Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Kadın Cinayetleri

Gündem ve Sohbet
44 14 1.1k 10
  • ⭐⭐⭐

Azalarak bitsin istediklerimiz: The ‘Adamlık’

Son yıllarda özellikle sosyal medyada çok yükselen ve her yeri hızla saran korkunç bir akım var. Azalarak bitmesini çok istediğim bu akıma adamlık edebiyatı diyeceğim kısaca. ‘Her erkek adam olamaz, adam dediğin kadınına sahip çıkar, adam dediğin kadınını tokadan bile kıskanır, adam gibi adamları sevin, çay seven adamları sevin’ gibi cümlelerle bezenen ve yanında otomatik olarak nargile dumanıyla gelen bu cümlelere gülüp geçebilirdim eğer gencecik insanların hayatındaki tahminlerin ötesindeki etkisine şahit olmasaydık.

Yaşadığımız her şiddet olayında (ki epey fazla maalesef) bu cümleleri arka arkaya kuran bir takım insanlar beliriyor etrafta. ‘Çocuğunuza baba olması için adam gibi birini bulun, erkekler adam gibi olun, ananıza bacınıza nasıl davranıyorsanız kadınlara öyle davranın’ türünde medeni dünyada herhangi bir yeri asla olmayan bu cümleleri kuranların çoğunluğunun kadınlar ve hatta genç kadınlar olması ise canımı çok sıkan bir konu. Bu adamlık edebiyatı bir de ‘Seven kıskanır’ gibi yersiz klişeler, ‘O eteği sana giydirmem kızım’ türünden mesajlarla, bu mesajları internete atıp ‘Bunu yapmayan da erkeğim demesin’ konuşmaları ile bolca destekleniyor tabii. Düpedüz şiddeti aşk diye tutku diye göstermek, normal bir insanın duyar duymaz kaldırım değiştirmesi gereken cümleleri sevgililik müessesesine mal etmek günümüzde hiç yabancı olmadığımız bir durum.

Bu adamlık edebiyatının sosyal medyadan sonraki en büyük beslenme kaynaklarından biri de televizyon tabii. Sürekli racon kesen bir takım adamlara, ‘Biz namusumuz için dünyayı yakarız’ diye gezen şüpheli karakterlere, kadınlara türlü çeşitli zulmü yapıp bu sırada kadın sorunlarına dikkat çektiğini iddia eden senaryolara, ‘Bizim adamlığımız aşkımızdan büyük’ diyen kim olduğu belirsiz tiplere o kadar doyduk ki ekranlardan taşıp sokağa, mahalleye doluyorlar adeta. ‘Aman kanalı değiştir geç’ diyemeyeceğimiz kadar büyük bir sorun bu. Yaşımı ortaya çıkartmak gibi olmasın ama Deli Yürek meşhurdu biz ortaokuldayken, çocuğun biri başka bir çocuğa uzun palto giyiyor diye ‘Miroğlu musun lan sen?’ diye girişmişti. Öteki çocuk da Miroğlu’ndan özenip almış gerçekten paltosunu ve geri adım atmamıştı. Üzerinden 20 yıl geçti, fazla bir yol kat etmiş gibi görünmüyoruz.

Hiçbir kadının güvenle yaşaması, canı ne istiyorsa onu yapması için kimsenin anası bacısı olması gerekmediği gibi, hiçbir aklı başında erkek de kadınların zaten çoktan hakları olan bir eşitliği onlara bahşediyormuş davranıp üstüne bir de buna adamlık hikayeleri yazmaz. Kadınların ihtiyacı onlara iyilik lütfedecek, onları koruyup kollayacak, kadınları nedense ‘namusu’ olarak gören bir takım adamlar değil, hukuki haklar ve işleyen kanunlardır.

Dilerim özellikle de genç insanlar ortalığı saran ve 2019 yılında herhangi bir yeri olmadığına emin olduğum bu akımı bir an evvel bitirirler de işimize gücümüze bakarız.

•••Dijital topuklar platformunda paylaşılan bir yazı durumu güzel özetlemiş. Devlet kadına hakkını hukukunu vermez. Üstüne birde böyle dizilerle körüklerde körükler. Verirse @gallifrey in dediği gibi kadının sesi çıkar. Benim korunmaya ihtiyacım yok deme cesaretini bulur bunu yüksek sesle söyler. Bastıralamaz, sindirilemez,korkutulamaz. Git gide Daha gür sesli, beyni dolu, aydın toplumlar yetişir. Kaostan beslenenlerin işine gelmez bu.

• ⭐⭐⭐

Yine blogcu annenin kaleminden diğer bir bakış açısı...

“Böyle olaylardan sonra şöyle yorumlara rastlıyorum: "Erkek annelerine sesleniyorum, lütfen oğullarınızı şöyle şöyle yetiştirmeyin." Ben de bu çağrıyı yapanlara sesleniyorum; lütfen sadece "erkek anneleri"ne seslenmeyin. Öncelikle nasıl kız çocuklarına "kadın" demiyorsanız oğlanlara da "erkek" demeyin çünkü #erkekçocukdeğiloğlan . Ve olan biteni sadece oğlan anneleri, ya da anneler ya da genel olarak kadınlar çözebilirmiş gibi göstermekten de vazgeçin. Bunun adı ataerkil şiddet; bu kadınları erkekler öldürüyor. Bu erkekleri anneler tek başlarına yetiştirmiyorlar. Tekil/bekar anneler olsalar bile, etraflarındaki erkek-egemen zihniyetten, ataerkil kodlamalardan, küçücük çocuklara sırf pnisle doğdular diye "erkek adam" muamelesi yapan acımasız insanlardan bağımsız değiller. Anneler, kadınlar, tek başlarına bütün sistemi değiştiremezler. Direnebilir, ses çıkarabilir ancak kalıcı bir değişikliği tek taraflı yapamazlar. Sorun kadınlarla başlamadı, sadece kadınlarla da bitmeyecek. Erkekleri ilgilendiren, faillerin büyük çoğunluğunun erkeklerin olduğu bir sorunu sadece kadınların çözmesini beklemek hakkaniyetli olmadığı gibi gerçekçi de değil. Kadınların omuzlarında yeterince yük varken, gerek fiziksel, gerek psikolojik şiddet görüp öldürülüyorken bir de yaratmadığımız sorunları tek başımıza çözmemizin beklenmesinden rahatsızım. Kadınlar tek başlarına dünyayı değiştirebilseydi, değişirdi. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz.”

• @bidünya, içinde söyledi: Kadın Cinayetleri

Azalarak bitsin istediklerimiz: The ‘Adamlık’

Son yıllarda özellikle sosyal medyada çok yükselen ve her yeri hızla saran korkunç bir akım var. Azalarak bitmesini çok istediğim bu akıma adamlık edebiyatı diyeceğim kısaca. ‘Her erkek adam olamaz, adam dediğin kadınına sahip çıkar, adam dediğin kadınını tokadan bile kıskanır, adam gibi adamları sevin, çay seven adamları sevin’ gibi cümlelerle bezenen ve yanında otomatik olarak nargile dumanıyla gelen bu cümlelere gülüp geçebilirdim eğer gencecik insanların hayatındaki tahminlerin ötesindeki etkisine şahit olmasaydık.

Yaşadığımız her şiddet olayında (ki epey fazla maalesef) bu cümleleri arka arkaya kuran bir takım insanlar beliriyor etrafta. ‘Çocuğunuza baba olması için adam gibi birini bulun, erkekler adam gibi olun, ananıza bacınıza nasıl davranıyorsanız kadınlara öyle davranın’ türünde medeni dünyada herhangi bir yeri asla olmayan bu cümleleri kuranların çoğunluğunun kadınlar ve hatta genç kadınlar olması ise canımı çok sıkan bir konu. Bu adamlık edebiyatı bir de ‘Seven kıskanır’ gibi yersiz klişeler, ‘O eteği sana giydirmem kızım’ türünden mesajlarla, bu mesajları internete atıp ‘Bunu yapmayan da erkeğim demesin’ konuşmaları ile bolca destekleniyor tabii. Düpedüz şiddeti aşk diye tutku diye göstermek, normal bir insanın duyar duymaz kaldırım değiştirmesi gereken cümleleri sevgililik müessesesine mal etmek günümüzde hiç yabancı olmadığımız bir durum.

Bu adamlık edebiyatının sosyal medyadan sonraki en büyük beslenme kaynaklarından biri de televizyon tabii. Sürekli racon kesen bir takım adamlara, ‘Biz namusumuz için dünyayı yakarız’ diye gezen şüpheli karakterlere, kadınlara türlü çeşitli zulmü yapıp bu sırada kadın sorunlarına dikkat çektiğini iddia eden senaryolara, ‘Bizim adamlığımız aşkımızdan büyük’ diyen kim olduğu belirsiz tiplere o kadar doyduk ki ekranlardan taşıp sokağa, mahalleye doluyorlar adeta. ‘Aman kanalı değiştir geç’ diyemeyeceğimiz kadar büyük bir sorun bu. Yaşımı ortaya çıkartmak gibi olmasın ama Deli Yürek meşhurdu biz ortaokuldayken, çocuğun biri başka bir çocuğa uzun palto giyiyor diye ‘Miroğlu musun lan sen?’ diye girişmişti. Öteki çocuk da Miroğlu’ndan özenip almış gerçekten paltosunu ve geri adım atmamıştı. Üzerinden 20 yıl geçti, fazla bir yol kat etmiş gibi görünmüyoruz.

Hiçbir kadının güvenle yaşaması, canı ne istiyorsa onu yapması için kimsenin anası bacısı olması gerekmediği gibi, hiçbir aklı başında erkek de kadınların zaten çoktan hakları olan bir eşitliği onlara bahşediyormuş davranıp üstüne bir de buna adamlık hikayeleri yazmaz. Kadınların ihtiyacı onlara iyilik lütfedecek, onları koruyup kollayacak, kadınları nedense ‘namusu’ olarak gören bir takım adamlar değil, hukuki haklar ve işleyen kanunlardır.

Dilerim özellikle de genç insanlar ortalığı saran ve 2019 yılında herhangi bir yeri olmadığına emin olduğum bu akımı bir an evvel bitirirler de işimize gücümüze bakarız.

•••Dijital topuklar platformunda paylaşılan bir yazı durumu güzel özetlemiş. Devlet kadına hakkını hukukunu vermez. Üstüne birde böyle dizilerle körüklerde körükler. Verirse @gallifrey in dediği gibi kadının sesi çıkar. Benim korunmaya ihtiyacım yok deme cesaretini bulur bunu yüksek sesle söyler. Bastıralamaz, sindirilemez,korkutulamaz. Git gide Daha gür sesli, beyni dolu, aydın toplumlar yetişir. Kaostan beslenenlerin işine gelmez bu.

Bu tip insanların zamanında ve şuan da devam eden mafya dizilerinden etkilendiklerini düşünüyorum (hatta %100 eminim) zamanında hayali karaktere cenaze namazı kıldıracak kadar fanatikleşmiş özenmiş bir kitleden bahsediyoruz. O tipte insanların kurduğu cümleler tamamen bunlar.

• Dun esim dizi websitelerinden birisi uzerinden Turkiye'deki dizilerden birisini izliyordu. Arada reklam cikti ve bende kulak misafiri oldum. Adamin birisi reklamda tore dizilerinin ratinglerinin dustugunu, o yuzden sonlandirilabilecegini ve bunu engellemek icin lutfen TV'de yayinlandiginda mutlaka izlemeniz gerekiyor diye resmen gaz veriyordu. Esime sordum sen tore dizileri mi izliyorsun diye, yok ben mafya dizileri falan izliyorum dedi :)

• ⭐⭐⭐

@Rhonster Bunların tesadüfen yapıldığını hiç zannetmiyorum. Zaten gazla çalışan bir milletiz, boş beyinleri böyle dolduruyorlar işte!

• ⭐⭐⭐

@MySea 😅

• ⭐⭐

Namuslu cumhuriyetci insanlarin silah kullanmayi ogrenmesi lazim bu ulkede .ki eger hala burayi sahiplenmislik aidiyet duygusu var ise fakat ikikelime yabanci dil bilen ortasinif herkes bir sekilde ulkeyi terketmeyi dusundugunden buranin gelecegi malesef afganistan olacak.bayanlara yapilan bu asagilik muameleler bir kulturun sonucu.bu kulturu yaratanda arabin masali ve dini.

• ⭐⭐⭐

https://www.instagram.com/p/B6D3ku7oLtE/?igshid=oy7yro6dx24c

Kadına şiddete dikkat çekmek için Şili de başlayıp dünya geneline yayılan lastesis dansı 👏👏👏

• ⭐⭐⭐

https://www.instagram.com/p/B6GJU7vhMS7/?igshid=2v5cexd2m9fd

İstanbul ve Ankara daki protestolarda polisin müdahalesi ile dağıtılmışlardı. Bu da burada polis konuşuyor diye susturulmaya çalışılan ama susmaya n izmir👏👏👏👏

• ⭐⭐⭐

https://www.instagram.com/p/B6Ftw3PAdMO/?igshid=dohjy4p4w0of

Bu da meclisteki kadın milletvekillerinin protestosu bana hiçte samimi gelmedi😏

• ⭐⭐

yine kadın cinayeti olmuş istanbulda bu sefer adam kendini öldürmüş keşke bir zamanlar sevdiklerine şimdi kurşunu layık görmeseler

• ⭐⭐⭐

Bir insan müsveddesi de kızı hem bıçaklamış hem dilini kesmiş inanılır gibi değil. ne yaşıyor bu insanlar aklım almıyor

• @bidünya, içinde söyledi: Kadın Cinayetleri

https://www.instagram.com/p/B6Ftw3PAdMO/?igshid=dohjy4p4w0of

Bu da meclisteki kadın milletvekillerinin protestosu bana hiçte samimi gelmedi😏

Reklam kokan hareketler bunlar! Is icraate, pratik cozume gelince hicbirisi ortalikta yok...

• ⭐⭐⭐

@MySea kesinlikle yüzlerinde ne bir ciddiyet ne samimiyet, sanki amaç destek değilde içişleri bakanına onları durdurdun hadi bizi de durdur demek

• Yazık günah yeter artık yeter bitsin kadına şiddet ve cinayetler

Benzer Başlıklar

• 2 Oy
    4 İleti
    164 Bakış
    SharmS
    Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler -a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle yapılan tasvirî fiiller bitişik yazılır: düşünebilmek, sevebilmek; alıvermek, gülüvermek; uyuyakalmak; gidedurmak, yazadurmak; çıkagelmek, süregelmek; düşeyazmak, öleyazmak vb. Kurallı birleşik eylemler her zaman bitişik yazılır. Yeterlik (Yeterlilik) Fiili: “-ebilmek” fiiliyle yapılır. Fiile “gücü yetme, başarma” anlamı katar. İzin isteme, izin verme, olasılık gibi anlamlar da katabilir. Arabayı tek başıma itebilirim. (Gücü yetme) Gidebilir miyiz? (İzin isteme) Gidebilirsiniz, (izin verme) Bugün yağmur yağabilir. (Olasılık) Bu birleşik eylemin olumsuzluğu değişik biçimlerde yapılabilir: gelebilirim: gelemem, gelmeyebilirim, gelemeyebilirim görebilirsin: göremezsin, görmeyebilirsin, göremeyebilirsin Bu kullanımlarda bazen isteğe bağlı, bazen istek dışı olasılık anlamı görülebilir: Yarın, bir işim çıkarsa gelemeyebilirim. (İstek dışı olasılık) Bu konuya değinmeyebilirim. (İsteğe bağlı olasılık) https://tdk.gov.tr/icerik/yazim-kurallari/bitisik-yazilan-birlesik-kelimeler/
  • AMERİKADA TATİL ÖNERİLERİ

Gündem ve Sohbet
    14
    1 Oy
    14 İleti
    859 Bakış
    ATS16A
    @MySea Yolunuz UT, Moab’a düşerse keyifli bir otel olan The Gonzo Inn tavsiye ederim. Sahibi/işletmecisi Türk bir arkadaşımız ve Türk misafirperverliğini yansıtacaktır. Reklam değil, sadece bir tavsiye 😌
  • Kadın cinayetleri

Gündem ve Sohbet
    2
    0 Oy
    2 İleti
    120 Bakış
    SooLongS
    Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmem ama bence ülkede bir çok erkek yetiştirilirken büyüdüğünde dünyaya hakim olacakmış gibi rolleniyor ebeveynleri tarafından, bazıları hakim olamayacağı şeyleri keşfettikçe değersiz hissediyor ve böyle lanet bir yola başvuruyor.
  • Kitap Tavsiyeleri

Gündem ve Sohbet
    86
    1 Oy
    86 İleti
    3k Bakış
    MySeaM
    The 3 Body Problem by Liu Cixin - Dizisini Netflix de izledim ama bir de kitabini okuyayim dedim. Bu arada ayni yazarin iki kitabi daha var: Death's End ve The Dark Forest.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

26

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k