Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerika'da ikinci el araba almak

Taşındı Ehliyet ve Araba
3.2k 387 720.3k 333

• @LG-LM6300 Galeriden alın mutlaka ve arkadaşınızı boşverin, ama 200 bin mil gerçekten fazla 100 bin mil bandında bakın derim. 5 6 k ya 100 120 150 bin mil bandında araç bulursunuz bence.
    Texas'ta araba dolandırıcılığı işleri daha fazla oluyor eğer orada değilseniz çok aşırı alert durumda olmanıza gerek yok diye düşünüyorum.

• @erenotti , @ATS16 , @Not_Born_Yesterday çok teşekkür ederim. Aslında evet o civarlara da var. Toyota ve Honda bulamazsam belki Ford Focus değil ama Fusion da bakabilirim, dışarıda sürekli görüyorum insanlar çok kullanıyor. O fiyatlara diri görünen 2013 civarı Hyundai ve Kia'lar da var ama hırsızlık konusunda endişe ediyorum. Son zamanlarda anti theft sistemler koyuyorlarmış ama bilemiyorum, belki de onlardan biri denk gelecek ve çok memnun kalacağım. Hayırlısı.

• 2017 Nissan Altima, bir haftadir direksiyonu sola cevirince sol on taraftan surtunme sesi gibi ses geliyor. Cumartesi gunu Brandon’da bir Turk tamirciye gosterdim. Yillar oncesinden bir tanisikligimiz vardi. 4 tekerin de fren pads ve ayrica on tekerlerin rotors degismesi lazim dedi. Estimate olarak, 10% indirimle $775 fiyat verdi.

Simdi de Nissan yetkili servisden randevu aldim, burada check yapiyorlar. Bakalim bunlar ne diyecekler?

• Update: Servisdeki check sonrasi, 4 fren pads yenilenmesi ve 4 rotors icinse sadece resurface yapilmasi tavsiye edildi. Toplam masraf ise discount sonrasi $550.

• @MySea, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

Update: Servisdeki check sonrasi, 4 fren pads yenilenmesi ve 4 rotors icinse sadece resurface yapilmasi tavsiye edildi. Toplam masraf ise discount sonrasi $550.

Sasirtmadi :)

Gecenlerde bir turke garaja lamba taktirmak icin fiyat teklifi istedik, malzeme bizden $2700’e indi. Hispanic bir usta ayni isi $600’a yapabilecegini soyledi 😅

• @deebee O yuzden, eger acele is degilse, birden fazla yerden estimate almak her zaman iyidir. Bir de tabii ki kalite onemli. Her ucuz olan da iyi olmayabilir.

Biz bu arabayi bu yaz Turkiye'ye gondermeyi dusunuyoruz. O yuzden, gondermeden once yapilmasi gerekenleri yaptirmaya calisiyoruz. Emekli oldugum icin, arastirmalarima gore, arabayi gonderince orada 4 yil kullanabilecegiz.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@MySea, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

Update: Servisdeki check sonrasi, 4 fren pads yenilenmesi ve 4 rotors icinse sadece resurface yapilmasi tavsiye edildi. Toplam masraf ise discount sonrasi $550.

Keske degistirseydiniz resurface yerine. Turk arkadas degisim ile o fiyati verdiyse fiyat makul sayilir. Eger hala yaptirmadiysaniz kesinlikle rotorlarla birlikte degistirin.

Resurface ne zaman yapilir? ornegin 70mille gidiyorsunuz ve hafifce fren yaparak yavaslamaya calisin. Eger araba sallanmaya basliyor, frenden cekinse sallanma duruyorsa aracinizin disk yuzeylerinde bozulma vardir...

Metalde bozulma var ve siz o katmani alarak diskleri incelteceksiniz... sonra bir kac defa daha sicak frenleme sonrasi suya girdiginizde yada soguga maruz kaldiginizda bozulma tekrar meydana gelme riski daha fazla bu tip islem gormus metallerde.
    Ben musteri istese dahi resurface yapmiyorum. Makinasini bile almadim. Dogru bir islem degil.
    Turkiye de parca pahali, bir nebze anlamli ama burada zaten parca ucuz kazanca gore...

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@deebee, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

@MySea, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

Sasirtmadi :)

Gecenlerde bir turke garaja lamba taktirmak icin fiyat teklifi istedik, malzeme bizden $2700’e indi. Hispanic bir usta ayni isi $600’a yapabilecegini soyledi 😅

BUrada bence Turk yuksek fiyat vermemis. Nissan bayisine 4 tane disk ile degisim fiyati istenmis olsa idi saglikli bir karsilastirma yapilabilirdi.

Resurface isi ise tavsiye ettigim bir sey degil. Zaten parca ucuz, ne gerek var. Servisin bunu yapiyor olmasi bile garip geldi bana.

Otomotiv sektorundeki iscilik fiyatlari kesinlikle klima, beyaz esya, elektrik tamiratlarindan falan daha az :)

• @LG-LM6300, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

Çok teşekkürler. Ne yazık ki bir durumdan dolayı planladığımızdan erken gelmek zorunda kaldık. Kenardaki paramızın bir kısmını Türkiye'de kullanmak durumunda kaldık ve yaklaşık 8 bin dolar ile geldik. İşimi görecek 5 6 civarı bir araç bakıyorum ben de. @semavi bey bahsetmiş sürekli, markaya takılmayın araba temizse alın diye. Şimdi içimi dökmek istiyorum.

Kötü olan şey şu ki o kadar korkuttular ki bizi, sanki herkes bizi kandıracak gibi hissediyorum. Aslında galeriden almak istiyorum daha güvenli olur diye ama arkadaşıma hangi arabayı göstersem(5-6k dolar 200 bin civarı mil) ooo miline göre çok pahalı diyor. Ona göre bu arabanın 1000 ya da en olsa 3000 dolar falan olması gerekiyor galiba. Olsun alayım diyorum ama çok pahalı aldın deyip moral bozacak diye de çekiniyorum. Doğru söylüyordur belki pahalıdır ama onun söylediği gibi bir araba da bulamıyorum piyasada, ne yapacağımı bilmiyorum. Ben de düşük milli olsun fiyatı uygun olsun, fee az olsun istiyorum ama o zaman da en az 9-10k civarına çıkmak gerekiyor.

Cevap yazacak olan olursa lütfen hem üstteki paragrafa hem de alttaki paragrafa yorum yapabilir misiniz?

Sahibinden alsak belki değerinde alacağız ama adamdan clean title aldık derken Dmv'de registration yaparkan salvage ya çalıntı çıkar mı diye endişe ediyorum. Ya da titleın sahte olması gibi bir şey. Böyle bir şey mümkün müdür? Yani bu araba alırken dolandırılma olayı nasıl gerçekleşiyor? Facebook üzerinden ve bazen craigslistten bakıyorum, başka yerde sahibinden ilan yok gibi. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Bu gibi bilmisler nedeniyle asla ve asla facebook gibi gruplarda ticari paylasim yapmiyorum... Milletinde bosuna kafasini karistiriyorlar. En son ucuza toyota honda buldugunu zannedip sacma sapan araclar aldiriyorlar yeri yurdu belli olmayan yada ticari bir kimligi olamyan kisilerden...

Simdi ne desem bir tarafa cekilebilir... Sonucta araba satisi yapiyoruz. Ama galerimi acmadan oncede galeriden aliyordum arabalarimi...

5-6bine 100k civari clean title toyotasi olanlar varsa lutfen bana ulassin :) zora pays cash :)))

Ben galerici olarak sokaktan gelen arabayi almaya cekiniyorum.

3-5 bine temiz araba devri kapandi. 10k altindaki bir cok aracta ise mukemmel kozmetik beklemeyin.

ikinci el araba alip 2bin masraf edince dunyalari yakanlar, sifir alip 20bin zarar edince ne hikmetse hem sus pus oluyorlar hemde uzerine insanlarida bu sacmaliga bulastirip muhtemelen kendilerinin hakli oldugunu kendilerine ispat ediyorlar...

ikinci el arac ucuzdur, ama risktir...

sifir yada kredili arac konforludur ama bir kac ikinci el parasi kaybettirir. Onemli olan nokta bu konforu saglayacak kadar kazancinizin olup olmamasidir....

• @semavi Servisde 4 pads ve 4 rotors icin $900 fiyat cikardilar. Isin asli, resurface yaptirip $550 odemek daha cok isime geldi. Zaten bu arabayi Turkiyeye goturecegim ve orada sadece yazlari 2 veya 3 ay kullanacagiz. Burada surekli kullanacak olsaydim, yenilettirirdim sanirim. Tavsiye ve bilgi icin tesekkurler!

• @semavi kadir bey cok dogru bir tespit olmuş, yakın olsa idik bende 140K milde clean title toyota corolla var. Maşallah NJ de Türk dealerdan aldım. Eşim içinde aynı kişiden aldık. Güvenimizi kazandı zaten tavsiye üzerine gitmiştik. Ben türkiyede sıfır arabadan yana olan birisi idim fakat burada güvenilir bildik kişi olduktan sonra R title bile olan ikinci el araba almak daha mantıklı. Ben PA dayım bu arada kadir bey yolunuz düşer ise beklerim.

• @LG-LM6300 hocam ben 2020 model Ford Fusion'i gittim galeriden aldim cok da sorunsuz sekilde kullaniyorum. Muadil araclari da takip ediyorum piyasa fiyatlari hala ayni yerlerde yani araci galeri pahali satar vs. diye bir durum yok. Butcenize ve kullanim seklinize uygun arac illa Toyota veya Honda olmak zorunda degil ki ben de Turkiye'de Toyota kullaniyordum. Bu aracla Doordash'te yaptim yakit konusunda da oldukca efektif bir hybrid aractir. Bakimlari aksatilmamis olanini bulursaniz kesinlikle tavsiye ederim.

• @MySea TR'ye gönderme konusunda güncel tecrübelerinizi çok merak ederiz.Burada da paylaşırsanız mutlu oluruz.Bende ileride Amry'e girdikten sonra (vatandaşlık aldıktan sonra) bir aracı TR'ye götürmeyi düşünüyorum,gittiğimde kullanacak aracım olsun diye.O yüzden güncel bilgileriniz çok değerli.

• @kngslyr06 Hepsini detaylariyla paylasirim.

• Alinacak sorunsuz tek araba markasi e cvt hibrit şanzıman arabadir 0 sorun motor şanzımani çok uyumlu Toyo da Venza Prius Corolla rav4 Camry özellikle şasi J ile bailiyorsa tadından yenmez ben taksideyim bir çok araba sürdüm çok kişi ile konuştum geri bildirimim bu yönde düzenli bakımda 300 bin mil garantili ben 200 bine geldim mesela sadece yağ değiştim

• Merhabalar, floridada araba aldık 2. el fakat henuz ehliyetimizi alamadik, evi henüz yeni tutabildik ehliyete basvuracagiz. Green cardlarimizi da henüz alabilmiş degiliz. Arabanın bize tahsisi icin satici dmv ye bilgi veriyir fakat dmv kabul etmiyor. Pasaportun damgali halini yolluyoruz fakat aldigimiz bayiden soylenene gore dmv kabul etmiyor, güncel vize görmek istediklerini söylüyorlar. 6 aylık giris vizemiz 22 aralikta bitiyordu, biz 6 aralikta giris yaptik. Damgayla birlikte 1 yıllık kalıcı oturum haline geldigini söylememe ragmen kabul etmediler, pasaportun taratılmış halini yolladim. alien numaramizi da belirttim. I 94 numarasi sordular ilk olarak ama kalici oturumumuz oldugu icin bu numaranin olmadigini da belirttim. Henüz dmvye kendim gitmedim bu durumda ne yapmam gerekli benzer tecrübe yaşayan oldu mu?

• @alyosha, içinde söyledi: Amerika'da ikinci el araba almak

Merhabalar, floridada araba aldık 2. el fakat henuz ehliyetimizi alamadik, evi henüz yeni tutabildik ehliyete basvuracagiz. Green cardlarimizi da henüz alabilmiş degiliz. Arabanın bize tahsisi icin satici dmv ye bilgi veriyir fakat dmv kabul etmiyor. Pasaportun damgali halini yolluyoruz fakat aldigimiz bayiden soylenene gore dmv kabul etmiyor, güncel vize görmek istediklerini söylüyorlar. 6 aylık giris vizemiz 22 aralikta bitiyordu, biz 6 aralikta giris yaptik. Damgayla birlikte 1 yıllık kalıcı oturum haline geldigini söylememe ragmen kabul etmediler, pasaportun taratılmış halini yolladim. alien numaramizi da belirttim. I 94 numarasi sordular ilk olarak ama kalici oturumumuz oldugu icin bu numaranin olmadigini da belirttim. Henüz dmvye kendim gitmedim bu durumda ne yapmam gerekli benzer tecrübe yaşayan oldu mu?

FLHSMV resmi web sitesinin su sayfasinin ciktisini;
    https://www.flhsmv.gov/driver-licenses-id-cards/what-to-bring/immigrant/

Asagidaki USCIS sayfalarinin ciktilarini ekleyerek durumu aciklayan kisa bir not ile birlikte -FLHSMV iletilmek uzere- saticiya verebilirsiniz.
    FLHSMV kendiniz gidecek olursaniz da bu ciktilari yaniniza alirsiniz. SSN kartlariniz geldiyse onlari da yaninizda bulundurursunuz. Ayrica USCIS hesabiniza login olup, green card basimina gecildigini veya statusunu belirten son receipt'in de ciktisini almanizii oneririm. Bu belgede Alien Number da bulunacaktir.

https://www.uscis.gov/i-9-central/temporary-i-551-stamps-and-mrivs#:~:text=A machine-readable immigrant visa,admission stamp that indicates the

https://www.uscis.gov/save/current-user-agencies/commonly-used-immigration-documents#:~:text=Temporary I-551%2C Machine Readable Immigrant Visa (MRIV)

https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/handbook-for-employers-m-274/130-acceptable-documents-for-verifying-employment-authorization-and-identity/131-list-a-documents-that-establish-identity-and-employment-authorization

• @Sharm tesekkur ederim, yalnizca uscis hesabima ekleyemistim green card icin verilen takip numarasini, onun icin ekstra bir numara soruyordu, eve postayla gonderilen bir numara. Takip numaralarina bakarak kontrol ediyoruz.

• ⭐⭐⭐

Uzun zamandan sonra tekrar merhaba, umarım herkes iyidir.

Bu başlığın altına, yaşadığımız gerçek bir tecrübeyi, özellikle araba kredisi ve elektrikli araçlarla ilgili karar verme aşamasında olanlara fikir verir diye paylaşmak istedim. Konu Tesla Model 3, yaşadığımız ciddi bir teknik arıza ve sonrasında izlediğimiz yol.

Bir süre Tesla Model 3 kullandık. Aracı Carvana üzerinden almıştık ve Bridgecrest üzerinden krediyle finanse ediyorduk. Genel olarak memnun olduğumuz bir araçtı ancak bir noktada ciddi bir teknik problem yaşadık. Sorun, aracın yüksek voltaj (HV) sistemi / drive unit tarafında ortaya çıktı. Yani basit bir sensör, küçük bir parça ya da yazılımsal bir şey değildi; doğrudan aracın ana güç aktarma sistemiyle ilgili, büyük ve maliyetli bir arızaydı. Bu haliyle araç güvenli ve sağlıklı şekilde kullanılabilir durumda değildi.

İlk olarak yetkili Tesla servisine gittik. Sistem üzerinden yapılan ilk incelemede karşımıza çıkan onarım bedeli yaklaşık 12.000 dolar olarak göründü. Ancak burada önemli bir detay var: Bu rakam, sistemin otomatik olarak çıkardığı bir tahmin gibiydi. Aracı servise bıraktığınızda, parça durumu, işçilik, ek kontroller derken işin rengi tamamen değişebiliyor. Yani ek kalemler çıkması ve maliyetin artması ihtimali oldukça yüksekti.

Bunun üzerine bir de Tesla konusunda çalışan özel servislerden fiyat aldık. Özel serviste yapılan detaylı inceleme sonrası çıkan rakam ise yaklaşık 16.000 dolar oldu. Yani yetkili servisin sistemde gördüğümüz ilk rakamından da daha yüksek bir maliyet söz konusuydu. Bu noktada şunu net şekilde gördük: Konu, “makul bir tamir masrafı” seviyesini çoktan aşmıştı.

Bir diğer önemli konu da batarya ve yüksek voltaj sistemleriyle ilgili garanti meselesi. Tesla’larda batarya ve drive unit garantisi genelde 120.000 mil civarında sona eriyor (modele ve yıla göre değişebiliyor ama bizim araçta durum buydu). Bizim yaşadığımız arıza da bu garanti sınırlarına çok yakın / dışında bir noktadaydı. Yani iş tamamen cebinizden çıkacak bir masrafa dönmüş oluyordu. Bu da elektrikli araç almayı düşünenlerin bence özellikle iki kez düşünmesi gereken bir konu. Çünkü bu tip büyük arızalarda rakamlar gerçekten çok hızlı büyüyebiliyor.

Bu noktada işi tamamen matematiğe döktük:
    Arabanın mevcut piyasa değeri, yapılacak 12.000–16.000 dolar arası muhtemel masraf ve kalan kredi borcu… Hepsini yan yana koyduğumuzda, bu arabayı bu şartlarda tamir etmenin ekonomik olarak çok mantıklı olmadığı sonucuna vardık.

Burada çok kritik bir detayı özellikle belirtmek istiyorum: Araba krediyle alındığı için, siz aracı gidip kendi başınıza satamıyorsunuz. Aracın üzerinde kredi kuruluşunun lien’ı (rehni) olduğu için, aracı satabilmeniz için önce kredinin tamamen kapanmış olması gerekiyor. Yani “ben bunu satarım, borcu kapatırım” pratikte her zaman mümkün olmuyor. Çünkü alıcı, üzerinde lien olan bir arabayı genelde almak istemiyor; kredi kuruluşu da borç kapanmadan title’ı serbest bırakmıyor. Bizim durumumuzda da, aracı bu haliyle satıp borcu kapatmak gerçekçi bir seçenek değildi.

Bu yüzden önümüzde iki ana yol vardı:
    Ya bu arabaya çok yüksek bir tamir masrafını bağlayıp yola devam edecektik, ya da Tesla ile yolları ayıracaktık.

Bu noktada gönüllü teslim (voluntary surrender) seçeneğini detaylı şekilde araştırmaya başladık. Şunu net söyleyeyim: Bu süreç “arabayı bırak, borç silinsin” gibi bir şey değil. Gönüllü teslimde araç kredi kuruluşu tarafından alınıyor, genelde açık artırma benzeri bir şekilde satılıyor ve eğer satıştan sonra kalan borç varsa, o bakiye yine sizin üzerinizde kalıyor. Yani bu, borcu otomatik olarak sıfırlayan bir çözüm değil.

Biz bu kararı vermeden önce kredi kuruluşu ile iletişime geçtik, sürecin nasıl işleyeceğini öğrendik ve olası senaryoları netleştirdik. Mantık şuydu:
    Bu arabaya 16.000 dolar civarı bir masraf bağlamak mı daha rasyonel, yoksa kontrollü bir şekilde bu süreci kapatmak mı?

Rakamları ve riskleri yan yana koyduğumuzda, gönüllü teslim yolunun bizim için daha mantıklı olduğuna karar verdik. Süreç şu şekilde ilerledi: Kredi kuruluşu ile gerekli görüşmeler yapıldı, teslim planlandı ve araç teslim edildi. Bundan sonra araç onların kontrolüne geçti ve satış süreci başladı.

Doğal olarak bu durum kredi skorunu olumsuz etkiliyor. Bu, bilerek ve kabul ederek girdiğimiz bir süreçti. Yani kimsenin kendini kandırmaması lazım: Voluntary surrender, kredi raporunda negatif bir kayıt olarak görünüyor ve skor üzerinde düşürücü etkisi oluyor. Biz bunu baştan bilerek, daha büyük ve geri dönüşü zor bir masrafın altına girmemek için bu yolu seçtik. Kısaca, bu bizim için “kontrollü zarar” diyebileceğim bir karardı.

Özetle, bu bizim için ciddi bir yaşam tecrübesi oldu. Özellikle elektrikli araçlarda, garanti dışı kalmış büyük bir HV sistem veya drive unit arızası çıktığında, işin rengi tamamen değişebiliyor. O yüzden araba alırken sadece satın alma fiyatına değil, garanti bitince sizi neyin bekleyebileceğine de bakmak gerektiğini yaşayarak öğrenmiş olduk.

Benzer durumda olanlar için gerçek bir örnek olsun diye paylaşıyorum. Herkesin şartı ve rakamları farklı ama en azından böyle bir senaryoda hangi yolların olduğunu ve bu yolların ne anlama geldiğini görmek açısından faydalı olabilir.

Gelecekteki deneyimlerde gorsumek uzere...

• @Erkan-Gürsoy Cok gecmis olsun! Umarim bu durum sizin icin en az zararli sekilde sonuclanir.

Kesinlikle elektrikli arac taraftari birisi degilim. Ozellikle kaza sonrasinda arac icinde kilitli kalip cikamayanlarin durumu ve Julia Roberts'in "Leave The World Behind" filminden sonra kararimin cok dogru oldugunu dusunuyorum.

Benzer Başlıklar

• açık arttırma (auction) ile araba almak

Ehliyet ve Araba
    8
    0 Oy
    8 İleti
    2k Bakış
    MySeaM
    Ben eskiden arada sirada auctiondan alinan arabalara denk geliyordum. Ama hep bir sorunlari oluyordu. Genelde motorda degistirmeniz gereken parcalar oluyor. Zaten onceki sahipleri masraf yapmamak icin elden cikartmis oluyorlar. Yani arabadan ve motordan anlamaniz veya anlayanlari tanimaniz gerekir bence. Aksi takdirde, cok masraf acabilirler. Tabii ki sans faktoru de onemli!
  • Araba satmak

Ehliyet ve Araba
    1
    -1 Oy
    1 İleti
    210 Bakış
    tolga07390T
    merhaba, 1500 dolar downpayment yapip Kredi ile araba aldım . Bu arabanın kredisi bitmeden başkasına satabilirmiyim?
  • Change of status sürecinde ehliyet almak

Ehliyet ve Araba
    20
    0 Oy
    20 İleti
    4k Bakış
    C
    @mydream tam olarak sormak istedigim sorunun cevabini yorumlari okurken buldum ben de suan da change of status durumundayim b2 den f1 e cevirdim neredeyse 8 ay oldu hala bekliyorum. Yine aktif olarak arac kullaniyorum fakat turk ehliyetimin yaninda international bir ehliyet daha cikarttirdim 25$ bir fiyata bir defa polis tarafindan cevrildim ve ID, International Driver Licence ve Turk Ehliyetimi verip, ceza bile almadan geri birakildim. Benim gibi durumda olanlar en azindan statunuz gelene kadar International Driver Permit alabilirsiniz gecici olarak.
  • Amerika'dan Türkiye'ye Araba Getirmek

Ehliyet ve Araba
    125
    0 Oy
    125 İleti
    57k Bakış
    ?
    @NINJAKEMAL hocam bu soruya en dogru cevabi gumruk musavirleri verebilir. Ama genel olarak hesaplama bu sekilde olmasi lazim. Aracin alis fiyati+diger masraflar+bu masraflar uzerinden OTV+ OTV uzerinden KDV seklimde bir hesaplamasi var. sonrasinda MTV. Arac ithal etme konusunda ciddiyseniz, mutlaka profesyonel destek alin. Amerika pazarindaki bir arac, Turkiye deki trafik yonetmeligine uymayabilir ve bu durumda parca degistirmek zorunda kalabilirsiniz. Bazi markalarda, amerik ve avrupa pazarindaki modeller arasinda yazilim veya bilgisayar farkliliklari olabiliyor ki bu araca Turkiyedeki yetkili servis mudahale edemeyebilir.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

27

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k