Tax return W-2, Vergi formu
-
@caglaror, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu
Vergi konusu Ocak-Nisan arasi yine gundeme gelecek ama simdiden merak ettigim konular var. Medicade icin tax credit hesaplanip gelecek seneki tahmini vergiden donecek paraya mahsup ediliyor ya, bu mahsup miktari beyan edilen vergiden dusulecek mi? Boyle olacak ise toplam vergiye esas miktar duseceginden acaba limitler yeniden mi belirleniyor?
Bir de ilk girerken getirilen para (ya da sonradan bankalar araciligiyla) burada harcanip bir vergi matrahi olusturuyor mu? Beyanda beyan edilmesi mi dogru olur edilmemesi mi? Aylarca ne yediniz ictiniz demezler mi (beyan edilmezse)?Sadece belli giderler/harcamalar vergiye tabi gelirden dusuluyor. Medicaid icin yapilacak odemeler ise vergi iadesinden dusulecek. Siz zaten (buyuk ihtimalle) standard deduction sececeksiniz, o da evli cift icin 24 bin dolar, tek cocuk icin 2 bin dolar olacak. Yani toplam gelirden 24 bin dusulup vergi hesaplanacak, hesaplanan vergiden de 2 bin dusulecek. Bundan sonra diyelim ki 3 bin dolar vergi iadesi cikti, bu rakamdan da Medicaid icin odenmesi gereken primler dusecek. Kalan olursa da hesabina iade olarak yatacak.
Birikmis paradan vergi kesilmiyor. Sadece gelirden vergi aliniyor. O nedenle TR'den gelen parayi beyan etmek diye bir sey soz konusu degil. Ayrica bunu beyan etmenin bir yolu da yok. -
Merhaba. 2019 kazanani olarak 2020 de vergi beyani yapmamiz gerekecek mi. Durumu anlatayim, asil talihli esim ve halen TRde calisiyor, ben calismiyorum. Ailecek halen TRdeyiz, oglanin okul sebebi ile. Esim TRdeki kazancini göstermesi gerekli mi ayrica kendisi freelance olarak Amerikaki bir firmaya danismanli hizmeti veriyor ve cüzi miktarda Amerikadaki banka hesabına firma tarafından para girişi oluyor ya da buradan fatura kesip odemeyi aliyor . Bu duruma istinaden vergi beyani yapmasi gerekecek mi yoksa 2021 de ilk beyani yapmasi gerekecek. Amerikaya ilk giriş tarihimiz imzada mevcut. Tesekkurler yardimlariniza.
-
@cnpist, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu
Merhaba. 2019 kazanani olarak 2020 de vergi beyani yapmamiz gerekecek mi. Durumu anlatayim, asil talihli esim ve halen TRde calisiyor, ben calismiyorum. Ailecek halen TRdeyiz, oglanin okul sebebi ile. Esim TRdeki kazancini göstermesi gerekli mi ayrica kendisi freelance olarak Amerikaki bir firmaya danismanli hizmeti veriyor ve cüzi miktarda Amerikadaki banka hesabına firma tarafından para girişi oluyor ya da buradan fatura kesip odemeyi aliyor . Bu duruma istinaden vergi beyani yapmasi gerekecek mi yoksa 2021 de ilk beyani yapmasi gerekecek. Amerikaya ilk giriş tarihimiz imzada mevcut. Tesekkurler yardimlariniza.
İlk girişi yaptığınız günden itibaren vergi mükellefi oldunuz. Vergi beyanı yapmanız iyi olur. Vergi beyanı yapmak vergi ödemek anlamına gelmez, tam tersi, bazı durumlarda devlet size iade de yapabilir. Türkiye'deki geliri ve ödediğiniz vergileri bir muhasebeci yardımıyla yapabilirsiniz.
-
Merhaba, Ağustos ayına kadar 2 kişiydik sonra bebis eklendi :) yeni senede iade alırken durumumuz nasıl değerlendirilecek acaba?
-
@damladav, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu
Merhaba, Ağustos ayına kadar 2 kişiydik sonra bebis eklendi :) yeni senede iade alırken durumumuz nasıl değerlendirilecek acaba?
https://www.nerdwallet.com/blog/taxes/claim-tax-dependent-rules-qualify/
Alıntı: "THE CHILD HAS TO LIVE WITH YOU
This is the residency test. The child must have lived with you for more than half the tax year. There are certain exceptions for temporary absences (such as if the child was away at college, in the hospital or in juvenile detention), for children who were born or died during the tax year, for kids of divorced or separated parents and for kidnapped kids."Buna göre çocuk yılın içinde doğduysa tüm yıl sizinleymiş gibi kabul ediliyor. Yani bizim gibi siz de çocuk başına 2000 dolar vergi indirimi alacaksınız. Bu tutar vergiye tabi geliri düşürmek şeklinde değil, doğrudan ödemeniz gereken vergiyi düşürmek şeklinde etki yapacak.
Bu arada herkes" iade almak" diyor ama vergi konusunda bence en doğrusu hiç iade almamak ve hiç borçlu da olmamaktır. Geçen yıl W4'u öyle bir ayarladım ki sadece 500 dolar iade aldım. Ondan önceki yıl 1800 dolar civarında iade almıştım. Yani yıl boyunca 1800-2000 dolar fazla vergi ödemişim. Bu yıl 500 doların altında, hatta hesabı iyi yapabildiysem sıfır iade bekliyorum. Devlete faizsiz kredi vermek bana mantıklı gelmiyor.
Bizim durumumuz için W4'da şu şekilde girdim:
Married
joint tax return
allowance "5"
(karı-koca çalışıyoruz, ortak beyanname veriyoruz, tek çocuğumuz var) -
@knnrn teşekkür ederim.
-
Tax borcunuz olmadigi surece sorun yok. W4 formunda exemptionlarinizi duzgun yaparsaniz sorun cikmaz. Eger paycheckden verginin yuksek oranda kesilmesini istiyorsaniz, single 0 veya evliyseniz married 0 secin. Veya married but filing as single 0 secerseniz single 0 gibi vergi kesilir yani en yuksek oranda. Bu gibi durumlarda yil sonunda yuksek iade alirsiniz. Exemption ne kadar yuksek olursa, sizden kesilen vergi orani azalir ve yilsonu iadeniz de ayni sekilde az olur.
-
Eger mortgage oduyorsaniz, yilsonunda mortgage firmasindan interest ve emlak vergisi odemelerine dair bir form gelecek. Bunlari deductible yapabilirsiniz. Eger first time home owner certificate varsa, onuda evinizde oturdugunuz surece ve mortgage odediginiz surece tax credit olarak kullanabilirsiniz. Eyalete gore bu degisebilir. Delawarede var.
-
Eger college gidiyorsaniz, okuldan yilsonu bir form gelecek. Sizin yaptiginiz tuition odemelerini gosterecek. Yine bunu education expenses olarak kullabilorsiniz tax file yaparken.
-
Cocugunuz preschool gidiyorsa ve siz oduyorsaniz cebinizden, bunun icinde preschool okuldan form gelecek, onuda expense olarak kullanabilirsiniz.
-
Cebinizden saglik harcamasi yaptiysaniz, doktor, ameliyat, rontgen, ilac gibi bunlarida health expense yapabilirsiniz. Sigorta icin premium odemeler ve sigortanin sizin adiniza yaptigi saglik odemelerini kullanamazsiniz tax file yaparken.
-
Charity organizasyonlara bagis yaptiysaniz, goodwill, red cross, salvation army gibi, onlarida tax file yaparken yazabilirsiniz.
-
Cocuk claim yaparken, cocugun SSN olmasi lazim, en az 6 ay sizinle ayni adresde yasamasi lazim, baska birisi tarafindan claim yapilmamasi lazim. Ayni tax yili icinde dogan cocuklar, o yil sizinle yasamis gibi kabul edilir.
-
@MySea, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu
Cocuk claim yaparken, cocugun SSN olmasi lazim, en az 6 ay sizinle ayni adresde yasamasi lazim, baska birisi tarafindan claim yapilmamasi lazim. Ayni tax yili icinde dogan cocuklar, o yil sizinle yasamis gibi kabul edilir.
Bir ekleme yapayım bu bilgiye;
Çocuğun SSN olmaması durumunda dependent credit oluyor ve $2000 değilde $500 veriliyor. Ben geçen sene bu şekilde yaptım.
Ayrıca çocuk olmasada bakmakla yükümlü olduğunuz 6 aydan fazla kuralı ile herhangi bir kişi olabiliyor. -
Evet onun detaylarina girilirse, cok daha fazla ince faktorler var. Ben genel hatlariyla yazdim.
-
Evinize enerji saving iyilestirme yaparsaniz, bu masrafida qualified expense olarak yazabilirsiniz
-
Sanirim enerji saving hybrid araba alirsaniz, yine yazabilirsiniz.
-
Vergi iadesi yaptığınız tarihe göre (eğer iade alacaksanız) paranın hesabınıza yatacağı (veya çekin postalanacağı) tarihleri aşağıda görebilirsiniz. Direct deposit seçeneğini seçerseniz para yaklaşık 2 hafta içinde hesabınıza geçiyor.

-
W2 formlarınız gelmeden vergi iadesi/borcu durumunu hesaplamak için:
https://turbotax.intuit.com/tax-tools/calculators/taxcaster/
-
@crazycells abi 2 sorum olucak .
- Tax return nedi ?
2)irs nedi ve irse hangi vergileri vermemiz lazim ?
- Tax return nedi ?
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
24
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum