Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

IR-5 Vize Süreci (ABD Vatandaşlarının anne ve babası)

• @crazycells teşekkürler cevaplarınız için. Ben sizlere bir şey danışıcam ve birazda endişeliyim. Ben ilk Amerika ya 1993 yılında gittim. 1994 yılı Aralık ayında Amerikalı eşimle Amerika da evlendim. Evlilikden dolayı temporary greencard ımı aldım. Eşimle Türkiye ye geldim 1996 yılında ve 1997 yılında oğlumu Türkiye de doğurdum. Oğlum babasından dolayı Amerikan vatandaşı. Türk vatandaşlığı da var. Oğlum Şu an CA eyaletinde hem okuyor hem çalışıyor. 21 yaşında. Ben evlenmeden önce öğrenciydim Amerika da ve oda arkadaşlarımla Mall' e gittik Avm'ye gap mağazasına gittik ve ne olduğunu anlamadan arkadaşımın bana verdiği T-shirtle çıkış yapınca yakalandım. Tutuklandım. Sonra aynı gün $500 kefaletle serbest kaldım. Mahkeme oldu. Hapis cezası vermedi hakim bana sadece sosyal hizmetlerde çalıştım 1 ay. Bu olay 1994 ekim ayında oldu. 1996 yılında bu dava yani shoplifthing davası dissmissed oldu. 2006 yılında da VA eyaletinde bu dava tamamen mahkemeden silinmiş. Bu talihsiz olay benim ingilizcemin iyi olmadığı zamana dek gelmişti ve hiç bir şey anlamadım. Bir anda kendimi, mahkeme yüzü görmeyen ben kendimi bir anda hakim karşısında gördüm. Tabii ki bu olaydan sonra benim temporary green cardım geldi. Ben de criminal record yok. Ama başımdan böyle bir olay geçti. Parmak izlerim alında bu hırsızlık olayından sonra. 2. bir olay ise, Ben oğlumu Türkiye de doğurdum. Amerika ya tekrar oğlum 4,5 aylık iken döndüm. Ben çalışan bir bayandım. Ben çalışırken bebeğe babaanne bakıyordu. Ben Türk kayınvade Amerikalı ve bebeğe bakış tarzlarımız çok farklı idi. Bebek yüzünden çok büyük kavga çıkınca, eşim ile de tartışma çıktı ve sonuçta çok kötü bir boşanmayla sonuçlandı. Boşanmadan ziyade Amerikalı aile, bebeğimi 9 aylık iken elimden aldı ve bir sürü mahkemeler yani olayın kısası: Kızım olmadan asla Amerikan -İran filmi var. Aynı öyle bir hayat yaşattılar bana . Amerikan mahkemesi 4 gün annede 3 gün babada bir hafta, diğer hafta 3 gün annede 4 gün babada kalmak şartıyla. Fakat ben daha fazla dayanamayıp kalıcı green kartımın gelmesine 2 gün kalana bebeğimi alıp, Amerikadan ayrıldım. O bebek için ömrümü verdim ve bu yaşa kadar getirmeyi başardım tek başıma. Oğlum burada Atatürk üniversitesi tıp fakültesi ing tıpı kazandı. Burada okumak istemedi tıpı şimdi orda okuyor. Ben bebeğimi alıp geldikten sonra karşı taraf bana dava açıyor bebeği kaçırdım diye. Biz 2009 yılında avukat tutuyoruz ve davamı savcı tamamen düşürüyor. Sanki suç işlememişim yani sanki çocuğumu haklı olarak getirmişim sayılıyor.Zaten 2011 yılında benim davam düşmeden oğlumu babasına Amerika ya yolluyorum. Baba ancak 5 ay bakabiliyor ve bana geri gönderiyor. Çocuğunu istemiyor. Benim davam da 2012 yılında düşüyor. Elimde Amerikanın mahkeme kararı var. Ama bu 1994 yılında başımdan geçen hırsızlık olayının düştüğüne dair court record yok ama FBI mektubunda diyor ki: dava 1996 yılında düşmüştür. VA eyaletinde 10 yıldan sonra 2006 yılında tamamen kaldırılmıştır diyor. Elimde bu yazı var. 2014 senesine ait. Ben daha önce parmak izlerimi alıp FBI'a gönderdim ve onlarda bana mektup gönderdiler. Ayrıca, benim bu hırzılık felony idi ama daha sonra misdemeanor'a çevrildi hakim tarafından. Çünkü hakim benim yapmadığımı anladı. Diğer arkadaşların yaptığı ortaya çıktı. Şimdi ben görüşme ye gittiğim zaman FBI'nın mektuplarını ve çocuk kaçırma davasının düştüğüne dair mahkeme kararını götürücem. Sizce FBI'nın mektupları olur mu? Çünkü mahkemeden silinmiş bu hırsızlık davası. Gerçekten sizden de çok utandım bu olayı anlatınca. Türkiye de hiç bir suç işlemedim. Sicil kaydım temiz. Amerika da da sabıkam yok ama böyle olaylara karıştım. Oğlum FBI'a mektup yazdı ve dün gönderdi 2018 yılına ait olmasını istiyoruz diye. Gerçi değişen bir durum olmayacak maksat konsolosluk 2018 tarihli görsün diye. Ben zaten 1998 yılında oğlumla Türkiye ye giriş yaptım ve bir daha girmedim. Şimdi de oğlum green carda başvurdu benim için. Ayrıca, benim gibi başka bir bayan arkadaşın da kızı Amerikan vatandaşı onun da kızı onun için başvurmuş. Bugün o bayanın Ankara da medical test için randevusu vardı. Doktor muayene sırasında birden bayana Amerika da herhangi bir suç işledin mi diye sormuş. Bu beni çok ürperrti. Doktor neden soruyor ki? Ben anlamış değilim. İnanın çok korkuyorum. Utanıyorum. Başımdan geçen olaydan dolayı. Çok özür dilerim mesajım çok uzun oldu. Sizlere rahatsızlık verdiysem özür dilerim. Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@cavedo yok estagfurullah Banu Hanim, utanmanizi gerektirecek bir durum yok.

NVC, size surece baslayacaginizi haber verdigi zaman DS260 formunu doldurmanizi isteyecek. Bu formda Criminal bolumunde "Have you ever been arrested?" sorusu var. O soruya evet deyip bu misdemeanor davasindan bahsetmemiz lazim.

Bir de Miscellaneous kisminda "Have you withheld US citizen child outside of US?" sorusu var, buraya da uygun bir cevap vermemiz lazim.

Iki durumda da hakim sizi hakli bulmus, konsolos icin de onemli olan bu zaten. Konsoloslar karar verirken hakimlerin kararini da oldukca ciddiye aliyorlar. Ben bu US citizen child konusunda bir arastirma yapayim, acaba basvurularda sorunlara neden oluyor mu diye. Biraz ugrastirabilir bizi bu durum ama sonucta hakim sizin icin olumlu karar verdiginden herhalde anlayisli davranirlar.

Ama sizin bence yapmaniz gereken dediginiz gibi bu bilgilerin oldugu FBI dokumanini almak (ki aslinda bu dokumanlara konsolosluk da ulasabiliyor diye tahmin ediyorum) ama yine de hicbir bilgi saklamadiginizi gostermek icin sizin de bu belgeyi almaniz iyi olur bence de.

Doktorun sorusu farkli bir amac tasiyor. Misal birini oldurmus olsaydiniz vs. o durumda acaba akli dengesi yerinde mi, psikolojik problemler yasiyor mu, baskalarina zarar verebilir mi... bu tur konularda fikir sahibi olmak icin soruyor o sorulari. Sizin yaptiklarinizda bence telaslanmanizi gerektirecek bir durum yok. Fakat bu bilgileri de oldugu sekilde aktarin doktora.

• @crazycells Çok teşekkür ederim cevabınız ve ilgilendiğiniz için. Tamam ben sizden haber beklicem çocuk kaçırma ile ilgili araştırmanız için. Hatta FBI'nın mektubunda hiç çocuk kaçırma olayı bahsedilmemiş. Ben buna şaşırdım. Çünkü, oğlumu 1998 yılında Türkiye'ye getiriyorum ve dava 2012 yılında düşüyor. Yani Dismissed with prejudice.Ben Türkiyede iken savcı davayı düşürüyor. Davanın prejudice ile düşmesi karşı taraf asla bana böyle bir dava açamaz anlamındaymış avukatım öyle söyledi bana. Tekrar teşekkür ederim. Sizden haber bekliyorum..

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@cavedo rica ederim, ikinci post'u simdi inceleyebilirsiniz.

• @crazycells Merhaba, cevabınızı şimdi gördüm. İkinci post'u şimdi inceleyebilirsiniz diye yazmışsınız. Nereye girip görmem lazım? Göremedim..

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@cavedo IR5 Vize Sureci (ABD Vatandaslarinin anne ve babasi) içinde söyledi:

@crazycells Merhaba, cevabınızı şimdi gördüm. İkinci post'u şimdi inceleyebilirsiniz diye yazmışsınız. Nereye girip görmem lazım? Göremedim..

Bu konunun ikinci iletisinden bahsediyorum, sureci bastan sona yazdim.

• @crazycells Günaydın. Evet, okudum. Çok sağolun. Size bir şey daha danışmak istiyorum. Dün bir bayan arkadaş da benim gibi. IR5 kategorisinde. Dün kendisinin Ankara'da görüşmesi vardı. Fakat red cevabı aldı. Elindeki evraklara bile bakmamışlar. Sadece kendisine size kim bakacak mali yönden diye soru sormuşlar. Bayan da kızım bakacak demiş. Eline bir kağıt vermişler ve kağıtta geçici olarak vizesiniz red olmuştur. Konsolosluk kendisine 3 hafta sonra mail atacakmış. Benim çok moralim bozuldu. Ben hiç tahmin etmiyordum bayanın böyle bir durumla karşılaşacağını.. İster istemez ben bu sefer kendim içinde olumsuz düşünmeye başladım. Böyle durumların olması normal mi sizce? Ayrıca, benim oğlum yıllık geliri sponsor için tam uygun değil ama arkadaşı benim için sponsor oldu. Yıllık geliri $52.000 Ama bu kişi bizim akrabamız falan değil. Meksikalı bir Amerikan vatandaşı. Yıllardır orda yaşamış kişi. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sizden cevap bekliyorum.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@crazycells Günaydın. Evet, okudum. Çok sağolun. Size bir şey daha danışmak istiyorum. Dün bir bayan arkadaş da benim gibi. IR5 kategorisinde. Dün kendisinin Ankara'da görüşmesi vardı. Fakat red cevabı aldı. Elindeki evraklara bile bakmamışlar. Sadece kendisine size kim bakacak mali yönden diye soru sormuşlar. Bayan da kızım bakacak demiş. Eline bir kağıt vermişler ve kağıtta geçici olarak vizesiniz red olmuştur. Konsolosluk kendisine 3 hafta sonra mail atacakmış. Benim çok moralim bozuldu. Ben hiç tahmin etmiyordum bayanın böyle bir durumla karşılaşacağını.. İster istemez ben bu sefer kendim içinde olumsuz düşünmeye başladım. Böyle durumların olması normal mi sizce? Ayrıca, benim oğlum yıllık geliri sponsor için tam uygun değil ama arkadaşı benim için sponsor oldu. Yıllık geliri $52.000 Ama bu kişi bizim akrabamız falan değil. Meksikalı bir Amerikan vatandaşı. Yıllardır orda yaşamış kişi. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sizden cevap bekliyorum.

bahsettiginiz kisi idari isleme kalmis (221(g) yaziyor olmali aldigi formda), korkulacak bir durum yok. Butun vize basvurusu yapan kisilerin "background check"ten clearance almasi yani aklanmasi gerekiyor. Bu kontroller cogunlukla mulakat gununden once bitiyor o nedenle islemler -ozellikle gocmen vize sahipleri icin- hizli bitiyor. Idari islemi bitmemis kisilere "gecici red" belgesi veriliyor, cunku clearance almadan vize almasi imkansiz. Eger kendisine verdikleri kagidin rengini belirtirseniz hangi form olduguna bakabilirim, o renklerin hepsi farkli anlama geliyor cunku.

Idari islemler hakkinda ayrintili bilgi icin su konuya bakabilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/240/dv2018-administrative-process-ap-durumu-i̇dari-i̇şlem

Sevgili @orhanvegs -sagolsun- internetteki en kapsamli turkce idari islem sureci kaynagini olusturdu bu konuda.

• @crazycells Merhaba, cevaplarınız ve yardımlarınız için gerçekten çok sağolun. Ben arkadaşa telefon ettim. Kağıdın rengi beyaz. Siz açıklarmısınız renkler ne anlama geliyor? Tekrar teşekkürler.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@crazycells Merhaba, cevaplarınız ve yardımlarınız için gerçekten çok sağolun. Ben arkadaşa telefon ettim. Kağıdın rengi beyaz. Siz açıklarmısınız renkler ne anlama geliyor? Tekrar teşekkürler.

Idari islem ve eksik belge ile ilgili bir formmus.

Eger konsolosluk DS 5535 formunu doldurmasini istediyse o anlama geliyor olabilir.

Ayrica pasaportu geri vermislerse, idari islemler tamamlandiginda pasaportu beyaz formla geri gondermesi anlamina da gelebilir.

• @crazycells Merhaba, cevaplarınız için çok sağolun. Size ne kadar teşekkür etsem azdır bence. Ben ineternetten araştırdım. Bu yazıyor: A Charge Is Not A Conviction
    Keep in mind that even non-citizens are innocent until proven guilty in the United States. If you have been charged with a felony and the charges are dropped, you will still be able to receive a green card. Sizde çocuk kaçırma ile ilgili bir araştırma yapacaktınız.. Sizden haber bekliyorum. Tekrar teşekkürler..

• @crazycells Merhabalar size bir sorum olacak. İmmigration vizelerin onaylanması yada verilmesi NVC mi? yoksa konsolosluk mu karar verir? Ben anlamış değilim. Teşekkürler. Ben bu kidnapping charge olayını kafama çok taktım ve çok endişeliyim..Yardımlarınız için çok teşekkürler..Sizden cevap bekliyorum..

• @crazycells Merhabalar.. Kusura bakmayın sizi rahatsız ediyorsam lütfen beni bağışlayın. Ben çok endişe içindeyim.. Acaba benim avukat mı tutmam lazım? Davam zaten düşmüş. Konsolosluk sorun çıkarır mı ? Size davamın sonucunu göndersem bakarmısınız? Şimdi burdan göndersem, herkes görür.. O yüzden kararsızım.. Ayrıca, göçmen vizesi verilip verilmeyeceğine NVC merkezi mi yoksa konsolosluk mu karar verir? Bilmiyorum..Lütfen bana cevap yazarsanız çok memnun olurum.. Çok teşekkürler.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@crazycells Merhabalar size bir sorum olacak. İmmigration vizelerin onaylanması yada verilmesi NVC mi? yoksa konsolosluk mu karar verir? Ben anlamış değilim. Teşekkürler. Ben bu kidnapping charge olayını kafama çok taktım ve çok endişeliyim..Yardımlarınız için çok teşekkürler..Sizden cevap bekliyorum..

Ikisi ortak sekilde karar veriyor. Eger NVC sizi "clear" edemezse konsolos vizeyi veremez, ancak NVC clearance'tan sonra konsolos uygun olup olmadiginiza gore karar verir. NVC'den clearance almaniz, konsolosun verecegi anlamina da gelmez. Iki taraf da onaylamali dosyanizi yani.

Avukatlik bir durumunuz oldugunu pek zannetmiyorum, zaten mahkeme surecleriniz tamamen bitmis. Su an gocmenlik basvurusu yapiyorsunuz. Bence telaslanmanizi gerektirecek bir durum yok, zaten mahkeme lehinize karar vermis iki durumda da. Benim size haber vermemi bekleyin lutfen :)

Tabii, [email protected] email adresi uzerinden belgeyi bana gonderebilirsiniz.

• @crazycells Cihan Bey, size mail gönderdim.. Bakabilirsiniz. Teşekkürler..

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@crazycells Cihan Bey, size mail gönderdim.. Bakabilirsiniz. Teşekkürler..

tamamdir, emailinizi aldim.

• Merhabalar,

Kızım Amerikan vatandaşı. IR-5'e başvuracağım. Dallas'ta 2-3 avukatla yazıştım. Biri ile çalışacağım. Belge olarak benim ve kızımın doğum belgesi isteniyormuş ama
    kızımın doğum belgesi belki ama kendiminkini imkanı yok bulamam. Onun yerine vukuatlu nüfus kağıdı örneği versek kabul olur mu?

• @houstonmf IR5 Vize Sureci (ABD Vatandaslarinin anne ve babasi) içinde söyledi:

Merhabalar,

Kızım Amerikan vatandaşı. IR-5'e başvuracağım. Dallas'ta 2-3 avukatla yazıştım. Biri ile çalışacağım. Belge olarak benim ve kızımın doğum belgesi isteniyormuş ama
    kızımın doğum belgesi belki ama kendiminkini imkanı yok bulamam. Onun yerine vukuatlu nüfus kağıdı örneği versek kabul olur mu?

zaten dogum belgesinin icerik olarak Turkiye'deki karsiligi "vukuatli nufus kayit ornegi" oluyor. Bunu konsolosluktan ingilizce olarak da alabilirsiniz. Bu belge USCIS sureci icin yeterli, formul A olarak adlandirilan belgeyi almaniza gerek yok.

Avukatsiz da ilk sayfadaki bilgileri takip ederek sureci tamamlayabilirsiniz.

• @crazycells Cihan Bey, size mail gönderdim bilmiyorum aldınız mı? Mail de oğlumun 3 tane avukatla görüştüğünü size söyledim. Hiç bir sorun çıkmaz dediler. Çünkü, dava tamamen düşmüş. Ama sizden de haber bekliyorum.Biraz da sabırsızım kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@crazycells Cihan Bey, size mail gönderdim.. Bakabilirsiniz. Teşekkürler..

Gonderdiginiz belgelere baktim, arastirmami da yaptim. Endiselenmenizi gerektiren hicbir durum yok, ilk davaniz sonuclanmis ve hapis cezasi almamissiniz ayrica davanin statusu de sonradan degismis. Ikinci durumda da oglunuzu mahkeme dusmeden ABD'ye gondermissiniz ama sonra zaten size geri gonderilmis. Dolayisiyla hicbir durumda uzerinizdeki negatif bir izlenim olmayacak ve dosyaniz problem cikmayacak. Eger mahkeme oglunuzu sadece babasina vermis olsaydi ve buna ragmen ABD disina cikarmis olsaydiniz, oglunuzu babasina teslim edene kadar gocmenlik alamayacaktiniz. Fakat zaten oglunuz artik resit biri, zaten mahkeme karari da yok, dolayisiyla su an dosyanizda hic problem gorunmuyor...

Ekstra bilgi icin asagidaki ilgili kismi okuyabilirsiniz...

INA: ACT 212 - GENERAL CLASSES OF ALIENS INELIGIBLE TO RECEIVE VISAS AND INELIGIBLE FOR ADMISSION; WAIVERS OF INADMISSIBILITY

(C) International child abduction.-

(i) In general -Except as provided in clause (ii), any alien who, after entry of an order by a court in the United States granting custody to a person of a United States citizen child who detains or retains the child, or withholds custody of the child, outside the United States from the person granted custody by that order, is inadmissible until the child is surrendered to the person granted custody by that order.

(ii) ALIENS SUPPORTING ABDUCTORS AND RELATIVES OF ABDUCTORS. -- Any alien who--

• (I) is known by the Secretary of State to have intentionally assisted an alien in the conduct described in clause (i),

(II) is known by the Secretary of State to be intentionally providing material support or safe haven to an alien described in clause (i), or

(III) is a spouse (other than the spouse who is the parent of the abducted child), child (other than the abducted child), parent, sibling, or agent of an alien described in clause (i), if such person has been designated by the Secretary of State at the Secretary's sole and unreviewable discretion, is inadmissible until the child described in clause (i) is surrendered to the person granted custody by the order described in that clause, and such person and child are permitted to return to the United States or such person's place of residence.

(iii) EXCEPTIONS. -- Clauses (i) and (ii) shall not apply--

• (I) to a government official of the United States who is acting within the scope of his or her official duties;

(II) to a government official of any foreign government if the official has been designated by the Secretary of State at the Secretary's sole and unreviewable discretion; or

(III) so long as the child is located in a foreign state that is a party to the Convention on the Civil Aspects of International Child Abduction, done at The Hague on October 25, 1980.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

22

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.9k