IR-1/CR-1 süreci ve mülakat deneyimleri (ABD vatandaşı ile evlenip Türkiye'de Green Card almak)
-
@bamboo USCIS sistemi düzeltti an itibariyle şuanda girip bakarsanız eski haline geri döndü caseler benimkide şuanda aynı approved yazısı kalktı kısa süreli mutlulukta gitti ::O
-
Arkadaşlar herkese merhaba. Amerikalı nişanlım bu yaz evlenebilmemiz için beni Türkiye'de ziyaret etti. Evlenip IR/1-CR/1 başvurusu yapmak istiyorduk. Maalesef üç hafta boyunca uğraşmamıza rağmen Türkiye'de evlenemedik.
Kendisi Türkiyeye iki yıl önce ilk geldiğinde iş için gelmişti ve Amerikadaki medeni hali separated'ti. İş yerindekiler Göç İdaresinde kaydını yaparken evli olarak girmişler. Bu sene geldiğinde boşanmıştı, ve mahkemeden aldığı "divorce decree" yanındaydı. Evlenmek için Elçiliğin sayfasındaki her etabı tek tek tamamladık. Önce İstanbul'a gidip Konsolosluktan "Eligibility of Marriage" belgesini aldık. Bu belgede kiminle nerede ne zaman boşandığı açık açık yazılı. Daha sonra İstanbul Kaymakamlığında bu belgeyi onaylattık. Sonra sağlık raporunu almak için yaklaşık bir 10 tane hastaneye gittik ve hepsi yabancı kimlik numarası olmadan işlem yapamayacaklarını söylediler. Yabancı Kimlik Numarası almak için bir şekilde Göç İdaresine girdik, Göç İdaresi sistemdeki evli ibaresini değiştirmek için getirdiğimiz belgeyi de mahkeme kararını da reddetti. Sebepleri belgede "I swear by..." demesiymiş, Türkiye'de yemin etmek belgenin geçerliliğini göstermiyormuş, Amerika vatandaşlarıyla hep aynı problemi yaşıyorlarmış vs. Sonuç olarak medeni hali bekar olmasına rağmen bunu inatla değiştirmediler. İstanbul'a tekrar gittik, oradaki evlilik dairesi elimizdeki belgenin geçerli olduğunu ve İstanbul'da bu şekilde evlilik yapılabildiğini, ama Göç İdaresinde bu medeni hali değiştirmediğimiz müddetçe evliliği sisteme kaydedemeyeceklerini bu yüzden evlilik konusunda yardımcı olamayacaklarını söylediler.
Göç İdaresinden tekrar randevu almaya çalıştık ancak halihazırda geçerli bir oturma izni olmadan randevu alınamıyormuş. Randevu olmadan da hiçbir şekilde içeriye giremiyorsunuz. Gerçekten Pentagon bu kadar korunmuyordur. Turistler için oturma izni alıp sonra işlem için gelmemizi söylediler, ama nişanlım devlet memuru ve kafasına göre başka bir ülkede oturma izni alamaz.
Sonuç olarak Türkiye'de evlenemedik, ama önceden ödediğimiz bir düğünümüz vardı ve onu yapmak zorunda kaldık. Ama Türkiye'de evlenemediğimiz için de K1 başvurusu yapalım dedik. Sosyal medyada hiçbir şekilde düğün fotoğrafı paylaşmadık ama yine de şu anda K1 başvurusu için "too married" olabilirmişiz ve o kadar bekledikten sonra reddedilme imkanımız var.
Farkındayım post uzun oldu ama bizim durumumuzda kalan neredeyse kimseyi görmedim ve ne yapabileceğimizi kararlaştırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki seçenekler şunlar:
1- B1/B2 vizesiyle ben Amerika'ya gidip, orada evlenip vizemin süresini doldurmadan tekrar Türkiye'ye dönebilir ve sonrasında I-130 formuyla IR1 başvurusu yapabiliriz.
2- Utah Marriage ya da proxy marriage gibi seçeneklerle evlenip IR1 başvurusu yapabiliriz
3- Almanya gibi iki yabancının evlenebildiği bir ülkeye gidip orada evlenebilir daha sonra evliliğimizi kendi ülkelerimizde kaydettirebiliriz.Bu üç seçenek dışında yapabileceğimiz bir şey var mı? Bizim durumumuzda olmuş birileri var mı aranızda? Çok teşekkür ederim şimdiden.
-
@Ekto-Oktan neyse ben yakinlasti tarih diye hissediyorum evrene +++++ enerji
-
@Sude-Şahin mesleğim sigortacılık olduğu için oturum izni alınması için müşterilerim bana gelip randevu işlemleri bitiyoruz. Göç idaresi resmi sitesinden siz kısa süreli oturum izni için başvuru doldurup randevu aldınız mı. Sonuçta sizler sisteme giriş yapmadan göç idaresine giderseniz sizinle ilgili işlemler yapmazlar. Randevu alıp oraya giderseniz sizlere yarımcı olmayan kişiler yardımcı olurlar. Eksik evrakları sizlere söylerler. Kaldı ki randevu aldığınız zaman bir çıktı alıyorsunuz bu çıktı da hangi evrakları isteniyor harç paraları bunların hepsi yazıyor. Balıkesir edremit tarafında azerbaycan - ukrayna - rus hep bu şekilde oturum izni alıp daha sonra evlilik işlemleri kayıt ettiriyorlar

Buradan ilk kez ikamet izni başvurusu yapıyorum girmen gerekiyor.
-
I-130 Onayını aldım! Evet arkadaşlar şimdi gel gelelim benim döküldüğüm noktaya çünkü anlatıcaklarım baya birikti. Huyum gereği yaptığım şeyler tam sonuçlanmadan açıklamayı sevmem şanssızlık getirdiğine inanırım ama şimdi sonuçlandığına göre dökülebiliriz.
Öncelikle ben 4 Haziran 2026 da yani dosyam 1 seneyi doldurunca USCIS'in işlemleri başlatmamasından çok yakınıyordum ve bir noktada artık inanmayı kestim ve 12 Haziran 2026 tarihinde kafayı kırıp Pro SE (Avukatsız davacı) olarak herşeyi kendim hazırlayıp USCIS'e karşı parasını yatırdım Mandamus davası açtım ben sonra 16 Haziran 2026 tarihinde Service Of Process'i (Davalılara tebligat) tamamladık ve akabinde beklemeye başladım bunun ardından 23 Haziran 2026 tarihinde USCIS'den mail geldi dosyanız hakkında işlem başlattık diye USCIS hesabıma girdiğimde USCIS'ın benim için 24 Temmuz 2026 tarihine yani efendim bugüne bir mülakat ayarladığını gördüm I-130 için Amerikadaki Field office'de mülakat ayarlamışlar Petitioner interview (Dilekçe sahibi mülakatı) sadece eşimin katılması için (Bu arada bunu dipnot geçmek isterim bu konu bu aralar yabancı forumlarda çok yaygın ve benimde başıma geldi herkes buna hazırlıklı olsun sanırım ABD'de ek mülakat yaygınlaşıcak I-130 için.)
geldiğimiz bu noktada tam koca 1 ay herşeyi içimde tuttum tüm ailemden ve herkesten gizledim ve mülakat gününün gelmesini bekledim bugün büyük gün geldi eşim mülakata gitti ve katıldı evliliğimiz hakkında sorular soruldu eşime sorulan sorular özetle şunlardı (Benim Tam adım,Nerde tanıştığımız ve ilk buluşmamız ve tarihi,Türkiyede bir süre yaşadık nerede yaşadığımız,benim ailemle eşimin ilişki durumu,ben ve eşimin arasında bir dil bariyeri olup olmadığı,Eşimin türkiyede bir yasal statüsü olup olmadığı eşim oturum kartı sahibi olduğundan bahsetti ve orda memura türkiye oturum kartını gösterdi,evlilik teklifi anı ve neler yaşandığı,beraber gezdiğimiz yerler ülkeler ve seyahat tarihleri,benim hakkımdaki günlük detaylar işim,yemek yapıp yapmayı bilmediğim,uyuma şeklim vs,aramızda 4 yaş fark olduğu için bunun bizi etkileyip etkilemediğine dair bir soru ve hepsi bu şekilde.)
Mülakattan hemen sonrada sadece 4 saat sonra USCIS hesabıma girdim ve documents sayfasında onayımız gelmişti ve bu şekilde benim için USCIS defteri kapanmış oldu. Burada çok şikayet eden konuşan bir yapı çizdim bugüne kadar ki hala bana yapılan haksızlığada şikayet ederim. USCIS'in tüm işlemleri durdurması ve bizi keyfen bekletmesi hiç adil değildi ama yapım gereği dizimi kırıp oturma huyumda yok ve bende inatlaştım ve onlara dava açtım daha argo bir tabir ile arkadaşlar onların açmadığı kapıyı kırarak açtım. Hiç pişman değilim bu tabirim içinde pişman değilim çünkü yaptığım şey tam olarak bu. Anladıkları dil buydu. Ben ve eşim çok mutluyuz artık geleceğimle alakalı bir fikre sahip olabilmek bile benim için büyük bir gurur kaynağı. Herkes için en iyisini diliyorum deneyimlerimi aktarmaya devam ediceğim.
Dipnot : Mandamus davası Federal bölge mahkemelerinde açılan hukuki bir davadır ben tüm bu süreci avukatsız kendi başıma yürüttüm masrafım daha az oldu 1200 dolar gibi bir paramız gitti fakat büyük bir risk aldım tüm yasal argümanları ve evrakları kendim hazırladım hepsini mahkemeye sunmasını ve tebligatına kadar biz yaptık bizim durumumuzda bu çalıştı fakat hata yapsaydık felakete sebep olabilirdi. O yüzden bu konunun hassas bir konu olduğunu herkesin dosyasının bir olmadığını benim onay almamın her mandamus davası açanın onay alıcağı garantisi verdiğini lütfen düşünmeyin böyle bir yola giricekseniz lütfen bir avukata danışın ben kendim dava açsam bile açmadan önce bir sürü avukata görüş danıştım eğer dava açmak için dosyam yeterince olgun mu diye. Ve ek olarak burada paylaştıklarım sadece deneyim ve tecrübe olarak kalıcaktır buradaki yazıma bakarak bir aksiyon alan kimseden sorumlu değilim. Saygılarımla.
-
@Ekto-Oktan Tebrikler! Umarım NVC sürecini de hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlarsınız.
-
@kadargo Merhaba hocam teşekkür ederiz aslında şanslı olduğumuz bir taraf var o konuda biz bu mandamus davasını açmadan önce USCIS'e eşimin sağlık durumu ile alakalı expedite talebi yollamıştık senatör ile USCIS 50 gün buna bakmadı cevap vermediler. Dava açtıktan sonra akabinde bu expedite talebinide onayladılar. Yani şuanda USCIS'in Expedite'ımızı onayladığına dair senatörden gelen resmi PDF evrağımız var.
Bunu aynı şekilde NVC süreci başladığında dökümanları submit edip ek kanıtlarla birlikte göndericeğim ve NVC'den expedite isteyeceğim USCIS'in zaten onayladığını gördükleri için NVC'nin expedite verme şansı var kesin değil ama benim için güzel bir avantaj şansımızı deniyeceğiz bakalım. Çok teşekkür ediyorum tekrardan ^^
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
34
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu535.2k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum