Almanya’dan adli sicil kaydı almak için ağustos ayı sonunda başlattığım süreçten kısaca bahsetmek istiyorum. Öncelikle şu linkteki (https://www.bundesjustizamt.de/SharedDocs/Downloads/EN/BZR/Antrag_en.pdf?__blob=publicationFile&v=1) formu doldurdum ve imza tasdiki için İstanbul’daki Almanya Konsolosluğundan randevu aldım. Aslında bu işlemin noter veya muhtar aracılığıyla da yapılabileceğinden bahsedilmişti ancak forumdaki deneyimleri okuyunca en az sorun çıkarabilecek yöntemin konsolosluk aracılığıyla olduğuna karar verdim. Randevular en az 1 ay sonrası için açık oluyor dolayısıyla erken başvuru yapmanızı öneriyorum. Konsoloslukta imza tasdik işlemi çok kısa sürüyor burda yaklaşık 35 euro ödedim ve görevli apostil talebim varsa bunu formun üzerine yazmamı belirtti (mit apostille bitte şeklinde yazdım) sonra formda yer alan hesap numarasına 13 euro swift işlemi yaparak buna ilişkin dekontun çıktısını aldım. Bu arada ben buradaki deneyimleri dikkate alarak belgelerimi göndermeleri için Almanya içerisinde bir tanıdığımın adresini verdim.
-Başvuru formu
-Neden bu belgeye ihtiyaç duyduğumu kısaca açıklayan ve apostil talebimi içeren ingilizce ve almanca 2 adet talep yazım
-ödeme dekontum
Yukarıdaki belgeleri Turpex ptt aracılığıyla yine formda yer alan Almanya Adalet Bakanlığı’nın adrese gönderdim. Yaklaşık 1 ay kadar bekledikten sonra güncel durumu öğrenmek için mail attım ama yanıt vermediler. 6 ekimde ise artık apostil işlemi için sistemlerinin değiştiğini, bu işlem için ek ödeme yapmam gerektiğini bildiren bir mail aldım. (İlgili duyuruya yönelik link: https://bfaa.diplo.de/bfaa-de/service/apostillenundbeglaubigungen )Bu adreste ödemeyi gerçekleştirebilmeniz için gerekli online ödeme linki yer alıyor. Ödemeyi Kredi kartınızla yapabiliyorsunuz ve ödemenin ardından size bir mail iletiliyor. Bu mailin ekinde imzalamanız gereken bir başvuru formu yer alıyor ve formu imzalayarak belirtilen adrese e-posta ile iletmeniz gerektiği yazıyor. Ayrıca Apostil işlemi için Almanya içi adres belirtmek gerektiği bilgisi de yer alıyor ben daha önceden bu adresi belirttiğim için sorun olmadı.
Henüz adli sicil kaydım çıkmadı ve durumu sormak için gönderdiğim maillere de dönüş alamıyorum. Gelişmeleri yine buradan aktaracağım ancak dv2026 için Almanya’dan bu belgeyi almaya ihtiyaç duyuyorsanız işlemlere bir an önce başlamanızı öneriyorum çünkü süreç çok yavaş ilerliyor.