Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Türkiye’de üniversiteye girmek

Türkiye Cumhuriyeti
3 3 167 2

  • Merhaba arkadaşlar ciddi bir sorum var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Amerika’da yaşıyorum ve kardeşim bu sene liseden mezun olucak. Amerikan vatandaşı değiliz. Kardeşim üniversite için Türkiyeye dönmek isterse tek yol türkiyede okumuş ogrenciler gibi üniversite sınavına girmesi midir acaba bir bilgisi olan var mı? Araştırdım ama pek bir sey bulamadim. Bu durumu daha önce yasayan ya da bilgisi olan biri yardımcı olabilirse çok sevinirim


  • @hasanKaraca bildiğim kadarıyla evet girmesi lazım özel üniversiteler bile puanla alıyor tabi normaline göre çok düşük


  • @hasanKaraca YOS yabanci uyruklu ogrenci sinavi diye bir sinav var ve her fakultede yabanci ogrencilere ayrilmis bir kontenjan var. Bu sinava girerek universite okuyan bir suru arkadasim ve ogrencim oldu.

    Ancak bir kaynakta bu sinavin sarti olarak TC vatandasi olmamak belirtilmis. "Sınava sadece yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir. KKTC uyruklu olanlar veya çifte uyruğundan biri T.C veya KKTC olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvuruda bulunamazlar."
    https://www.atakurumsal.com/yabanci-uyruklu-ogrenci-sinavi-yos-nedir/

    Baska bir kaynakta ise celiskili bir ifade var:'' 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine” b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine..."
    https://www.globalacademia.com/yos-sinavi/yos-nedir/

    2010 yilindan once OSYM yapiyormus sinavi ama sonra merkesi bir sinav olmaktan cikmis, universiteler kendileri yapiyormus. Bence iyi arastirin hakkiniz var gibi gozukuyor.


Benzer Başlıklar

  • Türkiye'de ev kiralama

    Taşındı Türkiye Cumhuriyeti
    17
    1 Oy
    17 İleti
    652 Bakış
    RhonsterR
    @MySea hemen yapmicam abi bilmediğim biriyle aynı evde yaşamayı sevmiyorum
  • Turkiye'de resmi nikah tazeleme

    Türkiye Cumhuriyeti
    8
    0 Oy
    8 İleti
    4k Bakış
    S
    .....arkadasin problemi evliligin soy kutugune islenmesi....benim oglum 14 yildir yabanciyla evli, cocuklar var fakat turk konsolosluguna bildirilmedi, soy kutugunde bekar gozukuyor,simdilik hic bir sakinca gorunmuyor,turkiyeye gidip yasayacaklarida yok. .amerikada yabanciyla evlenmis kisi gidip temelli turkiyede yasiyacagiz derse,kutukte bekar gorundugu icin belki hanimi icin problem cikabilir.
  • Yurt Dışı Borçlanması ile Türkiye’den emekli olmak.

    Türkiye Cumhuriyeti
    105
    1 Oy
    105 İleti
    7k Bakış
    A
    Bir konuda bilgi sahibi arkadaşlardan bilgi rica edicem, hali hazırda özel sektörde SSK'lı olarak çalışmaktayım 2023 ortasında Amerika'ya taşınma durumumuz söz konusu. Taşındığımız süreye kadar tahmini 4135 prim gününü tamamlamış olacağım yani 4500 prim gününe 1 yılım eksik kalmış olacak. Benzer durumda eksik günü kalmış arkadaşlar bir şekilde taşındıktan sonra bir yerde kağıt üstünde çalışıyor gözüküp prim mi yatırdı aylık olarak yoksa toplu ödeme mi yaptılar eksik kalan prim günlerine istinaden. 4135 küsür günüm olacak ve ne olursa olsun bu günlerimin yanmasını istemiyorum , ne şekilde ilerlemek doğru yaklaşım olur?
  • Türkiye'ye Evcil Hayvan Götürmek

    Taşındı Türkiye Cumhuriyeti
    72
    2 Oy
    72 İleti
    8k Bakış
    deebeeD
    @ipek1907, içinde söyledi: Türkiye'ye Evcil Hayvan Götürmek Arkadaslar merhaba 22 mayista 3 ayligina chicago dan turkiye ye gidecegim. Kedimi de goturmek istiyorum ama gerekli belgeler nelerdir bilemedim.her yerde farkli yaziyor kuduz titre isteniyor mu? Isteniyorsa 1,5 ayda yetisir mi 🥹simdiden cok tesekkurler Merhaba, sadece tarım bakanlığının sitesinde yer alan yönergeleri takip etmenizi öneririm. Ekli evrakta detaylar yer alıyor, ne yazık ki ABD’ye evcil hayvan getirmek, Türkiye’ye götürmekten daha kolay. İlgili dokümanı paylaşıyorum, 3. evrak için USDA onaylı veteriner hekimleri tercih etmelisiniz, 1,5 ayda yetişebilir ancak bunu veteriner hekimle görüşerek netleştirebilirsiniz. Bol şanslar! https://vskn.tarimorman.gov.tr/antalya/Belgeler/YOLCU%2520BERABERİ%2520KEDİ%2520KÖPEK%2520VE%2520GELİNCİKLERİN%2520HAREKETİNDE%2520UYULMASI%2520GEREKEN%2520ŞARTLAR.pdf
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

27

Çevrimiçi

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

535.2k

İleti

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum