@Programmer
bence "pasaport çıkaracak maddi gücü olmayan adam Amerika'ya gitmek istiyor" yaklaşımı doğru değil, tekrar ediyorum bana göre.
ülkenin durumu malum, insanlar evine yiyecek ekmek götüremiyorken, ne olacağı belirsiz, çıkma ihtimali düşük bir şey için yaklaşık 2000 TL ver(e)memek. Bir nevi, piyango alacak bileti olmayan Anadolu'nun izbe bir yerindeki insanı düşünün. Piyango çıkarsa, gidip parayı alabilecektir. Aynı şekilde GC de öyle. Çıktıktan sonra ne yapıp edip, masrafları karşılayacak, kendisinin ve belki ailesinin hayatını kurtarma şansını elde etmek için gereğini yapacaktır.
(ciddiyetsiz başvurular, çıksa da gitmeyecek olan tipleri ayrı tutuyorum)
Kaldı ki aslında en önemli noktayı kaçırıyoruz. Pasaport olayı sadece bizim gibi geri kalmış, ya da refah düzeyi düşük ülkeler için sorun. o kadar masrafa katlanmak, hayatı idame ettirecek bazı şeyleri kısmak demek bir çok insan için. Ama yoksul ülkeler de dahil, dünyada bir çok ülke vatandaşı için pasaport çıkarmak sorun değil. Bir bizde ve bizim gibi bir kaç ülkede. E yetkililer de bize kıllık olsun diye yapmıyorlar bu işi. Eşitlik ilkesi, daha doğrusu GC şartlarına pasaport talebi uymadığı için (ve pasaport alması mümkün olamayanlar için)geri adım attılar. Olayın bizimle ilgisi yok, bizim sorunumuz o inanın, başka kimsenin değil bir iki istisna daha dışında.
Benim düşüncemdir elbette. Zira pasaport olayından çok, bu "gayri ciddi" başvuruların önüne geçilmesini sağlayacak bir düzenleme en makul olanı. Lakin kaldı ki, kazanıp da gitmeyenlerin yerine zaten yedekler var, yani herhangi bir kayıp olmuyor kazanma ihtimalinin düşmesi dışında (ki evet asıl önemli olan da bu).