Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Avustralya'da bir ömür böyle geçti...

Pasifik
388 32 32.8k 42

• .......austos ayi iyi geciyor diyebilirim.....ucuncu haftaya girdik,3 hafta icinde elektrik, su,belediye vergisi,internet ve telefon parasi faturalarini odedik.su ve belediye parasi 3 aydan 3 aya geliyor,elektrikde 3 ayda bir geliyor, bu defa elektrik faturasi iki misli geldi.......

..gelecek ayin ilk haftasinda arabanin regosu yenilenecek,ayni zamanda kaza sigortasi yenilenecek, bir ay evvelden bilgisayarima mesajlar geliyor,bir sirket greenslip satiyor,sigortaci mesaj gonderiyor trafik ofisi hem mesaj gonderiyor hemde eve rego belgesini yolluyor,,huyum kurusun hic bir seyi sona birakmam....arabam 10 yillik kilometresi 30,415 yani fazla gezdigimiz yok, frenlerin biraz yumusadigini hissediyordum on frenleri iki yil evvel degistirmistik arkalar eski-disk frenler.

.....rego ve sigortayi yaptiktan sonra arka frenleride degistiririm diye dusunuyordum, bu gun yakindaki tamirciye gittim( rego check),mekanik iranli delikanli, her seye bakti, birader senin arka frenler yipranmis degismesi lazim,birde arka silecek lastigi degismek ister,arabayi muayene edip bana pink slip verecek bir kopyasida on-line trafige gidecek,,, henuz erkendi okay dedim saat 1,30 a kadar yaparsan yap yoksa baska gun gerlirim,yok ustad bir saat bile surmez dedi,arabayi birakip eve gittim,tabi gitmeden evvel cam silecek lastigi frenler ve muayene parasi kac para olacak diye sordum 250 dolar dedi.eh her seyler pahalilasti, neyse bir saat sonra tamirci telefon etti,araba hazir birader dedi, gittim aldim 250 dolari toka ettim,gencligimde olsa disk fren degistirmek cocuk oyuncagi gibiydi,ama son 10-15 senedir sanki lanetlenmisim gibiyim neye el atsam aksilik cikiyor bu yuzden hassas seylere dokunmak istemiyorum.

.....pinkslip aldim eve geldim, bilgisayara gecip,greenslip mesajina girdim.uzun yillar NRMA sigorta sirketine yaptiriyorum fiati diger sirketlerden daha iyi greenslip 3uncu parti insan sakatlanmalari veya yaralanmalari icindir,tedavi masraflarini karslilamak icabinda tazminat almak.....greenslip fiati 628,25,on line uzerinden odedim,gecen seneki fiati.550.20 dolarmis,dedim ya her seyler artiyor,bunuda yaptiktan sonra motor trafik hesabina girdim evvelden RTA diye gecerdi simdi sadece service olarak geciyor,iki tane service var, biri motor trafik, digeride issizlere bakan emeklilere bakan sosyal servis....service ye girdim rego yenileme,diger bilgiler otomatik service ye girmis. emekli oldugum icin tasit vergisi yok, sadece plakam ozel,onun icin para oduyorum. gecen yil,121,58 dolarmis, bu defa 125,55 olmus..bunudas on-line uzerinden odedim ve arabamin bir yillik rego su basitce yapilmis oldu her sey basitlesdi ,kolaylasdi ama paralarida zorlasti.

..sigortanin son gununde gece yarisi sigorta sirketi debit kartimdan parasini alip policeyi yeniliyor.4-5 yildir ayni sigorta sirketindeyim,senede 3.000 km yol yapma anlasmam var ,guya ucuz..gecen yilki sigorta fiatina baktim $ 1272,61...bu sene istedikleri para,$ 1447,41,cent.sakin sakin herseyler pahalilasiyor her seye ufak ufak zam geliyor......cok mecbur olmadikca araba kullanmiyorum,, gecen yildan buyana sadece 1728 km yol yapmisim.eh benzin haric km basi $1,50 ye geliyor.
    ..kalin saglicakla

• .....olimpiat oyunlarinda bilhassa su sporlarina merakliyim onlari takip ederim,birazda haltercilere,bazi bayan haltercilere bayildim pazulari benim basim kadar var.benim damat bu olimpiyatlarda break dansi da var demisti inanmamistim.dans ci gercekten cok komik.ama turk tabanca aticisi dunyada cok meshur oldu,iki gun evvel televizyon izliyorum,galiba koreli sporcular evlerine donuyorlar, hava alaninda bir sporcu kiz bir elini cebine koyup diger eliyle ates eder gibi yapiyor yani bizim nisanciyi taklit ediyor.....yaslandikca bir cok sporlari izlemeyi birakiyorum zannediyorum, en cok sevdigim soccerdir,devamli ingiltere premier ligini izliyorum. optus app i gecen sezon la-liga yi da veriyordu,bu sezon la liga yi baska bir sirket uslenmis,para para para diyor yok para yok mac izlemek.....arabamin arka caminda liverpool logosu var,benim en ufak torun 12 yasinda filan o da manchester unitad destekcisi,, ya dede at o logoyu,manchester united logosu koy diyor...

....gecen yil oglum ailesiyle singapore ye tatile gitmislerdi, benim ufaklik manchester formasi giymis sokakta yuruyorlar,karsidanda baska bir cocuk geciyor o da liverpool formasi giymis, benim velet liverpool diye cocukla alay ediyor, cocukda parmaklariyla size 6 cektik isareti yapiyor.

• ......geldik austos ayinin sonuna,resmen kis mevsimide bitmek uzere,,bu gun 28 austos carsamba hava hem rutubetli hemde cok ruzgarli,yaz geldi diye dun kisa kollu t-shirt ile dolastim..gecen hafta kitanin yukarlarinda northern territory veya west australya topraklari icinde hava sicakligi 41, dereceyi bulmus,bu kita boyle iste, amerika gibi bazi yerlerinde sicaktan kavurur, bazi yerlerini sel basar.

.......tam olarak hatirlamiyorum ama uzun yillar evvel turklerin kurmus oldugu bir cenaze fonuna uye olmustuk,uyelerin cenazeleri sirket tarafindan kaldiriliyordu,biz de her sene aidatimizi oduyorduk, bir muddet sonra aidat odemeyin,mahkemelik olduk dediler,tabi para ile cenaze defnetmeye devam ettiler,bende turk isi gitti bizim yillik uyelik paralari diye uzulmustum......gecen hafta eve mektup geldi-8-10 yil sonra mahkene neticelenmis ve kurumun uyelik sistemi reddedilmis,normal yollardan yine cenaze sahiplerinin parasiyla defin yapiyorlar,eh iste biz artik uye isi yapamiyoruz, isterseniz birikmis aidat paranizi banka hesabina gonderebiliriz , yada auburn bolgesinde camimiz var gelibolu camisi,burasida cenaze fonu kurmus GFF burdan devam edebilirsiniz diyor,

.....bu gun forumu aldim sirketin binasi cok uzakta degil gittim kapilari kilitli kimseler yok. oyleyse birde auburn camisine gidip durumu tam ogreneyim dedim.....musluman kiyafetli bir arkadas karsiladi, derdimizi anlattik,bize uye olmak istiyorsaniz once paranizi banka hesabina gondeririz,sonrada yeni uyelik islemlerini hallederiz, eh param size havale edilse ordan devam etmek olmuyormu,,,,, hayir efendim bizim sistemimiz baska.....eh hadi anlat bakalim nasilmis bu sistem.

..adam bir kitacik cikardi,efendim 75 ile 79 yas arasinda olanlar icin uye olma parasi $12,600 dolar, 36 ay icinde taksit taksit odiyebilirmisiz, hmmm cok guzel, tabi bu ucret iki kisi icin...yine kari koca icin yillik aidat 75-79 yas arasi 1,080 dolarcik.,,,giris ucreti tamamen odenmeden kisi vefat ederse geri kalan para mirascilarindan talep edilirmis..

....auburn bolgesine yakin lidcombe adli muhit var burda hemen hemen australyanin en eski mezarlarindan biri var, zamaninda cok buyuk araziyi cevirmisler,dindar, dinsiz veya her dinden olan insanlar icin bolge bolge ayrilmis,yalniz muslumalarda ayirim yok, pakistanli arap veya turk hep ayni kisma gomuluyor,mezarligin adi rookwood dur... eh eger bu mezarliga gomulmel istiyorsak tek kisilik mezar yeri 2500 dolar iki kisilik mezar yeri 4500 dolar extra odeme olacak. iki kisilik deyince cok derin bir mezar cukuru kaziliyor,vefat edenler akraba ise ust uste defnediliyor, buyuk beton havuz gibi bir sey.....

......iste boyle 80 yas ustu ve olumcul hastaligi olan kisi uye olursa tek kisilik uyelik ucreti $9.300 iki kisilik $15.150...yine 80 yas ustu olanlarin yillik aidat ucretleri 1,125 dolar...eski cenaze fonunda $ 2.010 dolarimiz birikmis,hesap numarami verdim hesabima aktardilar.

.....dusunuyorum uye olursam 3 sene icinde 12,600 dolar giris ucreti odeyecegim,yine 3 yil icinde 3240 dolar yillik aidat, eh 3 yil bitmeden olursem birde iki kisilik mezar yeri 4500 de 0.....
    .........eski cenaze fonu defin islemlerine devam ediyor onlarinda defin ucretleri 11,000 ile 15.000 arasindaymis.

kalin saglicakla.

• .yine birseyler karaliyayim,yazacagim baska bir konu daha var ama yazip yazmamak arasinda tereddut ediyorum.

........kucuk kizim her gun bir saat araba surup ise gidiyor, aksam saatlerinde gelirken yolculugu biraz daha uzuyor. calistigi isini seviyor,ayni zamanda team leader.iki yil evvel bu yollari cekmekten biktim,evimi satip isime yakin bir yerlerde daire veya town house alacagim dedi,evi kiradaydi biraz toparladik,bir kac hafta sonra ev satildi,eh daire veya duplex villahouse gibi seyler ariyor,aradigi muhitlerde konut fiatlari bir hayli yuksek,butcesine ve arayisina uygun bir yer bulamadi,,soyle boyle aradan iki yil gecti,malum fiatlarda yukseldi.

..bir ay evvel biraz push yaptim,biz bu gun variz yarin yokuz hadi kendine bir ev veya daire filan al..kiz yine aramaya basladi,cumartesi gunleri acik ev oluyor,cronulla bolgesinde denize yakin bir townhouse bulmus. kucuk bir arsanin icine karsiliki 6 daira yapmislar, bir tanesi iki katli.ikinci bir araba varsa sokakta cadedede kalacak,avluda araba icin yer yok tek arabalik garajlari var,bir hafta sonu oraya gitti, biraz hosuna gitmis,,hmmm yalniz cok yagmur yaginca arka kapidan iceri biraz su giriyormus,,,,,,,,,,eh carsamba gunu ogle saatlerinde yine acik ev yapacaklarmis kizim gel baba sende gor dedi,belki yagmur suyu icin fikrin olur filan.

.......gittik, dairede bir usta arka kapiya kapi takiyordu,bir kac gorucu daha geldi, saat 12.00 agenta geldi evi acti,iyicene baktik. arka bahce 2,5 metre derinliginde ve 10 metre kadar uzun,sandalyeye oturup guneslenmek istersek sadece gok yuzunu gorecegiz,su durumuna baktim, fena degil yanimdada su terazisi getirmistim betonun egilimine bakacaktim,yakinda izgarada var,yer betonun egilimi fena degil,bir kosede elektrikli su kazani var ustu curumus,,arka kapinin ustune bir siperlik yapilirsa yagmur suyu onlenir diye dusundum,,,,,boyle yerler starata menagement denen agentelar tarafindan yonetilirler,bu daireninde aylik starata odemesi 400 dolarmis.onarim bakim masraflari yonetim filan....

.....bana gore kucuk daire hapishane gibi geldi,allah bizi oyle yerlere dusurmesin diye dusundum,,daha sonra kizima hapishane gibi yer , her hangi bir yerden bahceli ev al kiraya ver biz sag oldukca yanimizda oturursun dedik,kiz kafaya takmis, bir kac gun sonra agenta ile konusuyor, ve $ 1,380 bir milyon 380 bin dolar teklif ediyor ev arttirma ile satilacak, agenta ev sahibi ile konusuyor, biraz daha ciksin diyor,1,385 teklif ediyor, agenta yine baskasi 1,386 verdi diyor,kizim dusuneyim diyor, iki saat sonra agenta ariyor ve diger alici 1,4 milyon verdi ve daire satildi diyor. ozellik denize yakin olmasi 60 metrekare bile olmiyan kucuk daire 1,4 milyona gidiyor,icimdende iyiki gitmis dedim.

..sydney bambaska oldu emlak fiatlari tavan yapti ve hergun yukseliyor. yeni yetisen nesillere ev alacaklara allah kuvvet ve bol kazanc versin diyorum.

• https://www.realestate.com.au/sold/property-house-nsw-bass+hill-146145552
    .......yukarda bir ev satis linki var,satilan ev kizimin evi,2007 yilinda dokuntu bir aldilar,ben beden gucuyle yardim ettim, bazi isleri kendimiz yaptik bazi isleri ustalara yaptirdik ve evi bastan asagi restore ettik.bazi sebeblerden evi satiliga cikardilar, alici cikti, iki hafta evvvel expert gonderdi,evde kimse olmadigi icin ben gittim bir adam geldi evin her tarafini kontrol etti,isi bitince nasil buldun dedim,tas gibi ev dedi.....

.......kizim bir ticaret isine giristi isler yurumedi cok sarsildilar borclari biraz artti saniyorum,,,,biz artik yaslandik bundan boyle ev borcu odemek istemiyoruz,bu evi satip, biraz uzaklardan borcsuz bir ev alalim, eski olsada yavas yavas restore ederiz diye dusunduler.......australyada evler cok pahali oldu,buna ragmen markete cikan ev cabuk satiliyor,,,,,bir tv programinda gormustum spiker australyalilar ev kredisi kolesi oluyorlar diyordu,,,bir milyon birbucuk milyonluk evler satiliyor, tabi o kadar para bankadan kredi olarak aliniyor,tv cinin soyledigi gibi ev alan gencler yani sifirdan basliyanlar bir nevi ev kredisi borcu kolesi oluyorlar,kredisizde ev almak mumkun degil.
    ..evi olup satanda daha iyi bir ev alacagi icin mecburen borca giriyor....

.......iste eve benimde cok emegim gecti damadim sanatkar adam eli her ise yatkindir,evi tas gibi yapti,bir yerde verilen emeklere aciyorum ama elimizden bir sey gelmiyor...2007 veya 2008 de evi 330 bin dolara almislardi,,,,, arsasi biraz kucuk oldugu icin 1,180 e gitmis arkada guzel granny flat var,,,,arsa biraz buyuk olsa, 1,4 milyonu bulabilirdi,,oglumda bize yakin oturuyordu galiba 2 veya 3 yil evvel baska bir muhitten iyi bir ev aldi bizden uzaklasti, simdi kizim evini satip oda biraz daha uzaklardan ev bakacak, evde birde bizle yasiyan kizimiz var, oda is yerine yakin daire bakiyor,gunun sonunda galiba yalniz kalacagiz, benim hatunda dogru durust ingilizce yok,araba kullanamaz,hani evimi satip 100-150 km uzaklarda deniz kiyilarinda bir ev alsam diyorum,basimiza bir sey gelse kim kosup yardimci olur,ya da bir kac yil sonra saglik durumumuz nasil olur, en iyisi otur oturdugun yerde diye dusunuyorum
    ..kalin saglicakla

• .....bu yil en son tatilimizi mart ayinda yapmistik,ondan sonra eve kapandik sayilir, gerci kapanmadik her iki haftada bir sehir merkezine indik belli plajlara gittik,ve hemen hemen sene bitmek uzere, australyanin tasmanya adasi var galiba 1500 km uzaklikta uzun zamandir gormek istiyordum,havasi serin cunku asagilarda, ziyaret icin en iyi zaman aralik ve ocak ayi olurmus,hava durumuna baktim sicaklik 12 ile 21 derece galiba biraz serin olacak.. bende bir kac hafta evvel inceledim ve aralik ayinin 4 ile 10 u arasinda 6 gunlugune hatunumla gitmeye karar verdim,kismetse gelecek hafta bu gun tasmanyanin hobart sehrinde olacagiz,,,, iki kisilik ucak biletine 317 AUD Verdim,erken bilet alinca biraz daha ucuz oluyor,sehirin gobeginde de bir tek odali apartman dairesi kiraladim o da 6 gece icin 1300 dolara filan geliyor....tasmanya ufak bir eyalet iki buyuk sehiri var gerisi kucuk kasabalar,hobart sehrinden 2 saat uzaklikta port arthur bolgesi var eski kale ve muze hapishane, buyuk park..10 saatlik otobus turu var gitmisken birde orayi da gorelim, diye dusunuyorum, turkiyede turlar ucuz oluyor,belki yurtdisindan gelen bizlere ucuz gorunuyor, burda maalesef turlar bir hayli pahali

..kalin saglicakla

• ....bazi insanlar vardir bir kac saatlik ucak yolculugunda jet-lag olduk diye sikayet ederler,bizim gibi 19 saat ucsalar ne olurlar bilemem,,,,gecenlerde banada bir seyler oldu jet -lag mi seyahat lag mi bilemiyorum,,,,her iki haftada bir hatunumla sehir icine gideriz,bir kac hafta evvelde ayni seyi yaptik,evimin yakinindan otobus geciyor, sabah 8,15 otobusunu yakaladik.10 dakika gecmeden yagoona denen bolgede indik ve tren istasyonuna yuruduk,tren 4 istasyon sonra lidcombe istasyonunda son durak yapiyor,lidcombe de indik yukari ciktik ordan 1 numarali perona indik burdan gecen trenler limited stop trenler yani bir kac istasyonda duruyorlar,,,,sabah saatlerinde trenler cok cabuk geliyorlar fazla beklemeden trene bindik, efendim bondi plajina gidecegiz,yalniz oraya tren yok, redfern istasyonunda inip 11 nolu perona indik yuruyen merdiven ile bir hayli yer altina iniliyor,burdada cabucak tiren geldi, elim alismis tirenleri hep tren diye yaziyorum okuyanlar kusura bakmasinlar,, 5 istasyon sonrasinda son durak bondi junction bolgesine geldik bu bolge genellikle zengin yahudilerin yasadiklari bolgedir,gecen hafta orada bir araba yakildi,bizim buralarda yakilsa kimsenin umurunda olmaz ama orda forensic ekipler geldi terror dediler,

.....velhasil istasyondan yukari ciktik ayni bina icinde otobus duraklari var A Kismi bondi plajina gidiyor,bizden once vatandaslar sirada otobus bekliyor,neyse koruklu bir otobus geldi bindik,yer varmis oturduk.7-8 dakika surmeden bondi plajina geldik,tepeden biraz surf yapanlari izledim,plaj deniz kenarinda genis yurume yeri var kenarlarinda kanapeler var,sabah kahvaltisi etmemistik sandovicimizi yedik,temiz temiz deniz havasini cigerlerimize cektik biraz yokinili bikinili yuzenleri seyrettik,yuruyenlere kosanlara kopeklerini gezdirenlere baktik suyumuzu ictik,sag olsunlar heryerde bedava su doldurma musluklari var bubler deniliyor ..

...eh gunumuz burda gecirecek degiliz,yeniden duraga yuruduk bu defa watson bay a giden 380 no lu otobuse bindik, 15 dakika kadar gidip watson bay a geldik kucuk sirin bir yer 15-20 dakikada bir ferry geliyor,bekledik ferry tekneye bindik,baska bir iskeleye ugradiktan sonra sehir merkezine geldik,eee burdanda manly plajina gidecegiz tekneyle 22 dakika 3 numarali iskeleye gittik tekne hazir bekliyormus,manly de indik 500-600 metre kadar kalabalikla yuruyup deniz kenarina geldik,oturduk biraz daha ekmek filan yedik, burdada kimileri yuzuyor kimileri surf yapiyor,kimileri yuruyus yapiyor,her iki plajinda degisik atmosferi var,manly ye gelenler daha cok yiyecek shoplarina giriyorlar bir kac tane pub var,,,,,burdada havamizi aldik hadi geriye iskeleye ,tekne hazir bekliyormus hemen atladik ve ana merkeze geldik,tamammi devammi hatuna sordum ayaklarin iyimi-ben iyiyim o halde birde darling harbour a gidelim ferry 5 no lu iskeleden kalkiyor gittik baktim bir tekne kalkmak uzere darling harboura ugrayip olympic parka gidiyormus, olymparka gitmek icin istanbulun halici gibi bir nehiri var adina parramatta river diyorlar,hadi bos ver olympic parka gidelim dedik 55 dakika filan,,, parramatta riverden hic tekne ile gecmemistim karsilikli iskeleler var,bu defa fotograf makinemi almamistim resim cekemedigim icin bayagi uzuldum...

......geldik parka indik,tekne geri gidecek,bir asyali aile inmisti siz lokal misiniz ben tren istasyonuna gitmek istiyorum dedim, adam burda bekle otobus gelecek rhodos tiren istasyonuna gidiyor ordan tirene binersin dedi, gercekten otobus geldi bu bedava otobusmus,nehirin karsisinda bir istasyona gittik ordan perona, hadi bir tiren daha,geldik stratfield istasyonuna burda bir aktarma daha yapmamiz lazim listelere bakip peronu buldum kostuk trene bindik ve lidcombe istasyonunda indik burdanda bankstown a giden tiren var ona bindik yagoona da indik caddeye cikip otobus duragina gittik ve bizim evin yakinindan gecen otobuse bindik,,,,

,,eve gelince parmaklarimla bir hesap yaptim ,tiren otobus,tekne tam 14 tane vasitaya binmisiz,yani gunumuz yolda gecmis,ne varki emekli oldugumuz icin 2,50 dolarlik biletle tum gun dolasabiliyoruz,normal sekilde olsa kisi basi en azindan 60 dolar filan verirdik zannediyorum iste boyle bir gunde boyle jet-lag olduk.

• ......gecen sene turk hava yollari melbourne sehrine seferler baslatti,orda yasiyanlar icin iyi haberdi,en azindan vatandaslarimiz kendi ulkelerinin ucaklari ile turkiyeye giderler,,,hava yollarinda buyuk yarisma vardir,qatar hava yollari diger sirketlere gore daha ucuza yolcu tasiyor.turk hava yollarina bol sanslar.
    ....gecen aksam hatunla konusuyorduk,buyuk kizim cuma aksami sydney e gidecekmis,,,, hmmm niye gidecek, efendim turk hava yollari sydney sehrine de seferler yapacakmis,sehrin gobeginde buyuk bir otelde acilis merasimi yapilacakmis..... buyuk kizim guzel minyatur resim yapar,ayni zamanda EBRU sanatcisidir, ebru nun ne oldugunu bende bilmiyordum kizimdan ogrendim, ebru yapti, bir kac sefer sergi acti,sergi trt turk kanalina cikmisti,tabi burda ki yabancilar pek ebrunun ne oldugunu bilmiyorlar.....
    .....cumhuryet bayramlari yaklasinca turk konsoloslugu balo gibi bir sey yapiyor her seferinde kizim ve esinide davet ediyor,balo dan ziyade kucuk bir parti.....THY Sydneyde acilis yapacak ,nerden bulmuslarsa kizimida buluiyorlar gel davetlilerin onunde ebru yap diyorlar,o da dun aksam gitti ve ebru yapiyor digerleri nasil yapildigini goruyor,sanat var ama para yok,bizim evin her duvarinda bir ebru tablosu vardir..
    https://www.msn.com/en-au/travel/news/new-route-to-europe-from-sydney-with-arrival-of-new-airline/ar-AA1uX6hT?ocid=entnewsntp&pc=U531&cvid=3df7bb9fd9ef41b2a5b17a549d458024&ei=54

• ...eh iste geldik senenin sonuna,gecen bir yil icinde neler yaxdim neler yazmadim pek hatirlamiyorum,bu gunde senenin son yazisini yazayim diyorum.

...29 aralik pazar sabahi hava fena degil,iki gun evvel 38 derece olmustu.tatil sezonuna girdik x mas dan bir kac gun evvel trafik cezalarini 1 ocak gunune kadar iki misline cikardilar,

....bu yilin son tatilini bu ayin basinda tasmanya adasina giderek yaptik 6 gunluk bir tatil,zaten fazlasi butceyi sarsar orta halli bir otel icin odalarin geceligi 200-300 dolar arasi,.. 4 aralik gunum ucagimiz 12,30 ogleden sonra kalkacakti,hava alanina goturecek kimse yok. kiz torun var dede ben gotururum dedi, 2 yillik sofer iyide araba kullaniyor ama hic onun yolcu koltuguna oturmadim,bos ver biz basimizin cartesine bakariz dedik, 4 saat evvelden evden ciktik.8-10 km otedeki bir istasyondan trenler hem hava alanlarina gidiyor hemde domestic hava alaninin yakindaki bir istasyona ugruyor,,,bir iki sokak oteden gecen otobus padstow tiren istasyonuna ugruyor o otobusu 8,10 da yakaladik masallah 50 dakikada padstow istasyonuna geldi,indik cok beklemeden tirende geldi, her istasyonda duran tren 30 dakikada filan mascot istasyonuna geldi,, international ve domestik hava alanlarina tiren ugruyor,sanki toprak basti parasi gibi 17 dolar istiyorlar iki kisi 34 dolar,ne luzum var bir sonraki istasyonda inip hava alanina giden otobus var ona bindik,emekli oldugumuz icin butun gun vasitalara binerek dolassak 2,50 $

...domestic hava alaninin jetstar bolgesi cok kalabalikdi,bilhassa valiz verme siralari aralik ayinda bazi bazi ozel okullar erken tatil yapiyorlar,bazi ailelerde cocuklarini bir kac gun evvelden alip tatile cikilyorlar,bizim check in cantamiz yok,bir kiosk makinesine gidip ucus numaramizi yazdim bar kod numarasini yazdim,bir iki soruyu yanittladiktan sonra boarding biletimizi makine print yapip cikardi,guvenlikden gectik, adam geri git kayisini cikar dedi.tabi daha evvel uzerimizde ne varsa plastik tepsilere koyuyoruz,hatunun ince bir bel cantasi vardi elbisenin altinda ne olur ne olmaz diyer paramizi bolusuyoruz, cantayi cikarmayi unutmus, rontgenden geri cevirdiler, detektorle aradilar ama cantayi yine park etmediler..

........bizi goturecek ucak geldi yolcu bosaltti ama bir turlu yolcu almiyorlar, velhasil bir saatlik gecikme ile ucak kalkti,havada kaptan pilot biraz gazlayip kayip zamani yariya indirdi.......tasmanya buyuk bir ada ne varki nufusu 570 bin kadar biz hobart sehrine gidiyoruz eyaletin bas sehiri hobart,hava alanindan cikarken skybus ofisi var adam kapida yolculari yonlendiriyor, daha evvel evdeyken arastirma yapmistim,hobarta gidis donus dedim iki kisi 70 dolar odedik,adam koseyi donun otobus orda dedi,gittik bir sofer birde gorevli var, otobusde ozel raflar yapmislar valizleri ve cantalari koymak icin,hava alani sehir disinda kucuk bir hava alani.sehire gelirken soferde rehberlik yapip tasmanyayi hobarti anlatiyor, otobusun 6 duragi var.besinci durak tam bizim kalacagimiz otelin karsisindaymis.,elimizde buyuk canta yok , yuk haddi yedi kilo olan cantalar 7 kilodan fazla tasirsak fazla ucrtet odememiz lazim.

..sydneyde boardin yerinde beklerken iki bayan gorevli yanlarindaki terazi ile butun cantalari tartip sari etiket yapistirdilar,,yedi kilodan fazla olanlar icin ek ucret aldilar.bende bizede gelecek diye bekliyordum kadin bir goz kirkip bizi pas gecti..

.hobart da otele geldik bilgimizi verdik,kredi karti istediler debit kard olmazmi dedim hayir kredi karti dediler verdik kopyalayip geri verdiler ve oda anahtar kartlarini verdiler numara 6017 yani altinci katin 17 numarali odasi.iki pencere var biraz deniz goruyor,bunlarda kitchenette derler, microwave, ,su isitacagi tost makinesi cay kahve bulunur,ama yemek pisirmek icin ocak yoktur.odamiz fena degildi yalniz camin biri ancak 5-6 santim kadar aciliyordu,yani fazla hava almiyan bir yer,oda kapisini acsakda fazla hava gelmez.
    .......yerlestikten sonra sokaga cikip woolworth super marketi bulduk ve yiyecek bir seyler aldik, sehir merkezindeyiz ama etrafta pek fazla kalabalik yok yani cok canlilik yok.
    .......bir gun sonra deniz kenarina indik 0tele 5-6 dakika mesafede burasi biraz kalabalikdi. buyuk bir turist yolcu gemisi gelmis millet iniyordu

....aksam sabah carsida sokaklari dolasip bol bol yuruyus yaptik,dedigim gibi fazla bir canlilik yok,ahim sahim buyuk magazalar yok.hobart sehrine yuz km kadar uzaklikta tarihi bir kasaba olan port arthur var,lobide bir brosur alip inceledim sonra gorevli kiza bana bu port arthur turunu ayarlarmisin dedim seve seve yapti ve elime bir kagit verdi,sizi nerden alacaklarini bildirecekler dedi, iki kisi 324 dolar,,oteli kizim ayarlamisti onun telefon numarasi varmis,onu arayip bu saatte burdan alacagiz diyorlar kizimda beni arayip mesaj gonderdi , sokagin kosesinde koca bir kilise var sabah 8,15 ordan alacaklarmis,

...suyumuzu yiyecegimizi alip sabahleyin sokagin kosesine geldik, birazdan tur otobusu geldi bizle beraber 3 kisi daha otobuse bindi,otobus deniz kenarina gidip biraz bekledi bir kac yolcu daha gelecekmis ve 8,45 de hareket etti,koca otobus tek sofer otobus hareket ettiktern sonra sofer rehberlikde yapmaya basladi...port arthur denen yerin meshur olmasi ,ingilterenin gondermis oldugu mahkumlarin kocaman bir hapishanesi,tabi bazi yerler yikilmis harap olmus....yol uzerinde kucuk tarihi bir

koyde durduk, 250 yillik gecmisi olan bir devletin ne kadar tarihi olabilirki,
    ......port arthur a geldik, sofer bana ve baska bir kari kocaya once bilet verdi sonra digerlerine,giselerden gecip iceri girdik,once tekne gezisi varmis,tabi yine elimizde rehber kucuk bir kitapcik var,,bende iki kagit bilet var birinde ISLE OF THE DEAD yaziyor, iskeleye gittik grup tekneye bindi tabi baska gruplarda var bir nevi korfez,teknedeki kaptanda hep eski mahkumlardan bahsediyor teknede kahve cay alkol var tabi parayla,karsilarda kucuk bir ada var,teknenin ucuna cikip bir iki resim cekmek istedim ama cok ruzgar vardi iceri kactim,bu ara bizim sofer omuzuma dokunup karsidaki kucucuk adayi isaret etti,hmmm dedim, tekne ada iskelesine yanasti,iki kisi indi bizim sofer hadi sende iniyorsun dedi, allah allah okay dedim ciktim 10 metre kadar yuruduk acayip ruzgar var hemen tekne ayrilmadan geri donduk,,,otelde turu ayarlayan hatun kucuk adayida hesaba katmis galiba bizden extra para alinmis, kucucuk bir ada fazla bir sey yok sadece 1100 tane mahkum mezari varmis...
    ......ben biraz eski binalari dolastim resimler cektim hatunun pili bitik ben burda oturuyorum dedi, 2,45 de dis kapida olduk sofer otobusle geldi, bazi yolcular eksik, adam tek tek saydi ve yola devam,10-15 dakika kadar gittik, magaraya gidiyoruz acayip bir deniz kenarina geldik yuksek yamaclar var,merdivenle magaranin oldugu yere iniliyormus galiba deniz icinda magara tam 120 basamakmis, yok bu bana gelmez deyip inmedik, inis kolay oluyorda yukari cikmak dizlerimde derman birakmiyor, 15-20 dakika oyalandik, hadi geriye porta gittik, magaraya gelmek istemeyen yolcular varmis,onlarida alip donus yoluna ciktik,yine yol uzerinde turistik bir look out deniz kayalari delip kemer kopru yapmis devil ark diye geciyor burda resim cektik,son olarak yol uzerinde bir cikolata fabrikasi var,orda durduk kapida herkese kucuk birer cikolata verdiler,iceri girenler kendilerine gore cikolata aldilar kimileri dondurmaya yedi,son duraktan sonra tam gaz sehire donus, sabahleyin sehirden cikarken bir koprunun altindan gecmistik kopruyu yapmislar cok pahaliya maal olmus ama 10 santimlik bir mimartlik hatasi varmis bu hatayi duzeltmerk icin bir kopru parasi daha harcamislar,

,,, eh iste gormek istedigim bir sehirede ayagimiz degmis oldu, sirada perth ve darwin sehirleri var kismet olurda onlarida gorursem australyanin baslica sehirlerinde bulunmus olacagim. mayis haziran ve temmuz bizde kis aylaridir,kismet olursa bende kis mevsiminde darwin sehrine gitmek istiyorum cunku kisin orada hava sicakligi 32 derece.....hobart sehri eyaletin bas sehiri ama eyalet hukumeti fakir, buyuk bir musabaka yapilacak buyuk bir futbol maci oynanacak stadyumlari dahi yok.

......cumartesi gunleri hobartin meshiur salamance pazari var cok meshurmus,eh hadi bizde bu pazari gorelim dedim,hava raporuna baktim yagmurlu iyi yagmur var ama saat 11.00 de hava acilacak diyor, okay saat 11.00 e dogru yurumeye basladik yagmur az az cilesiyor, biz marketin pazar oldugu yere geldik saganak bosanmaya basladi kocaman agaclar var altina sigindik ama yine islaniyoruz karsida bir dukkan kapisi vardi biraz korumali hemen altina kostuk tam yarim saat cakildik kaldik,yagmur azalinca biraz islak sekilde otele donduk,meshur pazarida dolasamadik.

..kalin saglicakla.

• Mutlu seneler olsun

• ...acele yazdigim icin tasmanya konusu biraz yavan oldu gibime geliyor,,,,,,biraz daha devam etmek istiyorum.

..tura giderken soferimiz devamli anlatmaya basladi,tabi ana konu eski zamanda ingiltereden getirilen mahkumlar convict,,,,port arthura geldik duruyoruz, sofere yaklasip sen her gunmu bu seferi yapiyorsun diye sordum, adamda yok sadece haftada 3 gun dedi,masallah ses tellerin iyi bogazin iyi dedim,cunku adam hic susmadan devamli anlatti,.
    ..bu turla giderken hep karadeniz turu gezisi aklima geldi,burdada her taraf bayir ve agaclik,biraz duzluk bulunmussa bir kac ev yapilmis kucuk ciftlik,iste inek ve koyunlar,turun son duragindan evvel devil ark denen bolgeye geldik,belediye tuvaletler koymus,eh otobuse binmeden bir ziyaret edelim dedim,is bitti, tuvalet suyuna basacagim ama oyle bir buton yok, biraz otede elektrik salteri gibi bir sey var, himmm bu flash yapiyormus diye salteri cektim flush oldu....

....donusumuzde sabah 6,20 de hava alanina giden otobus otelin karsisindaki duraga geldi bizle beraber bir kac yolcu bindi,hava alaninda indik,oteldeyken telefonumdan check in yaptim,koltuk numarasi verdiler,, hava alanina gidince jet star bolumune gidip ben check in yaptim bir sey lazimmi dedim, kadin huviyet ver dedi,cantalari teraziye koy dedi, daha evvel cantami tartmistim su sisemle beraber 7,10 gram geliyordu siseyi alinca 7 kilodan asagi oldu, kadin print yapip board kartlarini verdi,tabi yine guvenlikten gectik,yolcu salonu kucuk bir yer, baktim dis hatlar yok, sadece yenizellanda icin varmis,,bir ucak bekliyor bu bizimdir dedim,melbourne sehrine gidiyormus saat geldi ama bizim ucak yok, bir kosede baska ucak bekliyor ondada hareket yok, biraz sonra baska ucak indi,yarim saat icinde temizlik yapildi yakit alindi ve yolcu almaya basladilar,,benim koltuk 26 numara 15 numaraya kadar onden aliyorlar gerisi disarda merdivenden,gerci burda sydney gibi koruklu kapilar yok ucak biraz acikta duruyor herkes merdivenlerden ucaga cikiyor, merdivenler tabi kamyon uzerlerinde,bazilarinida iterek goturuyorlar.,gelen ucak buyuktu,bir cok koltuklar bostu,bizim yanimizada kimse gelmedi, rahat rahat ayaklarimizi uzattik ve sydneye geldik.
    [img]https://i.imgur.com/dRC4dKW.jpeg[/img]
    [img]https://i.imgur.com/QEeqvJz.jpeg[/img]

• ...21 ocak sali sabahi,yeniden merhaba.

21 ocak 2000 yilinda oturdugumuz eve tasinmistik,baba ocagindan sonraki en uzun muddet ikamet ettigimiz ev,bundan gayride baska bir yere gitme imkanimiz yok gibi,biraz daha gencken sahil kenarlarinda bir yerlere gitmek vardi ama biz tireni kacirdik.

.....dun eve bir kac mektup geldi,bir tanesi bir devlet kurumundan geliyor,her bir kac yilda bir gonderiyorlar zannediyorum,oturmus oldugum evin yeni arsa degerini yaziyor,arsam 554 metrekare, yeni value yani arsa degeri 864,000 australya dolari olmus,soyle bir hesap yaptim,metrekaresi 1560 dolara filan geliyor.bu arsa degeri uzerinden de belediyeler hizmet vergilerini alirlar,daha evvelki arsa degeri rateable value 828,000$ mis, belediyede senelik olarak 1475,79 dolar vergi almis,belediye vergisini 4 taksitde odiyebiliyoruz,,, eh arsamizin degeri artmis,belediyede hizmetleri icin biraz daha zam yapabilir.

...hayat devam ediyor,kizim ve damadim evlerin i sattilar biraz uzak mesafede baska bir ev aldilar evde 30 yildir kiraci varmis ev sahibide pek ilgilenmemis,evin bastan asagi yenilenmesi lazim,bu yuzdende bir muddet icin kizimi, damadimi torunumu misafir ediyorum 6 ay veya bir yil kalabilirler,iki bos odamiz vardi verdim,tabi garajim ve evin icinde bazi bolumler esya ile doldu,buyuk esyalar kiralik depoya gitti,bazi ulkelerde insanlar bir tek seyi zar zor alabilirlar,burdada luzumlu veya luzumsuz bir cok sey kolayca alinabiliniyor.

...bir kac gun evvel iyi yagmur ve firtina oldu koca koca asirlik agaclar devrildiler,bazi agaclar evlerin uzerine bazi agaclar arabalarin uzerlerine dustuler.,boyle bir iklimki cumartesi yanar terleriz,pazar gunu sel, ruzgar gelir.
    ..kalin saglicakla

• ...pek hatirlamiyorum kac yil oldu belki 4 veya bes , land line telefon hatlari degisti, kablolar degisti,sistem degisti, optus adli sirket her seyi yonetiyor,galiba bir yil evvel hackerler bu sirketi hackleyip milyonlarca kullanicilarin hesaplarini bilgilerini caldilar.....bu yeni sistem gelince ev telefonuna gelen her numara private olarak gozukuyor.pek kafaya takmadim,tabi telefon dolandiricilarida ariyorlar bazen kimin aradigi mechul oluyor, 3-4 hafta evvel optus sirketini aradim,problem boyle ben incoming numaralari gormek istiyorum dedim,adam mesaj kutuna kod numarasi attim onu yaz dedi. benim mesaj kutumda boyle bir sey yok,isim filan soyledim hmmm hesap senin degil dedi,yaw fatura benim uzerime,neyse hesap kizimin uzerineymis kiz evden calisiyor, cagirdim asagiya,al gulum ver gulum yarim saat cene yapildi,birde bekleme yaptiriyorlar beklerken kulaklari tirmalayan bir muzik, ve sonunda karsidaki adam tamam isinizi hallettim bundan sonra gelen numaralar gorunecek dedi,hindistan kokenli teknik elemanlar.....bir kac dakika sonra cep telefonlarindan ev telefonunu aradik yine private number gorunuyor,damat 24 saat gecsin hemen olmuyor dedi..tabi degisen bir sey yok.

......bu optus sirketinin sagladigi fetchbox adli bir kutu var app ler yukleyip tv ye baglaniyor, ayrica kendi kanallari filan var,gecen hafta kutuyu calistiramiyorum baktim problem remote kontrolda,,,,,optusu aradim boyle boyle hem kutu hemde private aramalar filan,,,karsidaki sahis aksanindan belli indian asilli,yine kod gonderme meselesi cikti,yine ust kata cikip kizimi asagi indirdim, oylemi efendim boylemi efendim,tamam en kisa zamanda remote gonderecegiz dedi, peki ikinci issue private numaralar, adam ugrasti ugrasti olmuyor, durun sizi baska birine bagliyacagim o halleder diyor, baska bir teknisyen geliyor,ugrasiyor ugrasiyor,tabi yarim saat filan gecti,ev telefonundan cikip mobille baglandik,,ikinci teknisyende himmm bu is beni asar sizi supervisoruma bagliyacagim diyor,vakit oldu 45 dakika,super sef sorular soruyor filan,ondan sonra simdi telefonuzu arayacagim deyip ariyor hmmm baktik adamin numarasi gorundu, bir daha aradi yine numara gorundu,thank you is halloldu,,, durun ama isinizi yaptik diye telefondan form doldurmaniz lazim, kizimi yine asagi cagirdi, cep telefonuyla oraya tikla buraya tikla ve is bitti,bir gun sonrada eve remote geldi......

.gelen numaralarin gorunmesine sevindim en azindan telefion dolandiricilari ariyor,onlari yasaklarim, yada kanvas yapanlar,dun yine telefon caldi,adam banta kayit almis onu konusturuyor, banka hesabimdam 900 dolar transfer edilmis bitcoine bir seyler olmus sonunda 1 numaraya bas diyor.

..26 ocak pazar gunu resmi tatil pazara rastgeldigi icin pazartersi gunude resmi tatil,(australya day) tatili 1770 yilinda ingilizlerin australya topragina ayak bastiklari gun,aborgine toplumununda sevmedikleri bir gun isgasl gunu diyorlar. kalin saglicakla

• ...konu basligi australyada bir omur gecti,evet gecti ve geciyor, bu gun 29 ocak 2025 carsamba,australya ulkesinde yeni bir yasama basladigimizin yil donumu,29 ocak 1974 sali sabahi sydneye inmistik,bu gunde 29 ocak 2025 carsamba sabahi,bazen icimden ( nasil gecti habersiz o guzelim yillarim )sarkisini mirildanmak istiyorum,evet hayat cok hizli geciyor zaman ayni seri sekilde akip gidiyor zamani durdurma imkanimiz yok,buna karsida gunlerimizi ,imkanlarimizi en iyi sekilde degerlindermeliyiz,,

....eskisi kadar cok seyler yazamiyorum,tabiki forum yasadikca bendede kafa bir yerlere gitmedikce yazmaya devam edecegim,,,,bir kac aydir normal televizyon kanallarina baktigim yok,daha cok you tube den enteresan sayilacak bir seyler izliyorum,misal olarak amerika polisinin araba kovalamasi chase,kacan araba bir yerde duruyor veya durduruluyor diyelimki kovalamaya 6 polis arabasi katilmis,arabalarindan her cikan polis hemen silahina sariliyor....gercekten you tube de enteresan ve bilgi alinacak seyler var,tabiki uydurmna programlarda cok....

.....benim hatun ayda bir doktora gidip kan verir kanin kalinligi veya inceligi icin,, 6 hafta evvel gidip kan vermisti,kan sulandirici kullaniyor ve hayat boyu devam edecek,bir gun sonra doktor telefon etti, aman aman kan cok incelmis,hapi 3 mg den 2 mg ye indirin dedi,okay deyip tesekkur ettik, 2 hafta evvel yine vakit geldi,yine hatun kan verdi, bir gun sonra doktor yine telefon etti,,,,eyvah eyvah bu defa kan cok katilasmis,hemen 3 mg hap al ve bir hafta sonra bir test daha yapalim dedi.eyvallah sag olasin doktor.bir hafta gecti araya bir seyler girdi gidemedik, pazartesi resmi tatil, sali gunu 37 derece sicak oyleyse bu sabah gidelim dedik, sabahleyin 8,30 muayenehane aciliyor,yer yuruyerek 8-10 dakikalik mesafede,hatunla yuruduk,doktorlarimiz kari koca vietnam kokenliler,iyi doktorlar.......

..gittik saat 8,30 araba parki bos,camlar kapilar kapali,yan kapiya not yazmislar efendim lunar yiliymis onun icin bu gun calismiyacaklarmis,yani chinlilerin yilbasisi,onlarin her yilbasisi bir hayvana denk gelir, eve gelince netten baktim bu sene yilan yiliymis.donduk geldik eve yarin sabah yine gideriz diyorum, kalin saglicakla

• ..8-10 gun evvelinde computerim yeter artik calismiyorum deyip bana veda etti,tam 10 yildir kullaniyormusum iyi dayanmis,henuz yenisini almadim onun icinde emanet computerden giris yaptim,bu aralar cok SIK SIK foruma girecegimi tahmin etmiyorum..

......10 gun evvel gold coast bolgesinde 6 gecelik tatil yapmak icin ucak bileti aldim 19 martta gidecegiz, ama henuz otel odasi ayirmadim,surfers paradise denilen bolge miami gibi upuzun plaji var,surf yapacaklar icinde devamli dalga var... o bolgeler queensland eyaletindedir bir cok zamanlar firtinalara sellere maruz kalirlar,iste 3-4 gundur de bir telas basladi,bizim saatimizle persembe gecesinden itibaren cyclone -alfred 2 inci catagoride geliyor 125 ile 170 km hizinda ruzgar,yagmur ruzgar sel hepsi beraber geliyor,,200 km lik sahil seridinde gunlerdir panik var,belediyeler kamyonlarla kum ve kum torbalari getiriyor millet torbalari doldurup evlerine is yerlerine barikat yapiyorlar,,umud ederim cok buyuk zarar ve ziyan olmaz,buyuk zarar olursa benim tatilde suya duser..

..bizde hayat devam ediyor ev biraz kalabaliklasti 3 araba ve bir karavan geldi,kizim ve damadim evlerini duzene sokana kadar bizle beraber yasiyacaklar,,,her iki haftada bir esimle sehir icine gidiyoruz bir iki plaj geziyoruz ekmegimizi yiyip kahvemizi ictikten sonra geri donuyoruz,en azindan deniz havasini cigerlerimize cekiyoruz.
    ..gecen cuma gunu subat ayinin son gunuydu,ayni zamanda yaz mevsimi bitmis oluyor ve sonbahara giriyoruz,biz yine hatunla sehire indik gezdik dolastik, deniz kenarlarinda oturduk,sonunda otobusden evimize yakin yerde indik aneeeyyyy disarsi yaniyor,deniz kenarlari serin serin esiyordu,megerse yazin son gunu 36 derece sicak olmus....

..yasam sartlarina gore devlet baba mart ayinda emekli maaslarimiza biraz daha zam yapti,gerci her 6 ayda bir zam yapiyorlar,allah razi olsun.

..kalin saglicakla

• @sir-altan Abi benim de eskisi kirilmisti, gecenlerde yeni bir laptop aldim. HP marka. Amazon'da indirimdeydi, $270 aldim. Ama bu sirada eskisini tamir ettirdim ve yenisine ihtiyac kalmadi. Geri iade edeyim dedim, $50 stocking fee ve $20 shipping fee istediler. Oyle olunca iadeden vazgectim.

• ...1974 yilinda australyaya geldim,iki hafta biraderin evinde kaldiktan sonra sydneyin auburn bolgesinde bir turk ailesinin evinin bolunmus bir kesmina tasindik,auburn semtinde 4 yil filan oturdum,o zamanlar bir baskaydi 3 tane super market vardi bir iki beyaz esya bir iki nalburiye,bir kac pub,bir kac banka,muhit turklerin gettosuydu,ana caddede yururken kolunu sallasan muhakkak bir turk vatandasina carpardi,bankalarda turklere yardim olsun diye turk elemanlar calisir turk musterilere tercumanlik yaparlardi...australyalilarin isletmekte olduklari shoplar vardi,etraf duzenli ve temizdi,3 banka ve iki pub hala durur....

..bir ay kadar evvel sehire inmistik donuste parramatta uzerinden eve otobusle gidelim diye auburn semtinden trenle gectik tren istasyonda durdu tabi, tirenden inenlere binenlere bakliyorum allah allah ben yabanci bir memleketemi geldim diyorum.

.....gecen sali gunu yine sehire gittik deniz cok dalgaliydi son olarak manly bolgesine vapurla gittik, baktim deniz cok dalgali hadi hatun biraz evvel iskeleye gidelim dedim gittik, ferry geldi,yan taraftada ozel fast ferry var,bizimkinden yolcu bosaldi gorevlilerden biri bu ferry iptal yandakine gidin dedi kostuk fast feriye bindik,deniz cok dalgali bogaz kismina gelince ferry bayagi saga sola yatti,neyse sag salim isleye geldik bizden sonrada ferry seferleri iptal olmus,sansliymisiz yoksa otobusle 2 saate yakin bir yolculuk yapmamiz gerekecekti.

...bu defa Yine parramatta uzerinden eve gidecegiz, hatun auburn da inelimde turk marketinden tatli sucuk alalim dedi , okay dedik trenden indik market uzak degil otobusede 20 dakika var sucuk aldik geri duraga donduk otobus kalkmis gidiyor dakika farkiyla otobusu kacirdik,bir sonraki otobus bir saat sonra, eh hadi oyleyse auburn ana caddesini bastan asagi dolasalm dedik.....hmmmmm 3 tane turk donercisi duruyor bankalar yerinde,ana caddede yuruyorum, hmmm afgan lokantalari afgan halicisi afgan zuacciye, afgan manavi,bir kac tane irakli kuyumcu,turk donercilerinin yerine afgan yiyecek shoplari olmus hepsinin vitrinlerinde yemek resimleri kimisi halal yaziyor,cogunda biryani diyor galiba onlarin meshur yemegi,auburn north kisminda bizim buyuk camimiz ve huzur evi dayanisma evi filan ,, carsinin istasyon karsisi 100 metrelik bir serit diyelim burasinida vietnamlilar kaplamislar vietnam kasabi vietnam marketi vietnam balikcisi, vietnam emlakcisi tayland masajcisi,vietnam firini,eh auburnda birde turk firini var menzil...

..velhasil eskiden auburn turklerin kalesi sayilirdi doktorumuz discimiz bankacimiz emlakcimiz, tercumanimiz velhasil her sey vardi,yurudum ama sadece bir iki turke rast geldim,afganlilar pakistanlilar auburn bolgesini isgal etmisler, afganli aile yuruyor yanlarinda 5-6 yaslarinda erkek cocuk, cocugun ayaginda beyaz salvar gibi pantolon uzerinde entari gibi bir sey onun uzerinde yelek veya ceket basinda takke,kendi kendime dusunuyorum bu cocuk bu kiyafetle buyurse ilerde buna kimse is vermez diyorum,afganlilarin kadinlari ve erkekleri maalesef giyim kiyafet bakimindan gunun sartlarina uyamiyorlar uzerlerinde hep geleneksel kiyafetleri...

otobus geldi binerken kendi kendime vay anam vay ne hale gelmis bizim meshur auburn dedim... kalin saglicakla

• .....ingilizce konusulan ulkelerde hindistan vatandasi coktur,kendi iclerinde cok degisik kultur ve lisanlar olmalarina ragmen birbirlerine baglidirlar,bazi hindistan kokenli kadinlarda geleneksel giysilerini kusanirlar, bazilari boyundan asagi sari denen shal salar bazilarinin biraz gobeklerinden yukarsi aciktir,cogu kadin alinlarina amerika bir cent i buyuklugunde kirmizi yuvarlak boya yapar,kimisi burununa halka takar,shih erkekleri kafalarina turban takarlar,baslarinda turban varsa sac ve sakal biyikda ona gore uzundur.....

......mart ayinda gold coast bolgesinde 6 gunluk tatil yaptik, her aksam uzeri hatunla sahil kenarinda yuruyus yapiyoruz,burdada chinli ve hindistanli cok var,onlarda bizim gibi yuruyus yapiyorlar,,ben biraz onden yuruyorum hatun yavas yurur,ne hikmetse hatuna bir turlu ayak uyduramiyorum,hizli yurume hastaligim var. arkama dondum, baktim hatun bir kadinla konusuyor kenarda bir iki erkek ve kadin bar belli hepsi indian yani hindistan kokenli,,,hatun belki anlamamistir diye yanlarina gittim,ne istiyor dedim, hatunda nereli oldugumu soruyor dedi,turkish dedim anlamadi diyor, bende kadina turkish turkish dedim,kadin hindistan kokenli malum geleneksel kiyafeti alninin ortasinda kirmiz muhur gibi damga,kadin benide anlamadi o zaman istanbul istanbul dedim,hhhhaaaaaa dedi anladi,ondan sonra elini gogsu uzerine koyup I am indian...I am indian dedi,nerdeyse gulmekten yerlere yatacaktim kadina ayip olmasin diye kendimi zor tuttum,100 metre oteden baksan indian oldugunu anlarsin..... 5 nisan cumartesi gecesi,erken pazar sabahi saatlerimizi bir saat geriye aldik,yani kis tarifesine girdik,calisanlar bir saat daha fazla uyuyacaklar.
    .sydneyden selamlar kalin saglicakla

• ....australyada hayat devam ediyor,3 mayisda federal hukumet secimi var,hangi parti kazanir belli olmaz,bir yerde parti liderleri adam kitliginda lider olmus kisiler gibi,her iki parti lideride musluman toplumunun oylarini kaybetmis durumda gibiler.,basbakan gazzelileri getirelim dedi, muhalefet partisi baskani isyan etti onlar multeci degil getiremezsiniz gibi.yahudi toplumu basbakana kizgin bize arka cikmiyorsunuz diye,musluman toplumu basbakana kizgin,israili elestirmiyorsun diye.
    ....rey kullanmak mecburi,bu defa kendimde oyumu adi sani duyulmamis bir parti icin kullanmayi dusunuyorum,belki yesiller partisine veririm.

....nisan ayi bitmek uzere havalar hala cok guzel 20-25 derece arasi gidiyor.yarin 25 nisan cuma burda anzak gunu bayrami resmi tatil,yani anzaklarin geliboluya cikarma yaptiklari gunun yil donumu,her belediye kendine gore toren tertip eder, buyuk resmigecit sehir merkezinde olur.
    ...australyaya bol bol kacak tutun geliyor,malum getirenler araplar,sen getireceksin ben getireecegim diye birbirlerini vuruyorlar, dukkanlarini yakiyorlar.

..evime yakin yerde spor tesisleri var bir kac saha ve atletik kucuk stad gibi, persembe gunu o bolgede yuruyus yapiyordum, of -of of baktim satis tezgahlari kuruluyor, sahne kuruluyor cadirlar kuruluyor bir suru seyyar tuvalet filan bir suru sarikli hindistanli,bir tanesine ne oluyor burda diye sordum,cuma cumartesi ve pazar gunu hindu shih toplumunun kultur festivali olacak dedi, bu uc gunde easter tatili vardi,,cumartesi gunu yine o tarafa dogru yurudum her taraf hindistanli kayniyor,yollar bos araziler parklar araba dolmus,galiba eyalette ne kadar shih varsa gelmis,bir tezgahta pembe renkli bir icecek dagitiyorlardi bedava tabi pembe renkli bir icecek bir bardakda ben alip ictim, ictim ama ne ictigimi kendimde bilmiyorum.muge anli reklam yapti bende bu arada firsatta bunlari yaziyorum,burda simdi aksam saat18,00 filan kalin saglicakla.

Benzer Başlıklar

• Avustralya hakkinda bilgiler ve deneyimler

Pasifik
    229
    21 Oy
    229 İleti
    12k Bakış
    S
    ...NESA.....NSW EDUCATION STANDART AUTHORITY........Bizim nsw eyaletinde yabanci ogretmenlerin buraya gelip ogretmenlik yapmalari icin bu kuruma basvurmalari lazimmis,,,,,, australia nesa diye siteye girebilirseniz tabi ingilizceniz yeterliyse cok bilgilere ulasabilirsdiniz....
  • ​Global Talent Independent Visa Program (Global Yetenek Vizesi) - Avustralya

Pasifik
    2
    4 Oy
    2 İleti
    657 Bakış
    gucarslanG
    yukarıdaki iletimde arkadaşımın başvuru yaptığından bahsetmiştim. başvurusu üzerinden 40 gün kadar geçti ve daimi oturum iznini dün itibariyle aldı kendisi. bahsettiğim gibi Energy and Mining Technology dalında yapmıştı başvurusunu. [image: 1611899281156-es3-a7svkaio_ng.jpg]
  • Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

Pasifik
    14
    2 Oy
    14 İleti
    1k Bakış
    K
    Bu vize galiba yalan oldu bekleme süresi 1200 gün olmuş uzun süredir vize alan Türk yok. Avustralya bilerek bu vize başvurularıyla ilgilenmiyor bakalım ne olacak ben hala başvurmadım artık başvursam mı eminde değilim.
  • Green Card ile Avustralya Vizesi Almak

Taşındı Pasifik
    4
    0 Oy
    4 İleti
    2k Bakış
    gucarslanG
    @sir-altan merhaba, aramıza tekrardan hoşgeldiniz. deneyimlerinizi uygun başlıklarda aktarmasız bizler için de çok değerli. son dönemde cok fazla talep gören ülkelerin başında geliyor. sizin yerleşme sureciniz nasil oldu acaba? bu başlıkta aktarirsaniz cok memnun oluruz
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

23

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k