Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Gelir vergisi / beyani

Taşındı Vergi Sistemi
1.0k 200 76.6k 190

• @Emre-Erdur-0

@Emre-Erdur-0

1- Genel anlamda 10% den fazla ortaklik (partnership/ownership) varsa, tax return yaparken bildirimde bulunmalisiniz.

https://www.greenbacktaxservices.com/blog/us-income-tax-reporting-requirements-foreign-businesses/

Her durumda gelir elde ediyorsaniz, gelir vergisine zaten tabiidir.

2- 2020 yili icin eger miras degeri $100k uzeri ise ve ayrica eger hediye seklinde intikal edilen durumlar varsa, onunda degeri $16,388 den fazla ise, vergi bildirimine tabiidir.

• @crazycells merhaba eşim Emre yazmış onun yorumuna istinaden sizin paylaştığınız link te "eğer yuksek vergi odemek istemiyorsaniz mal varliklarini satin alirken intikal ve miras vergileri olmayan eyaletlerden alin gibi bi aciklama var ancak esimin bahsettigi Turkiye icin yani aileden kalacak miras icin Tr de. bunun icin de gecerli mi o dediginiz ?

• Sayin @crazycells de belirtmis. Vergi konulari cok detayli bir alan ve kurallari cok fazla. Eger ABD disindan miras, hediye, ortaklik, ticaret gibi durumlar varsa, hatta borsa hissesi, banka hesabi da dahil, bunlarin ayri ayri incelenmesi lazim. Bazi durumlarda vergi konusunda muhasebeciye ihtiyac olabilir.

• @MySea merhaba esim Emre nin yazdigina ben cevaplamak isterim ortaklik 20% pay iceriyor o halde tax reporting olarak mi bildirilir vergi beyanı o linkten mi yapilir ? yani ikinci sorumuz icinde tr den kalan miras icin amerika yine vergi istiyor ve bunu da muhasebeciyle çözmek lazım öyle mi ? burdan şunu çıkarabilir miyiz kağıt üstünde de olsam %20 ortaksam Tr aile şirketine bunu da , ve Tr den aileden kalacak miras icin de verecegiz Abd ye yaşarken öyle mi ? bu çıkarımdan o halde abd ye yerleşmek pahaliya gelecek gibi duruyor.. ve muhasebeci şart oluyor..

• @İpek-Dedemen-Erdur, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@crazycells merhaba eşim Emre yazmış onun yorumuna istinaden sizin paylaştığınız link te "eğer yuksek vergi odemek istemiyorsaniz mal varliklarini satin alirken intikal ve miras vergileri olmayan eyaletlerden alin gibi bi aciklama var ancak esimin bahsettigi Turkiye icin yani aileden kalacak miras icin Tr de. bunun icin de gecerli mi o dediginiz ?

Evet, bu konuda hem eyalet hem de federal vergiler var. Ikisi birbirinden ayri.

• @İpek-Dedemen-Erdur, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

@MySea merhaba esim Emre nin yazdigina ben cevaplamak isterim ortaklik 20% pay iceriyor o halde tax reporting olarak mi bildirilir vergi beyanı o linkten mi yapilir ? yani ikinci sorumuz icinde tr den kalan miras icin amerika yine vergi istiyor ve bunu da muhasebeciyle çözmek lazım öyle mi ? burdan şunu çıkarabilir miyiz kağıt üstünde de olsam %20 ortaksam Tr aile şirketine bunu da , ve Tr den ailedeecen kalacak miras icin de verecegiz Abd ye yaşarken öyle mi ? bu çıkarımdan o halde abd ye yerleşmek pahaliya gelecek gibi duruyor.. ve muhasebeci şart oluyor..

Bildigim kadariyla (vergi konusunda uzman degilim, sadece master yaparken vergi dersleri almistim), 10% uzerindeki sirket ortakliginizi bildirmeniz gerekiyor, tax return yaparken. Hic oradan geliriniz olmasa bile.

Miras olayi farkli bir vergi konusu. Bunun ayrica incelenmesi lazim.

Bir onemli durum ise cifte vergilendirme. ABD ile Turkiye arasinda vergi anlasmasi var. Yani kisaca, bir tarafta vergilendirilen gelir, diger tarafta vergilendirilmez.

• @MySea bu konular için uzman kiminle görüşelim sizce ? yani tr den biri olsa diyecek ki abd hakkında bilgim yok bir de avukat sa hangi avukat bilir muhasebeciyse hangisi ? abd de bildiğiniz türk var mi bunların uzmanı ? verdiğiniz cevaplar için tesekkür ederim 😊

• @İpek-Dedemen-Erdur

Vergi konusunda tanidigim uzman veya muhasebeci yok. Ancak, verecegim telefon numarasi NJ de Sukran Travel acentasina ait. Sukran Hanimin oglunun birisi muhasebecilik yapiyor. Belki yardimci olabilir. Tel: 856-461-2000. Facebook da Sukran Travel NJ diye ararsaniz, oradan da ulasabilirsiniz.

• @MySea cok tesekkur ederim 😊

• @İpek-Dedemen-Erdur Rica ederim 👍

• Merhaba lyften kazancim dusuk oldugu icin herhangi bir belge alamiyorum(1099K/NEC).Bu durumda vergi beyanini nasil yapmam gerekiyor bilgisi olan var mi? Tesekkurler :)

• ⭐⭐

@aliarmgn, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Merhaba lyften kazancim dusuk oldugu icin herhangi bir belge alamiyorum(1099K/NEC).Bu durumda vergi beyanini nasil yapmam ge

"lyft summary" var. ozeti kullanirsin baska gelirlerinde varsa. yoksa zaten vergi bildirimi yapaya gerek olmuyor belli bir kazancin altina. ozette yazar ne kadar kazandigin ya da km`si ucretleri. vergi formu yerine gecmiyor ama ek gelir gibi kullaniyor herhalde.

• @gkhanfeez Cvp icin tesekkurler hocam summary var ama nasilekleyecegime emin olamadim. Mile basina gider gosterme vs yaziyor ama hala anlamis degilim ek gelir kismina nasil ekleyecegimide acikcasi bilmiyorum.

• Merhabalar, vergi beyanı yapmak için güvenilir muhasebeci önerileriniz var mı acaba? İlk beyanımız olacak o yüzden muhasebeciyle çalışmak istedim.
    @crazycells @knnrn

• @Tugayyayl, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Merhabalar, vergi beyanı yapmak için güvenilir muhasebeci önerileriniz var mı acaba? İlk beyanımız olacak o yüzden muhasebeciyle çalışmak istedim.
    @crazycells @knnrn

Hiç muhasebeci ile çalışmadım. Bilgisi olanlar paylaşacaktır.

Aslında ilk olması önemli değil. Beyanınız basit olacaksa kendiniz kolayca yapabilirsiniz. Kabaca maaşlı çalışan herkes kendi yapabilir. Muhasebeci ile çalışmak işinizi garantiye almaz, muhasebeci ile beyan yapıp sonrasında ceza ödeyenler de biliyoruz. Ben ilk seferden beri Credit Karma kullanıyorum ve çok memnunum. Şurada geçen yılki beyanı nasıl yaptığımızı anlatmıştım: https://yesilkartforum.com/forum/post/117369

Bana göre muhasebeci ile çalışması gerekenler: İş yeri sahipleri/ortakları, çok sayıda taşınmazdan kira geliri olanlar, ABD dışında farklı türlerde (faiz, kira, kar payı vs) gelir elde edenler

• Merhaba,
    Aklıma takılan bir konu hakkında size danışmak istedim. Başlığı okudum fakat benim durumuma benzer bir case'e rastlayamadım.
    12 Aralık 2019'da ilk girişimi gerçekleştirdim. Türkiye'de çalışmaya devam ediyordum ve 15 gün sonra, 28 Aralık 2019'da Türkiye'ye döndüm.
    2020 yılı içerisinde Türkiye'de gelir elde etmeye devam ettim. Mart 2020'de Green Card'ım geldi fakat SSN'im gelmedi. (Gelmemesinin sebebi kayıp veya herhangi başka bir durum değil, girişte gümrük görevlisi tarafından application'ın yapılmamış olması)
    İkinci girişimi 6 Aralık 2020'de yaptım. Halen Amerika'dayım ve Pandemi sebebiyle SSN'imi 6 Mart 2021'de teslim alabildim.
    SSN'im olmadığı için 2019 ve 2020 yılları için herhangi bir vergi beyanında bulunmadım fakat bunun doğruluğundan emin olamadığım için size sormak istiyorum.
    2019 yılı, 2020 yılı ve 2021 Ocak ayı için Türkiye'de gelir elde ettim. (Maaşımdan doğan gelir dışında başka bir gelir elde etmedim). SSN'im Mart 2021'de geldi. Green Card'ım vardı fakat SSN'i olmayan biri gelir beyanında bulunmalı mı?
    Veya SSN'i henüz aldığım için öncesi için herhangi bir işlem yapmama gerek yok ve ilk beyanımı 2022 yılında yapmam yeterli olacak mıdır?
    Ek olarak, 2021 Ocak ayında Türkiye'deki işimden elde ettiğim 12 günlük kazancımı 2022'deki beyan sırasında yurt dışı geliri olarak göstermeli miyim?
    Bu zamana kadar pek ilgimin olmadığı bir konu ve karışık olabilir, vakit ayırdığınız ve cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.

• ...........................

• @nicetosee, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Merhaba,
    Aklıma takılan bir konu hakkında size danışmak istedim. Başlığı okudum fakat benim durumuma benzer bir case'e rastlayamadım.
    12 Aralık 2019'da ilk girişimi gerçekleştirdim. Türkiye'de çalışmaya devam ediyordum ve 15 gün sonra, 28 Aralık 2019'da Türkiye'ye döndüm.
    2020 yılı içerisinde Türkiye'de gelir elde etmeye devam ettim. Mart 2020'de Green Card'ım geldi fakat SSN'im gelmedi. (Gelmemesinin sebebi kayıp veya herhangi başka bir durum değil, girişte gümrük görevlisi tarafından application'ın yapılmamış olması)
    İkinci girişimi 6 Aralık 2020'de yaptım. Halen Amerika'dayım ve Pandemi sebebiyle SSN'imi 6 Mart 2021'de teslim alabildim.
    SSN'im olmadığı için 2019 ve 2020 yılları için herhangi bir vergi beyanında bulunmadım fakat bunun doğruluğundan emin olamadığım için size sormak istiyorum.
    2019 yılı, 2020 yılı ve 2021 Ocak ayı için Türkiye'de gelir elde ettim. (Maaşımdan doğan gelir dışında başka bir gelir elde etmedim). SSN'im Mart 2021'de geldi. Green Card'ım vardı fakat SSN'i olmayan biri gelir beyanında bulunmalı mı?
    Veya SSN'i henüz aldığım için öncesi için herhangi bir işlem yapmama gerek yok ve ilk beyanımı 2022 yılında yapmam yeterli olacak mıdır?
    Ek olarak, 2021 Ocak ayında Türkiye'deki işimden elde ettiğim 12 günlük kazancımı 2022'deki beyan sırasında yurt dışı geliri olarak göstermeli miyim?
    Bu zamana kadar pek ilgimin olmadığı bir konu ve karışık olabilir, vakit ayırdığınız ve cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.

2019 yilinda zaten Aralik ayinda ilk giris yapmissiniz, o yuzden 2019 yili icin tax return yapmaniza bence gerek yok. Yaparsaniz da gecikmeden dolayi ceza odersiniz.

2020 yili icin su anda yapabilirsiniz. Gec kalmis degilsiniz. Turkiye'deki geliri (foreign income) olarak gosterin. Cok fazla bir miktar degilse, tax cikmaz zaten; ama bu arada stimulus yardimlarini geriye donuk belki alabilirsiniz.

• Vergi bildirimi için online kullanabileceğiniz IRS onaylı en ekonomik çözüm.

https://www.efile.com/

• ⭐⭐

gelir vergisini nasıl ödüyorsunuz beyanı yaptıkdan sonra bir tarihi varmıdır

Benzer Başlıklar

• 0 Oy
    7 İleti
    707 Bakış
    crazycellsC
    bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada: https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
  • Vergi ödemesi yapmalı mıyım ya da beyan?

Vergi Sistemi
    1
    0 Oy
    1 İleti
    236 Bakış
    M
    Merhaba, amerikaya 2023 Aralık ayında girdim, evraklarım ve sosyal güvenlik numaram gelmediği için iş bulamadım ve çalışmadım, sadece amerikada açtığım banka hesabıma türkiyeden getirdiğim parayı yatırdım. 2024 Nisan ayında vergi ödemesi ya da herhangi bir beyan yapmam lazım mı?
  • USA-Avrupa-Türkiye Gelir Vergisi Karşılaştırması

Taşındı Vergi Sistemi
    5
    14 Oy
    5 İleti
    894 Bakış
    crazycellsC
    @DonTurcos elinize saglik. cok faydali bir baslik bence de... ilgili wikipedia sayfasindan su tabloyu da aktarayim: [image: 1651609028284-screen-shot-2022-05-03-at-3.36.17-pm.png]
  • GC ile Giriş Sonrası İlk Sene Vergi Beyanı

Taşındı Vergi Sistemi
    24
    1 Oy
    24 İleti
    3k Bakış
    knnrnK
    @uaa491, içinde söyledi: GC ile Giriş Sonrası İlk Sene Vergi Beyanı Selamlar, Tax filing sezonuna girdik bildiginiz gibi. Bu sene ben ilk defa tax filing yapacagim ve dual-status alien olma konusunda teyide ihtiyacim var. Daha once Amerikada hicbir sekilde bulunmadim. 2022 Nisanda GreenCard ile geldim. Dual Status alien olmuyorum diye biliyorum ve dolayisiyla standard deduction yapabiliyorum. Greencard ile benim gibi Ameirkaya gelip daha onceden vergi bildirimi yapan arkadaslardan bilgi rica ediyorum. Tesekkurler Hayır, dual status değilsiniz. O durum örneğin J-1 ile ABD'de yaşarken green card aldığınızda oluyor. Normal bir şekilde vergi beyanı yapacaksınız.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

36

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k