Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

• Herkese merhaba,

Birkac yil once J1 ile gelmistim. Geri dondum ve bir yil kaldim Turkiye'de. Sonrasinda F1 ile geri dondum, bu kalan sure F1'in sonuna eklenecekmis. Simdi waiver icin Dis Isleri Bakanligi'na dilekce yaziyorum. Ancak, J1 ile geldigimde gorevlendirme ile gelmistim, maasim devam ediyordu ve maasimin miktarini bilmiyorum. Sanirim bu maasi geri odemem gerekiyor. Su sorularin cevaplarini ariyorum:

1. 2 yilin 11 ayini Turkiye'de gecirdigim icin geri odemede bir degisiklik olur mu?
    2. Islemi baslatmadan once para odemem gereken bir yer var mi?
    3. No objection waiver icin ek yapmam gereken islemler nelerdir?

• @aycaaltay, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

Herkese merhaba,

Birkac yil once J1 ile gelmistim. Geri dondum ve bir yil kaldim Turkiye'de. Sonrasinda F1 ile geri dondum, bu kalan sure F1'in sonuna eklenecekmis. Simdi waiver icin Dis Isleri Bakanligi'na dilekce yaziyorum. Ancak, J1 ile geldigimde gorevlendirme ile gelmistim, maasim devam ediyordu ve maasimin miktarini bilmiyorum. Sanirim bu maasi geri odemem gerekiyor. Su sorularin cevaplarini ariyorum:

1. 2 yilin 11 ayini Turkiye'de gecirdigim icin geri odemede bir degisiklik olur mu?
    2. Islemi baslatmadan once para odemem gereken bir yer var mi?
    3. No objection waiver icin ek yapmam gereken islemler nelerdir?

1 ... bunu sizi gorevlendiren kurum bilecek. Kendilerine ulasin, belki borc olarak gormeyebilirler bunu... Tamamen sizinle olan anlasmalarina bagli. Eger kendileri sorun etmiyorlarsa Turkiye'den waiver almanizin onunde bir engel olmamasi lazim.

2 ve 3 zaten ilk iletide anlatiliyor... Orada denilenleri yapmaniz yeterli.

• @crazycells, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

1 ... bunu sizi gorevlendiren kurum bilecek. Kendilerine ulasin, belki borc olarak gormeyebilirler bunu... Tamamen sizinle olan anlasmalarina bagli. Eger kendileri sorun etmiyorlarsa Turkiye'den waiver almanizin onunde bir engel olmamasi lazim.

@crazycells Cok tesekkur ederim, oyle yapacagim.

Para odemem derken, konsolosluk ve DOS icin degil de, once varsa borcumu kapatip sonra mi basvuruyu baslatmaliyim anlaminda sormustum. 1. sorunun cevabiyla onu da anlamis oldum.

• @aycaaltay, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

@crazycells, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

@crazycells Cok tesekkur ederim, oyle yapacagim.

Para odemem derken, konsolosluk ve DOS icin degil de, once varsa borcumu kapatip sonra mi basvuruyu baslatmaliyim anlaminda sormustum. 1. sorunun cevabiyla onu da anlamis oldum.

Eger ilgili kurum izin vermezse, o durumda Washingtondaki TC konsoloslugu size ulasiyor ve "No Objection Letter" alamadiginizi soyluyor, problemi cozmeniz icin zaman veriyor... Yani konsolosluk durumu DOS'a bildirmiyor...Sizin sorunu cozmenizi bekliyor...

Bu durumda siz TC Disisleri Bakanligi'nin waiver bolumune ulasip hangi kurumun sorun cikardigini buluyorsunuz, sonra ilgili kurumlarin ilgili kisilerine ulasip sorunu cozuyorsunuz ve kendileri Disisleri Bakanligi'na onay verince, bakanlik da "No Objection Letter" cikarip Washington'a gonderiyor... islemleriniz kaldigi yerden devam ediyor...

• Merhaba,

Tubitak 2219 doktora sonrası araştırma bursu ile Amerika Birleşik Devletleri'ne gittikten sonra Türkiye'ye geri döndüm ve kurumumda işe başladım. Tubitak'a tüm dönüş dosyalarımı teslim ettim ve dosyamın teslim alınmış ve işlemimin kapanmış olduğuna dair teyit aldım. Size birkaç sorum olacaktı:

1. Bu süre dolmadan yeniden J1 vizesi alarak yurtdışına araştırma için gidebilir miyim?
    2. Yurtdışına J1 süresi dolmadan yeniden gitmem durumunda TUBITAK burs geri ödemesi yapmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa geri ödeme planı yapılabiliyor mu yoksa vaiwer'a başvurmadan önce tamamını ödemiş olmam mı gerekiyor?

Bu konular üzerinde bilgi sahibi iseniz ya da yönlendirme yapabilirseniz çok sevinirim.

• @anmon, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

Merhaba,

Tubitak 2219 doktora sonrası araştırma bursu ile Amerika Birleşik Devletleri'ne gittikten sonra Türkiye'ye geri döndüm ve kurumumda işe başladım. Tubitak'a tüm dönüş dosyalarımı teslim ettim ve dosyamın teslim alınmış ve işlemimin kapanmış olduğuna dair teyit aldım. Size birkaç sorum olacaktı:

1. Bu süre dolmadan yeniden J1 vizesi alarak yurtdışına araştırma için gidebilir miyim?
    2. Yurtdışına J1 süresi dolmadan yeniden gitmem durumunda TUBITAK burs geri ödemesi yapmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa geri ödeme planı yapılabiliyor mu yoksa vaiwer'a başvurmadan önce tamamını ödemiş olmam mı gerekiyor?

Bu konular üzerinde bilgi sahibi iseniz ya da yönlendirme yapabilirseniz çok sevinirim.

1. Evet, 2 yil dolmadan yeni bir J1 alabilirsiniz, bu durumda 2 yillik sure diger vize sonrasina erteleniyor...

2. Bunun icin "2219 doktora sonrası araştırma bursu" sartlarini incelemeniz gerekiyor, bu bursu bazi sartlar altinda vermislerdir, dilerseniz direkt Tubitak'a yazip planlarinizi kisaca ozetleyin ve bunun kendileri icin bir problem olup olmadigini sorun...

• @crazycells Bilgi için çok teşekkür ederim. TUBITAK ile yazışmam sonucunda aldığım cevap aşağıdaki gibidir:

'Bursiyerlik süreniz kadar yurt içinde çalışarak mecburi hizmetinizi tamamlayabilirsiniz. j1 alma talebinizde Vaşington Büyükelçiliği mecburi hizmet yükümlülüğüz olup olmadığını kurumumuza danıştığı için bu süre dolmadan vizenizi almanız mümkün olmayacaktır. Mecburi hizmet sürenizi tamamlamak istemezseniz bursunuzu geri ödeyebilirsiniz. Taksitlendirme durumunda da taksitlendirme süresi kadar mali yükümlülük doğacağı için yine bu taksitlendirme süresince j1 talebiniz olumlu cevaplanmayacaktır. Ancak tek seferde ödemeniz ve mali yükümlülüğü kapatmanız halinde yükümlülüğünüz kalmadığına dair yazı yazılabilir.'

Bu durumun, yeni J1 alımı için problem teşkil edebileceği yönünde bir izlenim edindim.

• @anmon, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

@crazycells Bilgi için çok teşekkür ederim. TUBITAK ile yazışmam sonucunda aldığım cevap aşağıdaki gibidir:

'Bursiyerlik süreniz kadar yurt içinde çalışarak mecburi hizmetinizi tamamlayabilirsiniz. j1 alma talebinizde Vaşington Büyükelçiliği mecburi hizmet yükümlülüğüz olup olmadığını kurumumuza danıştığı için bu süre dolmadan vizenizi almanız mümkün olmayacaktır. Mecburi hizmet sürenizi tamamlamak istemezseniz bursunuzu geri ödeyebilirsiniz. Taksitlendirme durumunda da taksitlendirme süresi kadar mali yükümlülük doğacağı için yine bu taksitlendirme süresince j1 talebiniz olumlu cevaplanmayacaktır. Ancak tek seferde ödemeniz ve mali yükümlülüğü kapatmanız halinde yükümlülüğünüz kalmadığına dair yazı yazılabilir.'

Bu durumun, yeni J1 alımı için problem teşkil edebileceği yönünde bir izlenim edindim.

Evet :) acik bir sekilde izin vermeyecegiz diye yazmislar :) O durumda ya bursu geri odememek icin bursiyerlik suresi boyunca zamanin gecmesini beklemeniz lazim... Ya da bursun tamamini odemeniz lazim. Aksi durumda, "No Objection Letter" vermeyecegiz demisler...

• Peki sağlık bakanlığında mecburi hizmetini bitirmiş olarak ücretsiz izinde
    iken waive almak sorun olur mu acaba. Istifa etmek gerekir mi

• @Berna-Erten, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

Peki sağlık bakanlığında mecburi hizmetini bitirmiş olarak ücretsiz izinde
    iken waive almak sorun olur mu acaba. Istifa etmek gerekir mi

Eger mecburi hizmetler bitmisse veya herhangi bir borcunuz kalmadiysa o durumda waiver almanizin sorun olmamasi lazim.

Emin olmak adina Saglik Bakanligi'na bu soruyu sorabilirsiniz.

Hekim misiniz? ve su an ABD'de medikal bir egitim mi aliyorsunuz?

• Evet hekimim. Su anda benim icin gerekli birkac sinava hazirlnaiyorum. Cevabiniz icin de tesekkurler.

• @Berna-Erten, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

Evet hekimim. Su anda benim icin gerekli birkac sinava hazirlnaiyorum. Cevabiniz icin de tesekkurler.

Eger ABD'de tip egitimi aldiysaniz J-1 ile, o durumda waiver almaniz zor olabilir, bilginize. Ama ABD'de daha cok arastirma yaptiysaniz veya baska bir egitim aldiysaniz o durumda waiver alma ihtimaliniz var.

• Hayir Amerika ya araştırma yapma amacı ile geldim. Ancak iki yıl kuralına tabi olarak görünüyorum. Waive işlemini turkiyeden de yapabiliyor muyuz acaba? Bir sakıncası olur mu? Bazen 2-3 hatta 4 ay sürebiliyormuş işlemler. Bunu turkiyeye dönünce yapmanın sakıncası olur mu?

• Selamlar ben amerikaya J1 vizesiyle yani WAT ile gideceğim. Ama orada kalmak istiyorum. Orada yasal olarak kalmak ve çalışmak için ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler. Cevaplarınızı bekliyorum.

Hayir Amerika ya araştırma yapma amacı ile geldim. Ancak iki yıl kuralına tabi olarak görünüyorum. Waive işlemini turkiyeden de yapabiliyor muyuz acaba? Bir sakıncası olur mu? Bazen 2-3 hatta 4 ay sürebiliyormuş işlemler. Bunu turkiyeye dönünce yapmanın sakıncası olur mu?

Vize surecinizi hatirlatir misiniz? Hangi kategoride ne zaman basvuru yapacaktiniz?

Waiver surecine Turkiye'deyken de baslayabilirsiniz, ama geciktirmeden ABD'den cikmadan da basvuru yapabilirsiniz, dediginiz gibi surec cok kisa degil...

• @tugba_nyc_love, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

Selamlar ben amerikaya J1 vizesiyle yani WAT ile gideceğim. Ama orada kalmak istiyorum. Orada yasal olarak kalmak ve çalışmak için ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler. Cevaplarınızı bekliyorum.

2 yil kurali alirsaniz bu basliktaki bilgileri kullanabilirsiniz.

ABD'de hangi amacla kalmayi planliyorsaniz o basliklari ve bolumleri inceleyebilirsiniz.

• Merhaba, eşim şuan Türkiye’de ve 3 eylülde Amerika’ya tekrar gidip waiver sürecini başlatacak , buradayken vergi dairesine gidip borcu olmadığını gösteren bir kağıt aldı ama hali hazırda KYK borcu var fakat ödemesi 2021 de başlayacak. Henüz borçlu görünmediği için o kağıdı alabildi o kağıt waiver alması için yeterli olacak mı yoksa yine de KYK borcunu bitirmesi mi gerekecek ?

• @red_wine, içinde söyledi: J1 waiver (2 years rule) - J1 vizesinin 2 yil kuralini kaldirmak

Merhaba, eşim şuan Türkiye’de ve 3 eylülde Amerika’ya tekrar gidip waiver sürecini başlatacak , buradayken vergi dairesine gidip borcu olmadığını gösteren bir kağıt aldı ama hali hazırda KYK borcu var fakat ödemesi 2021 de başlayacak. Henüz borçlu görünmediği için o kağıdı alabildi o kağıt waiver alması için yeterli olacak mı yoksa yine de KYK borcunu bitirmesi mi gerekecek ?

Buna Disisleri Bakanligi karar verecek. Bu belgeleri sizin almaniza gerek yok, siz waiver islemlerine baslayinca Washington'daki TC Konsoloslugu, TC Disisleri Bakanligina ulasip kendisinden "No Objection Letter" isteyecek. Disisleri Bakanligi da bu birimlerin hepsine ulasip, onlardan bilgi alip bu mektubu ya verecek ya da vermeyecek. Eger vermezse Washington'daki konsolosluk size ulasacak ve sorunu cozmenizi isteyecek. Iste o durumda bir sorun cikarsa ilgili kurumlarla gerekirse anlasma yapip (borcunuzu baskasinin ustune alip vs.) mektubu alabileceksiniz...

• ⭐⭐⭐⭐⭐

Eger NOL alamazsaniz, Washington TC konsoloslugu bunu US DOS'a iletmiyor... Size ulasip sorunu cozmeniz icin zaman veriyor... Yani korkacak bir durum yok...

• Merhab bende sizin anlattığınız gibi sürece başvuru yaptım fakat annem vefat ettiği için annemin emekli maaşının 3/1’i ben alıyorum yasal olarak . Bu süreci etkiler mi??

Benzer Başlıklar

• J-1 ve J-2 vizeleri için DS-160 formu soruları

Öğrenim Vizeleri (F/M ve J)
    22
    0 Oy
    22 İleti
    1k Bakış
    D
    Cevabınız için teşekkürler hocam. Öyle bir bilgi görünce acaba vize ücretinden muaf mı oluyoruz diye düşündüm. Çünkü araştırmacı (lisansüstü) olarak gidecekler için hep farklı bir alan bırakmışlar gibi anlaşılıyor. Ya da ben öyle anlamak istedim :) Tekrar teşekkürler.
  • Aynı anda hem J1 hem F1 vizesi alınır mı?

5
    0 Oy
    5 İleti
    1k Bakış
    Y
    @crazycells hocam selamlar, benzer durumu şuan ben de yaşıyorum. Bu yaz WAT dan sonra birinci dönemi amerikada okuyacağım. Şuan J1 vizem mevcut ve okuldan da I-20 formu, kabul mektupları olmak üzere ilgili belgeleri temin ettim. Danışmanım eğer F1 vize başvurusunda bulunursam J1 vizemin iptal olacağını söylüyor. J1 vizemin bitmesine yakın meksikadan F1 vizesi almamı önerdi. Daha erken tarihte randevu alıp F1 ve J1 vizemi aynı anda taşıyabilir miyim güncel olarak? alınabildiğini söylemişsiniz ama danışmanım bu şekilde söyleyince kafam karıştı açıkçası.
  • F-M ve J1 vizesine zam yapıldı

1
    2 Oy
    1 İleti
    293 Bakış
    DustyBlueD
    öncelikle kaynak https://www.wes.org/advisor-blog/fee-increases-visa-applications/ f ve m tipi vize başvuru ücretleri, %75 zam yapıldıktan sonra , 200$’dan 350$’a, j tipi vize basvuru ucretleri ise -au pair, camp counselors ve summer work haric- %22 zam ile, 180$’dan 220$’a çıktı.
  • 1 Oy
    1 İleti
    9k Bakış
    crazycellsC
    Ön not: J1 2 yıl kuralı ile ilgili bilgiler şu linkteki konuyla birleştirilip tüm iletiler ve bilgiler linkteki konuya aktarılmıştır. Lütfen konuyu şuradan takip etmeye devam edin: https://yesilkartforum.com/forum/topic/79/j1-waiver-2-years-rule Sorularınızı yukarıdaki konuda sorabilirsiniz. Arkadaslar bu konu Green Card almak isteyen ama J1 2 yil kurali olan arkadaslar icin hazirlandi. Yasadiklarimi en bastan asama asama anlatacagim... Green Card(GC)’i kazandigimi ogrendigimde j-1 vizesi icin coktan basvuru yapmistim konsolosluga, ve egitim amacli ABD'ye gitmem gerektigi icin j1 islerini ertelemeyi dusunmedim, daha sonra j-1 vizem olsa da “j-1 waiver” alarak GC’yi alabilecegimi ogrendim ve bu yolla GC almaya karar verdim. Her ne kadar j-1 vizesi “2 years apply” kurali ile birlikte verildiginde GC alamayacagimiz yazsa da, alan kisiler var; sanirim verip vermeme vizelerin sayisina bagli bir karar. Fakat ben j-1 vizesini alirken, sistemde GC kazandigim gorulmus ve beni hukumet ya da universitenin gonderip, gondermedigini ve waiver alip almayacagimi sormustu konsolos, ben kendi imkanlarimla gidiyorum ve waiver alacagim deyince vizeyi vermisti. Dolayisiyla tedbirli olmakta her daim fayda var deyip, waiver icin basvurmak lazim... Ben "No Objection Statement" yoluyla waiver aldim (zaten bu durumdaki herken bu sekilde almali, cunku diger yollar bizim durumumuza uygun degil) yazdiklarim biraz ayrintili ve uzun olacak ama ihtiyaci olanlarin okuyacagindan eminim Not: Waiver alan arkadaslarin dikkatine! Bu konudaki bilgi ve guncellemeleri su J1 waiver konusundan takip edebilirsiniz.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

13

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k