yakinimizda parramatta diye bir bolge var ordaki bir ozel kursa yazdirdim 9 ay haftada 5 gun gunde 8 saat cok SIKI IT Ogrettiler,tabi benim cebimdende bir hayli para cikti,kursu bitirenleri okul tavsiye edermis hemen is buldu, bir cagri merkezi,adam delirten bir yer,neyse biraz tecrubesi oldu, daha sonra bir is ilanina muracaat etti, ulkede 130 subesi bulunan bir mucevherat firmasi,burda ise aldilar,burda yaptigi isde yine telefon basinda hangi magazada kasa problemi olursa onu ariyorlar,kizimda soyle yap boyle yap diye problemi cozuyor.cumartesi pazarda araniyor,verdikleri parada cok degil,bir kac yil burda calisti,telefonla millete dert anlatmak zor oluyor,her ne kadar ingilizce konusulsada birbirlerini anlamadiklari oluyor........hava yollarinda is ilani goruyor, oraya muracaat etti, mulakat yaptilar ve is verdiler,,,bir zaman sonra masa sefi yaptilar , parasi guzel bir is.covit-19 baslayinca sirlet cok elemaninin isine son verdi,neyse bizimkine dokunmadilar gecen yil epey evde oturdu maasini odediler.ikinci defa yine eleman cikardilar yine bizimkine dokunmadilar,bu yilin baslarinda evden calismaya basladi, simdide haftada bir iki gun ise gidiyor bir iki gun evden calisiyor.
.......iste 1974 lerden 2000 lere kadar geldik,1993 yilinda olimpiyat komitesi 2000 yili olimpiyat oyunlarini australyaya verdi,1956 yilinda melbourne sehri olimpiyat oyunlarini almis, galiba o zaman bir iki turk gurescisi gelmis.1993 yilindan itibaren sydney sehri olimpiyat oyunlari icin hazirliklara basladi.....ne olduysa 2000 yilinda ev fiatlarida birden yukselmeye basladi,belki olimpiyat oyunlarindandir diye dusundum 6 ay evvel sattigim daire birden 190,000 oldu,bir yerde kaybettik baska yerde kazandim zannediyorum,yukselen ev fiatlarina yetismek zor oluyordu..1993 yilinda pazarcilik yapiyordum olimpiyat oyunlari australyaya verilince cok sevinmistim, kendi kendime acaba o gunleri gorebilecekmiyim demistim.
-
..oturmus oldugum bir iki sokak otesinde devlet evleri vardi,fakirlere cok az kira karsiligi verilen evler,bu evlerde iki turk komsumuz vardi,bir tanesini eskilerden tanirdik,esi vefat etti dul kaldi,tabi benden yasliydi,bir de baska komsu hanim vardi,bunada aramizda muhtar hanim derdik,mahalle muhtari bile civarda yasiyan insanlari bu hanim kadar iyi taniyamazdi,zaman zaman da ailece gorusur okey filan oynadigimiz olurdu....
..eski komsum kucuk salonumun halisi bir hayli kirli yikarmisin diye rica etti,makinemi alip gittim yikadim,galiba para bile almadim, derken muhtar hanim geldi, aaaa benim salonun halisinida yikayiverdedi, baska bir gun icin soz verdim,,,,gittik haliyi guzelce yikayip temizledim derken yan komsu arap bir yasli hanim geldi,,,,hali yikadigimi gordu, muhtar hanima benim salonumun halisida yikarmi diyor, 20 dolara yikarim dedim,muhtar hanimin halisini bitirip yan arap komsuya gectim,oglu veya kizi petrol istasyonu isletiyor,bir kismida tamirhane filan ordan eve kim gelirse ayakkabilarla eve giriyorlar hali gres yagi olmus,birde ortalarda gezile gezile hali tuyleri adeta yere yapismis gibi cok az gezilen yerde halinin tuyleri hala dik,neyse epey ugrastim,iki makine kullanirim biri polish makinesi gibi makineyle fircalarim daha sonra makineyle yikarim,halidan bir hayli gres yagi cikardim makinenin kirli su deposunu bosaltirken kadinada gosterdim, is bitti para bekliyorum, zavalli kadin bir uzerinde cok gezilen yerlere bakiyor hali yere yapismis gibi benim yapacagim bir sey yok diger taraflarin hali tuyleri dik,kadin para vermem diyor, bak burasi guzel burasi kotu diyor yasli arap kadini dogru durust ingilizceside yok,muhtar komsuda agzi acik kadina bakiyor kadin boyna burasi iyi burasi kotu iyi is yapmadin diyor,,,,makinelerimi topladim allah cezani versin deyip arabama yururken nasil olduysa kadin getirip 20 dolarimi verdi..
......2000 yili ocak ayinin sonlarina dogru yeni aldigim eve tasindim,sattigim evin muamelesini bekliyorum ev bos,teslim zamani geldi arap usagi ortalikda yok,bu arada buyuk kiz turkiyede yasiyor,birileri birisiyle tanistirmis ve evlenmeye karar vermisler,bana telefon edip baba musaade ediyormusun diyor,siz birbirinizi bulmussunuz bana bir sey dusmez,,, iyi oyleyse cok yakinda dugun yapacagiz diyorlar, uzun yillardir kis aylarinda hic turkiyeye gitmemistim ya simdi bu aylarda gelirsek donariz oyle diyorum, mart ayinin sonunu bekleyin diyorum,,,,275,000 banka borcu aldim elimdeki butun parayida eve yatirdim,elimiz avucumuz bos kaldi sayilir,evin muamelesi bitse teslim alsalar borcum cok az olacak, faiz odemek kolay degil, temizlik ve pazar yeri icin aldigim krediden sonra bir daha banka kredisi almiyacagim diye kendime soz vermistim,evde biraz sinif atliyalim diye mecburen yine borca girdik...
......mart ayi geldi arap usagindan haber yok avukati ariyorum bende onlarin avukatini ariyorum diyor,martin sonunda dugun var,turkiyeye gitmemiz lazim,gun yaklasti isden yine 3 haftalik izin aldim,burdaki hava yollari ofisine gidip,kizim sizde calisiyor dugunune gidiyoruz ucuz bilet verme imkaniniz varmi dedim, sag olsunlar yari fiatina bilet verdiler, istanbuldaki daireyi bosalttik oturmasi icin kizima verdim, dayayip dosemisler her sey hazir,dugunden bir hafta evvel gittik,dunurlerle tanistik damadimizi gorduk,galiba izin iki haftaydi cunku burda iki cocugu kendi baslarina birakmistik....
.....rahmetli kayin peder o aralar bir hayli yasliydi ve beyin gidiyordu,arsa satmisti herkese daire almisti geri kalan parayida bankaya faize koymus, bankadan telefon ediyorlar uzun zamandir bu para islem gormuyor diyorlar,kayin biraderler gidiyorlar durumu anlatiyorlar ve parayi cekip her kardese taksim ediyorlar, dugune cebimiz bos gibi gittik, sanki bir anda piyango vurmus gibi oldu.....dugun yaptik cocuklar balayina yurt disina gittiler bizde bir hafta sonra geri donduk,,, nisan ayina girdik,bizim arap oglu hala para ile gelmiyor, karsilikli kontratlar degisir ondan sonra geri donus olmaz, adam %5 Deposit versem olurmu demisti bende kabul etmistim 11,000 deposit vermisti, kanunen %10 dur.
.....geri doner donmez ev muamelesini yuruten avukati gordum,bende bir sey yapamiyorum dedi, okay kontrati iptal ediyorum, deyip iptal ettik ve evi yeniden satisa koyduk, bir kac ev yukarda bir arap kokenli efendi bir adam vardi,evi satisa cikarinca o almayi dusunmus ama kacirmis, ikinci defa satis tabelesi konulunca hemen kosup geldi, diger adama 210,000 e vermistim sanada ayni paraya veriyorum dedim, adam hemen muameleye basladi yatirim amacli aliyormus,,,, 6-7 hafta sonra muamele bitti evi teslim ettik paramizi aldim,tabi para direk bankaya gitti oyle anlasmistik......
.onceki arap usagi kalleslik yapti zararim oldu diye ev muamelesi yapan avukata danistim,oda baska bir kibrisli avukata yonlendirdi, gittik anlattik tamam tazminat aliriz dedi, ben 11,000 depositi istiyorum baska istemiyorum dedim,belki bir yil sonra parayi alabildik, oyle bir avukata gitmisimki evdenmi calisyor ofisimi var, telefon ediyoruz adami bulamiyoruz, ben 11,000 %5 depositi tazminat olarak aldim, sonra ne avukat beni aradi nede ben avukati....dugunden sonra kayinbiraderle ,konusurken uzun zamandir bursayi gormemistim dedim,tamam sabahleyin gidiyoruz dedi, ertesi sabah kayinbirader esi ben ve hatun atladik arabasina... emanet olarak kalin motgomer aldik..,,,,,izmit korfezini ozel olarak dolasarak gitti, bir yil evvelki buyuk depremde yikilmis ve egilmis evleri gorduk, gercekten korkunc manzaraydi....bursaya girip direk uludaga ciktik, bir gece evvelde siddetli ruzgardan elektrikler filan kesilmis,telefirik filan calismiyor, yukarlarda kar dolu,bir otelin onunde durduk lokantasi varmis, kar yigini icinde bir masayi temizlediler, mangal yakip getirdiler,kar icinde barbeque yaptik ve gec saatte istanbula donduk,gittigim yerde resim cekerim karli yerde barbeque yaparkende resim cekmistim,belediyede bir kac arkadasa gostermistim,,adamlar hayretle bakiyorlar yahu sen delimisin kar icinde barbuku mu olur gibi.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
9
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum