Avustralya hakkinda bilgiler ve deneyimler
-
.sydney ah sydney bu virus basladigindan beri, bir sefer degisikm yerde bir deniz kenarina gittim ondan harici cok yakin carsilar haricinde evden uzaklasamadik,sydneyin manli ve bondi plajlarini cok ozledim, gidip bir yuruyus yapmak ve bir dondurma yemek cok zevkli oluyor,guzel sehirdir sydney,kisa zaman icinde hem deniz kenarinda hem de orman icinde olunur.
....sydneye tren cok uzun yilar evvel gelmistir,is saatlerinde hizli ve SIK trenler vardir. sydney ve civarlarinda 170 tane tren istasyonu vardir 813 km ray dosenmistir,trenler 8 ayri line giderler yani 8 ayri guzergah diyelim.trenleri cogu 2 katlidir bir vagon cok yolcu alir...bir iki sefer denk geldim simdi istanbula alinan yeni vagonlar gibi vagonlar getiriliyor, genellikle yolcular ayakta oluyor,tren duz gidiyorsa en son vagondan en bastaki vagonu gormek mumkun olur yani acik vagonlar. -
@sir-altan ABD'de hic trenle yolculuk yapma firsatim olmadi ama Almanya'da birkac defa hizli tren ile seyahat ettim. Oldukca zevkliydi. Almanya trenler konusunda cok yaygin bir aga sahip. Her sehirin icinde de kendi tramvay sistemleri var. Yani hic arabasiz orada yasanabilir. ABD'de NYC ve Chicago haricinde arabasiz cok zor..
-
@MySea
...almanya topraklari turkiye topraklarinin yarisina sahip,ama nufusu turkiye ile esit gibi,kucuk ulkede buyuk kalabalik,tabiki,sistemleri cok iyi, almanlarin irkciliklari disinda herseyleri iyidir,sanayisi cok iyidir,sahane mimarlar muhendisler ilim adamlari yetistiriyorlar,adamlar panama kanalina kapak yapip gonderiyorlar,buyuk is makineleri yapiyorlar madenler icin makineler yapiyorlar,limanlarda en hizli sekilde konteyner yukleme ve indirme tesisleri kuruyorlar...dediginiz gibi sehirler ici ve eyaletler arasi insan tasimaciligida mukemmeldir.biraderimde kisa bir zaman icin bulunmustu cok eski yillarda alman adam harpte ayagini kaybetmis,ama hukumet sen yan gelip yatacaksin dememis kendine gore bir is verip calistirmis.
.japonlarin cok hizli ternleri meshurdur, imkan olsada gidip binsek. iyi gunler. -
@sir-altan Şu an yaşadığınız yerde kış mevsimimi yaşanıyor. Türkiye de yaz mevsimi başladığın da Avustralya da kış mevsiminin başladığını okudum. Bu durum Latin Amerika ülkelerinde de yaşanıyormuş.
-
@kotpantelon, içinde söyledi: Avustralya hakkinda bilgiler ve deneyimler
@sir-altan Şu an yaşadığınız yerde kış mevsimimi yaşanıyor. Türkiye de yaz mevsimi başladığın da Avustralya da kış mevsiminin başladığını okudum. Bu durum Latin Amerika ülkelerinde de yaşanıyormuş.
.haziran ayinda resmen kis basliyor,kis demeye bin sahit ister,yani karli buzlu tipili kis olmaz.galba arjantin ile ayni enlem veya boylam cizgileri icindeyiz ayni mevsim sartlari olabilir.
-
..gecenlerde kafama bir kac soru takildi ve arastirmaya basladim.her turkiyeye gittigimde yegenlerden bir australyadaki evimin degerini merak eder bende soylerim,ya bu parayla burda bu kadar daire alirsin niye orda duruyorsun der.kendilerine gore haklidirlae ama kazin ayagi oyle degildir iste.
..kafama takilan soru emeklilik hakkindaydi...1957 yilinda ve sonrasinda doganlarin emeklilik yasi 67 olmus...gecenlerde dusundum misal olarak oglumun buyuk evi var arka bahcesinde granny flat var,evimi satayim parami cocuklarima bolustureyim ve oglumun evinde yasiyayim,yapamazmisim,emeklilik parami keserlermis,evimi satmadim,kiraya verdim,emekli olan kisinin 400.000 dolara kadar asset yani mali mulku olabiliyor,icinde yasadigimiz ev asset sayilmiyor,onun haricinde para eden ne varsa,kadinin kulagindaki kupe bile asset mal varlik sayiliyor,evimi kiraya verip oglumun yanina gidersem,evimin degeri yuksek oldugu icin bu asset limitini geciyoruz ve emekli maasi tehlikeye giriyor,yani evimi terkedersem emekli maasida tehlikeye girer,satip baska bir yerden ev alabilirim problem cikmaz.
.....australya disinda yasiyacak emekli insanlar icinde ev varsa 400 bin asset ev yoksa 616,000 asset varlik kabul edilebiliniyor....evimin degeri yuksek, satip turkiyeye gitmeye kalksam,emekli ayligimi keserler zannediyorum...400,000 mal varligi limiti var ondan sonraki her bin dolar icin 3 dolar kesinti yapiliyormus..emekli insan coluguna cocuguna yilda 10.000 dolar kadar yardim yapabiiyor ama 5 yil icinde 30.000 i gecmiyecekmis.
-
....australyada ozel okullar coktur, bir cok toplumlar kendi okullarini acarlar tabi devletten destek alirlar,egitim durumuna gore devlet destegi azalir veya cogalir.yine bir cok ozel okullar vardir,verdikleri egitimler veliler icin bir hayli pahalidir,yillik 10,000 dolardan 30.000 dolara kadar ucretleri vardir....Feto Dunyanin bir cok ulkesinde okul kurmustur,sydney ve melbourne sehirlerindede bir iki okulu vardir,sydneyde bir tanesi biraz sehir disi liverpool preston bolgesindedir bu buyuk okuldur, digeride auburn semtindedir.isim degistirdikleri icin isimlerini bilmiyorum, ayrica milli gorus teskilatlari okullarida vardir erbakan hocanin teskilatindan
..sydney preston bolgesinde bulunan feto okulunun egitim derecesi yuksektir, turklerden ve yabancilardan cok talebe vardir,iyi derece ile mezun verirler,yegenimin bir oglu orda baslamisti simdi liseyi bitirmek uzere birde kucuk oglu var, pek public okullarina vermek istemiyorlar,feto nun okuluna verelim diyorlar, gelecek yil icin 100 tane acik varmis yani 100 talebe alinacakmis simdiden 600 ogrenci muracaat etmis,tabi talebe adaylari imtihandan sinavdan gectikten sonra kazananlar arasindan alinacakmis......bazen yegene takilirim cocuklari bu lanet adamin okuluna gonderiyorsunuz turkiyeye giderseniz sizi iceri atarlar diyorum.
.. sydneyde cok arap ve musluman toplumu oldugu icin cok arap okullarida var,galiba pakistanlilarin okullari var,musluman arap okullari allahlik diyebilirim...benim oturdugum bolgede galiba bir km uzakta eski karavan parki bos bir arazi vardi,evlere kagit attilar galiba satin alanlar araplar. iste bu araziyi aldik apartmanlar filan yapacagiz diye,,,daha sonra araziyi baska bir arap sirketine satiyorlar....bu sirketde 1500 talebelik islamik okul yapmak icin belediyeye muracaat ediyor,halk imza toplayip karsi cikiyor,belediye ve arsa sahibi mahkemelik oluyorlar ve arsa sahibi davayi kazaniyor ve istesenizde istemesenizde buraya okul yapacagiz diyorlar.
......eyalet hukumeti devreye giriyor, her arazinin sahibi devlettir diyor ve paralarini verip araziyi araplarin elinden aliyorlar ve ozurlu cocuklar icin okul yapiyorlar,araplara baska bir yerde arsa gosterip buraya kucuk capli bir islamik okul yapabilirsiniz diyorlar...liverpool belediyesinde calisirken feto nun okulunun yanindan gecerdik tabi neyin ne oldugunu bilmiyorduk,kucuk bir bina ile basladilar ve kisa zamanda kocaman okul yaptilar, allah allah bu kadar parayi nerde buldularda boyle okul yapiyorlar diye dusunuyordum,aslinda arkada koca cemiyet varmis.
-
..australyada resmen kis mevsimine girdik, 500 km uzaklikta olan karli daglarda millet kayak yapiyor yilda bir kac ay calistigi icin cok pahali bir yer.gecen hafta 10 haziran persembe gunu evde dondum,uzerime kazak giydim ayagima kalin corap giydim yine usuyorum, usudugumu kolay kolay hissetmem....yakinimda bir elektrik sobasi vardi fise takip yanima yaklastirdim biraz isindim,allah allah galiba bende is bitmis diye dusundum, ertesi sabah haberlere bakiyorum,haziran ayinda son 100 senenin en soguk gununu gecirmisiz.....
.okullarda sene icinde 3 tatil olur genellikle 2 ser haftalikdirlar, ilk tatil nisan ayinda,simdi 2 inci tatil 25 haziranda,ondan sonra galiba ekimde son tatil olacak,her ikibucuk ayda cocuklar 2 hafta tatil yapiyorlar,17 araliktada buyuk tatil baslar,ocak ayinin son gunlerinde okullar acilir,gecen yil virusden dolayi cocuklar iyi tatil yaptilar,gerci evlerde bilgisayarlardan ders calistilar,bu yil fazla virus korkusu kalmadigi icin ekstra tatil olmadi.
....hayat fena degil bizim borcumuz filan olmadigi icin emekli ayligimizla rahat rahat geciniyoruz,gerek australyalilardan gerek turklerden ev sahibi olamiyan cok,eskiden gelipde ev sahibi olmamis turkler var,kiralar pahali,alinan emekli maasinin yarisindan cogu kiraya gider.zamaninda ev aldigim icin kendimi sansli hissediyorum,bu gunlerde ev fiatlarida uctu,kocaman bir evde kari koca kaldik sayilir, bir iki aydir evi satip daha kucuk bir ev almayi dusunuyorum,daha uzaklara gitmem lazim 10 yillik eski evler milyona gidiyor,arsasi buyuk olanlar daha cok para ediyor...yeni basliyanlar icin ev almak cok zorlasti, ya iyi para getiren bir meslek olacak,ya da kari koca calisacak.evlerin nicin bu kadar cok degerlendiklerini bir turlu anliyamiyorum,arazinin cok bol oldugu bir ulkede ev almak hayal gibi oluyor,,,ben hayal gibi diyorum ama markete cikan ev de hemen satiliyor.
-
@sir-altan Kiralik evde veya apartmentda uzun sure yasamak zor is. Insana kendi evindeki rahatligi hicbirsey vermiyor.
Burada da uzun yillardir ABD'de olup, hala kiralik evlerde yasayanlar var. Onceki sene YMCA'de havuzda bir Turk'le tanismistim. Oradan buradan konusurken, 13 yildir ayni apartmentda ailecek yasadiklarini ve apartment yonetiminin kendilerini cikartmaya calistiklarini soyledi. Tamirat, bakim yapmamiz gerekiyor, halilari degistirip duvarlari boyamamiz lazim diye de mazeret sunmuslar. Bize ayni kira ile yeni bir apartment ayarlayin, transfer yapalim demisler, onlar da ust yonetime soralim demisler :)
Yani 13 yil ayni yerde kirada yasamak kolay degil. Ustelik hicbir yenileme, bakim falan yapilmadan. Bana cok sasirtici gelmisti o zaman. O kadar ugrasmak yerine ev almak cok daha mantikli ama tabi ki hickimsenin finansal durumunu, tercihlerini falan bilemeyiz...
-
....avrupada liderler toplantisi yapildi australya basbakanida toplantiya gitti, bu arada sevgili kralicemizide ziyaret etti,covid-19 dolayisiyla bir cok australya vatandasi geriye donebilmek icin sirada bekliyorlar,sira gelipde donus yapincada 14 gun karantina suresi var, basbakanimizda avrupadan geldi ve hemen 14 gunluk karantinaya girdi,demokrasi boyle olur derim...
-
...australyada toplam olarak 43 tane universite vardir.....ilk sirada gelen universite ismi ANU diye gecer australyanin bas sehri olan canberra sehrindedir, ikinci olarak sydeydeki bir uni,3 uncu olarak melbourne sehrindeki bir universitedir.benim bulundugum eyalette 11 tane universite vardir,sydney sehrinde 6 uni vardir 6 universitenin 35 campusu vardir yillik 300,000 ogrencileri vardir 300,000 ogrencinin 100,000 e yakini yurt disindan gelen talebelerdir. western sydney universitesi buyuk olanlarindandir ve bir cok yerde campuslari vardir
-
....spora merakliyimdir, evimin yakinlarinda bir kac futbol sahasi var,cumartesi veya pazar gunleri biraz dolasir futbol maclari varsa izlerim,bu gunde saat 14,00 de cikip yuruyus yaptim butun sahalar bos kimseler yok,sydney ve civarlarinda covit-19 vakalari goruldu,70-80 kisi pozitif,hemen ardindan yasaklar geldi,maske takin, mecbur olmadikca evden cikmayin,fazla misafir filan kabul etmeyin,,,, 14 gunluk karantina gibi bir sey oldu.
..sabahleyin yakindaki markete gittik,baktim millet yine tuvalet kagitlarina ususuyor. 9 temmuza kadar lockdown olduk....turk gazetelerine bakiyorum akdeniz sahillerine akin akin rus turistler geliyor,insallah virus getirip virus goturmezler.
-
@sir-altan Abi Sydney'de sokaga cikma kisitlamalari baslamis, covid delta variant sebebiyle sanirim. Durumlar nasil?
-
@MySea, içinde söyledi: Avustralya hakkinda bilgiler ve deneyimler
@sir-altan Abi Sydney'de sokaga cikma kisitlamalari baslamis, covid delta variant sebebiyle sanirim. Durumlar nasil?
..evet sydneyde telas var,sydney ve bir kac yakin bolgesinde 14 gunluk lockdown olduk,gerci hayat kaybeden yok,bu gun pazartesi saat 9, 45, ben sabah 6,00 da ayazda sokaga cikip bir saatten fazla yuruyus yaptim tenha yerlerde dolastim,saat 6,00 da ana caddeler cok islek olur, aksine cok sakindi,tabi isine giden yine isine gidiyor maske kapali yerlerde mecburi.eyalet valileri mecburen tedbirler aldiriyorlar,bizde virus varsa baska eyalet SINIRINI kapatiyor...insallah kazasiz belasiz bu gunleride atlatiriz.
-
....sydney ve civarlarinda 9 temmuza kadar lockdown var,bir nevi yasaklar ama milleti hapis etmiyorlar,yuruyen yuruyusunu yapiyor,gencler spor sahalarinda kendi aralarinda oynuyorlar.bir eyalette pozitif vaka olunca komsu eyaletler sinirlarini kapatiyorlar,gelinim daha evvelden queensland eyaletindeki kardesinin yanina gidecekti,eyalet sinirlarini kapadi,ucak bilet paralarida geri odenmiyor... belli yerlerde maske takmak mecburi 200 dolar cezasi var, bir bolgede rutbeli bir polis mac donalda benzer bir yerden yiyecek aliyormus, maskesi yokmus, baska polisler gormusler ve 200 dolar ceza yazmislar.,haberlerde cikti.bizim ulkede olsaydi ne olurdu diye dusunuyorum....ogleden sonra maskemi takip sakin bolgelerde yuruyus yaptim 3-4 spor sahasi var yetiskinler icin ekzerzis makineleri var,gencler kendi aralarinda oynuyorlar, bebeler bisikletlerle kosturuyorlar, bir parkda basketbol potasi var gurup gurup tek poyata atis yapiyorlar.
...amerikali muzisyen ve sarkici louis armstrong diye bir adam vardi,cok meshur bir sarkisi vardir,---- what a wanderfull world --diye adaminda acayip sesi vardi,,bende yururken neseli insanlara bakip sarkinin bildigim kisimlarini icimden soyluyorum,,,bu lanet covid-19 gitsede tekrar wanderfull olmasada normal yasantimiza donsek.........bu aralar biraz ev degistirme fikri kafamiza yatti, iki hafta evvel bir ev satiliga cikmisti,oglumun evine yakin, evin ici cok guzel ama bahce yok, yani iki cicek ekecek yer yok,cati sacaklari nerdeyse birbirine degecek,kendim interetten resimlerini gordum,gecen hafta hatunla kizim gidip baktilar,hatun bizim ev cennet dedi....pazartesi gunu ev satilmis, arttirma ile satilacakti birisi uygun fiat vermis sahibide satmis,oglum emlakciyla konusmustu, emlakci ogluma mesaj atmis, ev 1,3 milyona gitti demis.son 6 ay icinde ev fiatlari 200,000 kadar artti,yeni yetisen nesile allah kolaylik versin diyorum, markete cikan evlerde cabucak satiliyor
-
..yaz gunleri en tatli hayallerle gecermis diye bir soz vardir
..bende kis gunlerini sakinlik icinde geciriyorum,hele viruslu gunler olunca vakit zor geciyor,fazlaca evden cikmiyoruz......sydneyde saat 10,45 pazar sabahi.los angelesde cumartesi aksami uzeri saat 17,45, newyorkda cumartesi aksami saat 8,45......bos durani allah sevmez derler bende bos durmayip bir seyler yazayim bari..
...tasmanya adasi,takma adiyla tassie de denir.ada diyelim bu ada ana karaya 240 km uzakliktadir,australyanin eyaletidir,540.000 kadar nufusa sahiptir.toprak buyuklugu 68,400 km karedir..cok eskilerde adanin adini van diemen lands diye koymuslar anthony van diemen...1854 yilinda resmen tasmania olmus.eski yillarda burayada ingiliz mahkumlar getirilmis.....1642 yilinda abel tasman adli hollandali kaptan gelmis,daha sonra fransiz arastirmaci gemi filan ama kimse adaya sahip cikmamis...
..1820 yilinda aborgine yerlileriyle beyazlar arasinda savas olmus,beyazlara yaklasan aborgineyi vurun emri verilmis bir nevi soy kirimi olmus,yine bir cok aborgine baska adaya surulmus coguda hastalikdan zayi olmus,bu an tasmanya adasinda aborgine yerlisi yoktur
..tasmanyanin bas sehri hobart dir, ayrica Launceston ve devonport diye baslica sehirleri vardir, iste yarim milyon nufuslu adada sehir ve kasaba dusunun...1967 yilinda buyuk yangin olmus 62 kisi yasamini yitirmis.malum australyada her yil yanginlar olur cok evler yanar.....1996 yilinda port arthur denen bolgede bir deli oglan eline makineli tufegi alip 35 kisiyi oldurdu, kendisi halen mapushanede,boyle adamlari niye beslerler bilemem,idam cezasi yok,..2016 yili nufus sayimina gore toplumun %20 si overseas dogumlu yani baska ulkelerde dogmuslar.nufusun %88 i ingiliz.mandarin greek nepal ve italyan dilleride konusuluyor.
..tasmanyada hububat yetisir,bol bol meyva ve sebze yetisir, balikciligi buyuktur, diger eyaletlere taze ve dondurulmus deniz urunleri satar.....toyota hi-lux diye double cab arabam vardi,amerikada 8 silindirlilerini gordum tabi isimleride degisik.. 9 yil kullandim 54,000 km yol yapmisim, 2014 yilinda internete koydum, araba da 4 litre motor var,ve videsli araba, bir gun sonra biri telefon etti,arabayi sordu adam tasmanyadan ariyor balikcilik yapiyor,oglum arabayi anlatti, adam eger iki gun beklersen arabayi muayene ettireyim dedi, okay dedik, sigorta sirketinden mekanik gelip arabaya bakti aliciaya %10 uzerinden 8 verdim demis,tasmanyali biraz indir dedi 400 dolar indirdik,sydneydeki bir tanidigi vasitasiyla cek gonderdi,bende arabayi bir transport firmasina teslim ettim,benim araba sydneyden tasmanyaya gitti,baska eyalete gidince plaka degisiyor o eyaletin trafigine kayit oluyor....
-
.sydney sehri ve yakin cevrelerinde lockdown yapilmisti,yani sokaga cikma yasagi,millet parklara ve plajlara gitti tabi, bu gun eyalet valisi aldigi bir kararla lockdown u 17 temmuza kadar uzatti..benim oturdugum bolgede dahil olmak uzere bir kac muhitte 27 cases gorunmus,,,pazartesi okullarin acilmasi lazim bakalim onlara ne yapacaklar.
...yurt disinda hala australyaya geri donmek isteyen cok vatandas var,kabinenin aldigi bir kararla haftalik geri getirme sayisini cok azalttilar,gelen ucaklar adeta bos geliyor,geri donus sayisi azalinca ucak fiatlarida bir gelis icin 30,000 dolari gecmis.australyada durum cok korkunc degil ama eyaletler ve ana hukumet tedbirleri elden birakmiyor,..amerikada yasiyan bir kari koca var,burda yasiyan babalari son gunlerini yasiyor, aile amerikadan geliyor,babalari queensland eyaletindeymis, aile once bizim eyalete iniyor,bu arada bir kac vaka gorundugu icin queensland eyaleti sinirlari kapiyor,amerikadan gelen aile babalarini son defa gormek icin cirpiniyorlar,eyalet valisi bir cadi kadin olmazda olmaz sizi eyaletime sokmam diyor,yalvara yakara aile zar zor izin aliyor,sydneyden ozel ucak kiralayip babalarina gidiyorlar ve hasta babada vefat ediyor.bazi durumlarda eyalet valileri cok insafsiz olabiliyorlar,bizim eyalet valiside hatun ermeni kokenli soyadi berejikliyan,ben becerikli hanim diyorum....
..
-
.....sydneyde hayat sessizce devam ediyor,delta-variant virusu var,okullar kapali cocuklar evden calisiyorlar,70 den fazla vaka gorunmus,benim oturdugum bolgede hotspot du.lockdown bu hafta sonuna kadar devam edecek,belki daha cok uzatacaklar,,,sydneyin meshur sporu rugby lig var,maclari oynamak icin takimlar queensland eyaletine gittiler,ekim ayi basinda grand final oynanir galiba maclari ve galiba finali o eyalette oyniyacaklar..iki haftadir bizde eve kapandik kaldik, gerci gecen yil daha kotusunu yasamistik.polis ekipleri cogaltildi ve devriye geziyorlar,maskesiz gorduklerine 200 dolar ceza yaziyorlar,her yerde oldugu gibi burdada kanunlari takmiyan insanlar oluyor, bir yerde 18 yas partisi yapiyorlar,tabi kim varsa 1000 er dolar ceza yiyor, 8 kisi bir otele gidiyorlar,bunlarada cezayi basiyorlar.
..bir bolgede bir apartmani karantinaya aldilar.,,3-4 km otede bir merkez var indirimli ilac satan eczane var biraz ilac lazimdi, otobusle gidip bir kac ilac aldim geldim,, carsi bombos,ihtiyaci olmiyan sokaga cikmiyor. -
..western australi...bati australia...
.western australia kitanin en buyuk eyaletidir,kitanin %33 unu kaplar,eyalet kitanin bati sahillerindedir,toprak 2,6 milyon km karedir, cok buyuk topraklar,hemen hemen turkiyenin 4 misline yakindir.bu kadar buyuk toprak uzerindede 2,6 milyon insan yasar.nufusun buyuk cogunlugu sahile yakin yerlerde ikamet ederler.eyaletin bas sehri perth dir, orada turk ailelerin yasadiklarini tahmin ediyorum ama kalabalik olmadiklarini dusunuyorum..1616 yilinda hollandali kasif buralardan gecmis,.ulkenin ekonomisi madenler uzerinde yurur, dunyanin en cok demir cevheri cikarilan bolge bu eyalettedir, yer alti madenleri vardir, open cut diye acik madenler vardir. gaz, petrol alumni, bakir,diamond elmas degil kesici seyler icin,dunyanin en uzun boylu agaclarida bu eyalette yetisirmis......ikliminin akdeniz iklimine yakin oldugu soylenir,kendim cok defa niyetlendim ama gitmek kismet olmadi.ingilizceden baska mandarin, italyan ve vietnam dilleri konusulur,buyuk madenler ic bolgelerdedir, cogunun hava alanlari vardir,calisanlar zaman zaman ucakla medeniyet icine giderler,demir fabrikasinda calistigim zaman bu bolgede bazi madenlere paslanmaz celikden bir seyler yapiyorduk..australyada uranyum madenide cikar ekseri bu bolgede bulunur.bu bolge derken yukarda yazdigim gib, 2,6 milyon km karelik yer....
..oglumun bir arkadasi var,nativ yasakli hayvanlara meraklidir,bir tanidigi madenlerden birinde is buluyor,ic bolgelerde gidiyor,maden sefi is veriyor iki kisi olarak sizin isiniz madenin etrafinda dolasip yilan ona benzer tehlikeli hayvan gorurseniz yakalayacaksiniz diyor.,delikanli bir yil filan oralarda kaldi ama tam mahrumiyet bolgesi deyip geri geldi, madenler ic bolgelerde ve uzaklarda,isolation bolgesi gibi,calisanlarinada iyi ucret verirler.
..western australya havasi yazlari kuru sicakdir 50 dereceye kadar yukseldigi olur, ic bolgeleri daha sicaktir......western australyanin bas sehri perth dir nufusuda 2 milyon olup australyanin dorduncu buyuk sehiridir.south australya eyaletinden karadan perth e giderken nullarbor plain diye bir yer vardir 160 km dumduzdur etrafta hic bir sey yoktur bir nevi col gibidir cok insanlar arabalariyla nullabor,u gectim diye ogunurler,.....pert sehrinde yasiyanlar avrupaya veya asyaya giderken sydneyde yasiyanlara gore 4 saat karli cikarlar sydney ile perth arasi 4000 km dir.
-
.australyada da idam cezasi varmis son idam 1967 yilinda olmus,idam cezasi kalkmamis ama kimseyi idam etmemisler galiba 2010 yilinda resmen idam cezasi kalkmis.eski yillarda yurt disindan geri gelirken iceriye iki karton sigara getirebiliyorduk.bir kac senedir sigara getirmeyi yasaklamislar bir acilmis paket ve birde 25 tane sigara getirebiliniyor....australya icinde sigaralar cok pahali tabi buyuk para vergiye gidiyor, galiba hukumetde icerde sigara icen vergisini odesin diye duty free sigarayi yasaklamis.
.....bir kamyon tir soferi covit positifmis buna ragmen nakliyeci sydneyden cikip victoria eyaletine gitmis mal indirmis mal yuklemis, ordan daha otede adelaide sehrine gitmis, yollarda bir cok yerlerde konaklayip sydney e geri donmus,adami mahkemeye verelimmi vermiyelimmi diye dusunuyorlar.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
17
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum